Republica Moldova interzice prin lege difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti la radio şi televiziune
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, joi, o lege ce interzice difuzarea de emisiuni de ştiri ruseşti în această ţară, unde tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat odată cu conflictul din Ucraina, informează AFP.
Potrivit acestei legi asupra "securităţii informaţiei", este interzisă "transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră".
De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.
În fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri - care a fost deja decisă în 2017 şi apoi anulată în 2020 - este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.
În faţa acestei ofensive, Republica Moldova - ţară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă, precizează AFP - afişează un sprijin hotărât pentru Kiev. Ea găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar.
Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie de tiruri provenind dinspre Ucraina.
Autorităţile ruse au exprimat critici foarte virulente la adresa Chişinăului.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, televiziune, Republica Moldova, radio,
Dată publicare:
02-06-2022 19:01