Maia Sandu Moldova NATO
Getty

Reacția R. Moldova după ce ministrul de externe britanic a spus că trebuie să fie „echipată conform standardelor NATO”

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile Ministrului britanic de Externe Liz Truss, conform cărora Republica Moldova ar trebui să fie 'echipată conform standardelor NATO'.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Republica Moldova, Daniel Vodă, a spus că un element central al cooperării țării cu NATO prin Parteneriatul pentru Pace este respectarea neutralității constituționale a Republicii Moldova, potrivit Deschide.md, citat de Agerpres.

Autorităţile Republicii Moldova „promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetăţenilor şi partenerilor noştri. Totodată, ţinem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP),” a spus Vodă.

Șeful diplomației moldovene subliniază principiul neutralității constituționale a Republicii Moldova

„Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ţine de importanţa respectării principiului neutralităţii constituţionale a ţării noastre de către toţi actorii vizaţi,” a adăugat reprezentantul diplomației moldovene.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova al fostului preşedinte pro-Kremlin, Igor Dodon, a cerut explicaţii guvernării, criticând „tentativele Occidentului de a încălca neutralitatea Republicii Moldova”.

Reacţia MAE moldovean intervine după ce declaraţia făcută săptămâna trecută de şefa diplomaţiei britanice a suscitat acuzaţii din partea opoziţiei pro-Kremlin din Parlamentul de la Chişinău la adresa Guvernului.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova, care este pro-Rusia, aduce acuzații guvernului de la Chișinău

Într-un comunicat de presă, Partidul Socialiştilor afirmă că „această declaraţie a fost făcută fără să fi avut loc discuţii publice cu reprezentanţii conducerii de vârf a Republicii Moldova” și aduce acuzații la adresa guvernării de la Chişinău.

„Dacă însă între Republica Moldova şi Marea Britanie şi/sau alte ţări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfăşurat 'în culise', în spatele poporului Republica Moldova, Partidul Socialiştilor le condamnă cu fermitate şi cere de la aparatul preşedintelui, Guvern, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, majorităţii parlamentare să ofere de urgenţă explicaţii publicului larg,” a mai transmis partidul de stânga într-un comunicat.

De asemenea, Rusia a declarat luni că va urmări atent reacţiile oficialilor din Republica Moldova la propunerea unor ţări NATO de a-i livra armament.

Rusia reacționează la o „posibilă reacție a Chișinăului”

„Suscită surprindere nu atât declaraţiile Marii Britanii, cât posibila reacţie a Chişinăului. Dar vom monitoriza reacţiile la aceste declaraţii, având în vedere că Constituţia Republicii Moldova precizează clar statutul său de neutralitate,” a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, citat de TASS.

Tot luni, un grup de congresmeni americani care se află într-o vizită de lucru la Chişinău au declarat că SUA sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă vor primi o cerere în acest sens din partea Chişinăului.

Oficialii americani au spus că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova în valoare de 40 de miliarde de dolari. Este vorba de asistenţă umanitară şi militară, dar deocamdată nu se ştie ce sumă va reveni Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI: Polonia a reziliat acordul de gaze încheiat cu Rusia acum trei decenii. Reacția Kremlinului

Rusia încearcă să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor pentru a ataca dinspre mare. De acolo poate monitoriza România

Citeste și...
Video. Kadîrov înscenează capitularea lui Zelenski într-un videoclip parodic
Video. Kadîrov înscenează capitularea lui Zelenski într-un videoclip parodic

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a angajat un actor care să joace rolul lui Volodimir Zelenski într-o scenetă în care „președintele ucrainean” semnează actul de capitulare a Ucrainei în fața Rusiei.

Un sat din Franţa, afectat de secetă, interzice folosirea apei de la robinet pentru spălatul dinţilor
Un sat din Franţa, afectat de secetă, interzice folosirea apei de la robinet pentru spălatul dinţilor

Un sat din sudul Franţei le-a interzis rezidenţilor să folosească apa de la robinet pentru a se spăla pe dinţi întrucât modalitatea de depozitare în contextul secetei au făcut-o improprie consumului uman, informează DPA.

Franţa a înregistrat peste 200.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore
Franţa a înregistrat peste 200.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore

Numărul cazurilor de COVID-19 în Franţa ''urmează să depăşească lejer 200.000'' în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, cu prilejul unei audieri în Adunarea Naţională, informează AFP, scrie Agerpres. 

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.