Record de decese provocate de Covid-19 la nivel global. Ce efect au măsurile luate în Europa

×
Codul embed a fost copiat

Bilanțul deceselor provocate de Covid-19 pe plan global a atins nivelul record de 10.816 în decurs de 24 de ore.

Cele mai multe au fost raportate de Statele Unite și țările europene lovite dur de valul al doilea al pandemiei.

Între timp, Elveția a rămas fără niciun pat liber la terapie intensivă, iar Ungaria a prelungit până pe 8 februarie starea de urgență.

Restricţiile din țara vecină includ o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte şi cursuri online pentru licee şi universităţi.

În altă ordine de idei, Comisia Europeană recomandă folosirea testelor rapide cu precădere în cazul celor simptomatici. Kit-urile sunt mai puțin precise în detectarea virusului la asimptomatici.

Citește și
China a descoperit urme de Covid-19 pe ambalaje de carne congelată din Argentina
China a descoperit urme de Covid-19 pe ambalaje de carne congelată provenită din Argentina
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Toate paturile de Terapie Intensivă din Elveția sunt ocupate

 

Elveția are ocupate toate cele 876 de paturi existente în secțiile de terapie intensivă, a anunțat asociația medicilor din această țară.

Doctorii elvețieni i-au îndemnat pe pacienții care sunt deosebit de vulnerabili să ia în considerare scrierea unui testament, în care să specifice dacă vor să fie conectați la aparate de menținere a vieții.

Franța, prima țară europeană care a depășit pragul de 2 milioane de infectări

 

Între timp, Franța, aflată de peste două săptămâni în carantină națională strictă, a devenit prima țară europeană care depășește pragul de 2 milioane de de infectări.

În ultimele zile, numărul de cazuri noi a scăzut continuu și semnificativ, dar autoritățile sunt foarte precaute. O echipă de experți urmează să facă recomandări pentru o ieșire sigură și corectă din izolare.

Olivier Véran, ministrul Sănătății din Franța: „Lucrurile stau mai bine. Eforturile voastre dau roade. Dar în niciun caz nu trebuie să vă opriți și să schimbați direcția. E dificil, dar acesta e prețul de plătit pentru a ne recupera viețile. Prefer să mențin restricțiile, să mizez pe consecvență și siguranță, și să-i ajutăm financiar pe patronii de magazine.”

Slovenia a extins cu o lună starea de urgență

 

Alte țări nu văd încă semnele îmbucurătoare ale restricțiilor. De pildă, Slovenia tocmai a extins cu o lună starea de urgență, până pe 17 decembrie. Liubliana are o medie la 14 zile de 932 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Vojka Gorjup, doctor: „Ieri am primit un pacient de 34 de ani care va avea probabil nevoie de ECMO (oxigenare extracorporală). Cei mai mulți dintre pacienți sunt sănătoși, nu aveau probleme de sănătate pre-existente. E drept că majoritatea sunt ușor supraponderali și unii aveau tensiunea puțin crescută, însă COVID i-a devastat.”

Peste 1 milion de cazuri în șase zile, în SUA

 

Între timp, de 15 zile, Statele Unite raportează zilnic mult peste 100 de mii de cazuri noi. Pentru ultimul milion de cazuri a fost nevoie de numai 6 zile.

Numărul americanilor spitalizați în acest moment atins un record de 77.000. Cadrele medicale lansează tot mai multe apeluri în care neputința se împletește cu disperarea. Asistenta Lacie Gooch din Nebraska a înregistrat acest mesaj după a treia tură de 12 ore în decurs de 6 zile.

Asistentă: „N-am văzut în toată viață mea atâția oameni în stare gravă, pacienți a căror stare să se deterioreze atât de rapid. Trist e că, în mod normal, când se agravează starea cuiva, dau fuga și intervin corespunzător. Dar acum sunt atâtea masuri de protecție pe care trebuie să le respect, pentru a mă proteja pe mine și pe ceilalți pacienți. Bolnavii au nevoie de mine mai repede.”

Tessa Johnson, asistentă din North Dakota: „Guvernatorul Burgum a semnat un ordin executiv potrivit căruia asistentele testate pozitiv pot munci dacă sunt asimptomatice. Muncim non-stop de la declanșarea pandemiei, suntem istovite, epuizate fizic și emoțional. Suntem aproape de limită, iar acum ni se spune să lucrăm și dacă avem virusul.”

Cum adminstratia Trump rămâne deconectată de realitatea zguduitoare a pandemiei, guvernatorii democrați își imploră cetățenii să nu serbeze în familii extinse Ziua Recunoștinței, săptămână viitoare.

Jay Inslee, guvernator Washington: „Felul în care veți sărbători Ziua Recunoștinței va avea un impact imens asupra cursului acestei pandemii.”

Gretchen Whitmer, guvernator Michigan: „Fiecare dintre noi care decide să stea la el acasă de Ziua Recunoștinței și nu se întâlnește cu nimeni din afara familiei restrânse contribuie la salvarea de vieți și își protejează propria familie.”

Tim Walz, guvernator Minnesota: „În Midwest se înregistrează cea mai mare rată de infectare din lume. Iar infectările duc la spitalizări, care se lasă pentru mulți cu terapie intensivă, apoi cu decese.”

În sfârșit, Autoritatea Federală pentru medicamente a autorizat de urgență un test rapid care poate fi făcut acasă și da rezultatul în 30 de minute. Testul va fi însă disponibil doar cu rețetă de la medic, iar costul ar urma să fie sub 50 de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
O nouă problema, după criza locurilor la ATI: stocurile de oxigen din spitale sunt pe terminate
O nouă problema, după criza locurilor la ATI: stocurile de oxigen din spitale sunt pe terminate

Avem un nou record dramatic în ultimele 24 de ore. Am sărit din nou pragul de 10.000 de cazuri noi de COVID-19, iar cifrele aduc un nou vârf de îmbolnăviri: un procent de 25 % - adică una din patru persoane testate este confirmată cu SARS-COV-2.

China a descoperit urme de Covid-19 pe ambalaje de carne congelată provenită din Argentina
China a descoperit urme de Covid-19 pe ambalaje de carne congelată provenită din Argentina

Autorităţile chineze au anunţat miercuri că au găsit din nou urme de coronavirus pe ambalajele produselor din carne de import, de data aceasta din Argentina, potrivit ziarului local Global Times citat de EFE.

Doi soți italieni, în vârstă de 82 şi 83 de ani, au murit de COVID-19 la diferenţă de o oră
Doi soți italieni, în vârstă de 82 şi 83 de ani, au murit de COVID-19 la diferenţă de o oră

Al doilea val al pandemiei de coronavirus în Italia a scos la lumină noi povestiri dramatice, precum cuplul format din Olga şi Vincenzo, în vârstă de 82 şi 83 de ani, care au murit la acelaşi spital la diferenţă o oră, scrie EFE, citat de Agerpres. 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.