Reactia CIA la raportul Senatului American: "Am contribuit la mentinerea securitatii in SUA; Suntem mandri de acest lucru"
Agentia Centrala de Informatii nu era pregatita sa detina suspecti de terorism, au fost aplicate reforme pentru evitarea tehnicilor brutale de interogare si suntem mandri ca am contribuit la mentinerea securitatii in Statele Unite, afirma John Brennan.
"Au fost utilizate metode reprobabile de interogare. CIA s-a aflat pe un teren necunoscut. Nu eram pregatiti. Nu aveam experienta in detinerea suspectilor de terorism si putini agenti aveau pregatire pentru interogare", a admis John Brennan, directorul CIA, citat de AFP, potrivit Mediafax.
"Este imposibil sa stim daca prin metodele brutale au fost obtinute informatii de valoare. Noi nu am stabilit ca informatiile de valoare au fost obtinute prin tehnicile speciale de interogare", a adaugat Brennan. "Insa CIA nu a inselat publicul si nici pe liderii politici. CIA a contribuit la mentinerea securitatii in Statele Unite; suntem mandri de acest lucru", a subliniat Brennan. "Niciun reprezentant al CIA nu a fost consultat pentru elaborarea raportului privind tehnicile de interogare. Agentia Centrala de Informatii s-a reformat, pentru a evita repetarea problemelor", a insistat Brennan.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Majoritatea succeselor Agentiei Centrale de Informatii nu vor fi cunoscute niciodata", a subliniat Brennan. Senatul american a prezentat marti versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism, inducand in eroare constant Presedintia si Congresul privind informatiile obtinute.
"In multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, in serie si fara oprire", precizeaza raportul. "Privarea de somn implica tinerea detinutilor in stare de veghe pana la 180 de ore, de obicei in picioare sau in pozitii incomode, chiar si cu mainile legate deasupra capului", adauga documentul, precizand ca un suspect de terorism a murit de hipotermie dupa ce a fost tinut "partial dezbracat" pe o podea de beton. Conform raportului, alti detinuti au fost legati la ochi si tarati pe coridoarele penitenciarelor in timp ce erau loviti cu picioarele si pumnii de gardieni. Multi detinuti supusi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinatii, stari paranoice, insomnii ori au avut tendinta de a se automutila.
Abu Zubaydah, unul dintre liderii retelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconstient dupa ce a fost supus tehnicii simularii inecului, precizeaza autorii raportului. Potrivit documentului, elaborat de experti ai Comisiei de Informatii din Senatul SUA, "tehnicile de interogare utilizate CIA au fost mai brutale si mult mai frecvente decat se cunostea". Conform The New York Times, programul de interogare aplicat de CIA nu a fost bine gestionat si nu era monitorizat in mod adecvat. "Persoanele care au incalcat politicile CIA au fost trase foarte rar la raspundere.
Agentia Centrala de Informatii a restrictionat accesul la informatii, a refuzat sa raspunda solicitarilor referitoare la programul de interogare, furnizand, uneori, informatii false", noteaza raportul. "CIA a indus in eroare membri ai Congresului si reprezentanti ai Casei Albe privind eficienta si amploarea utilizarii tehnicilor dure de interogare", continua autorii raportului. Conform documentului, cel putin 26 de suspecti de terorism au fost detinuti in mod ilegal, in contradictie cu normele americane de incarcerare. "CIA a oferit ilegal informatii clasificate jurnalistilor, exagerand succesul tehnicilor dure de interogare a suspectilor de terorism, in scopul obtinerii sustinerii opiniei publice", subliniaza raportul.
CIA a prevazut initial inchisori care respectau legislatia Statelor Unite
Agentia Centrala americana de Investigatii a luat initial in calcul o cale foarte diferita de cea la care a ajuns pana la urma, potrivit noului raport publicat de catre Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului, relateaza, The New York Times (NYT) online.
Potrivit publicatiei, presedintele de atunci George W. Bush a semnat, la sase zile dupa atentatul de la 11 septembrie 2001, un ordin secret prin care acorda CIA puterea sa captureze si incarcereze teroristi Al-Qaida, in care nu preciza unde sa fie inchisi ori cum sa fie interogati. In urmatoarele cateva saptamani, Statele Unite au lansat o operatiune in Afganistan, iar oficiali din Agentie se grabeau sa acopere "golurile" din ordinul presedintelui. Ei au conceput un sistem in care detinutii aveau aceleasi drepturi ca cei din inchisorile federale sau militare, iar conditiile in aceste inchisori din strainatate ar fi fost comparabile celor din instalatiile de maxima siguranta din Statele Unite, scrie ziarul, adaugand ca interogatoriile urmau sa fie efectuate in conformitate cu Manualul Fortelor Terestre, care interzice interogatoriile ce recurg la constrangere.
In aceste inchisori, totul avea sa fie "adaptat pentru a raspunde exigentelor legii americane si reglementarilor federale din procedura penala", scriau avocati CIA in noiembrie 2001. Cadrul initial al programului CIA de detentie releva o perspectiva diferita, scrie NYT, apreciind ca raportul Senatului spune povestea modului in care planurile crearii unor inchisori in stil american au fost inlocuite cu "black sites", in care unii detinuti au fost inlantuiti de ziduri si uitati, au murit de frig pe podele de beton si au fost supusi simularii inecului pana isi pierdeau cunostinta. Unul dintre primele documente de la intalnirile care au avut loc la sediul central al Agentiei din Langley, in Virgina, dupa ordinul dat de Bush pe 17 deptembrie 2001, un memoriu intocmit de J. Cofer Black, insarcinat cu lupta impotriva terorismului, evoca o retea de inchisori secrete operand in baza unor reglementari similare celor de maxima securitate sau lagarelor militare de prizonieri de razboi.
De asemenea, CIA recunostea ca nu are experienta in domeniu si intentiona sa ceara ajutorul Biroului Federal al Inchisorilor in gestionarea instalatiilor, potrivit documentului. Acest memoriu avea titlul "Aprobarea infiintarii unei instalatii de detentie pentru teroristi", iar Senatul sugereaza in raportul prezentat marti ca adevenit document de lucru, modificat in baza unor idei noi. CIA a exercitat presiuni ca Pentagonul sa infiinteze centre de detentie pentru detinutii Agentiei in baze militare americane din strainatate. Prizonierii ar fi fost tratati in baza reglementarilor traditionale, noteaza NYT, insa secretarul Apararii Donald Rumsfeld a refuzat sa permita ca Pentagonul sa devina temnicerul CIA, potrivit lui John Rizzo, fostul avocat general al CIA.
"Rumsfeld a luat bazele militare de pe masa (discutiilor), asa ca am inceput sa cautam ceea ce au devenit «black sites»", a declarat Rizzo intr-un interviu. "Am facut brainstroming. Sa le pune pe vapoare? Ne-am gandit la o insula pustie. Au aparut din necesitate. Nu au fost un complot diabolic", a subliniat el. La vremea respectiva, CIA afirma ca nu se implica in "tortura, tratamente ori pedepse crude, inumane sau degradante sau detentia prelungita fara acuzatii ori proces", potrivit raportului Senatului. Insa avocatii agentiei au inceput sa exploreze o abordare diferita, cu toate ca nu este clar de ce, subliniaza NYT, adaugand ca pe 26 noiembrie 2001 proiecte ale unor note interne prezinta liste cu mai multe tactici - frig extrem, deprivare senzoriala, de somn si umilire - si incep sa discute posibile justificari juridice. Aceste masuri sunt interzise in inchisorile federale si militare, noteaza NYT.
Potrivit raportului, CIA avea un corp de experti specializat in a-i determina pe suspecti sa vorbeasca prin interviuri cunoscute sub numele de "discutii la gura sobei", obtinand informatii si stabilind daca erau fiabile. In opinia expertilor CIA, interogarea prin mijloace coercitive conducea la informatii nefiabile. Dupa atentatele de la 11 septembrie nu exista dovezi ca CIA a efectuat prea multe cercetari cu privire la modul in care sa efectueze interogatorii sau ca a cautat in istoria sa tehnici dure de interogare de la inceputul Razboiului Rece. Insa Biroul pentru Servicii Thenice din cadrul Agentiei a comandat un raport psihologilor James Mitchell si Bruce Jessen.
Ei au lucrat in cadrul programului Fortelor Aeriene pentru Supravietuire, eschivare, rezistenta si evadare, in care personal militar era supus simularii capturarii si torturarii. Niciunul nu avea experienta ca interogator ori expertiza in privinta Al-Qaida, insa la sfarsitul lui 2001 sau inceputul lui 2002 CIA i-a angajat sa evalueze un manual al organizatiei teroriste, descoperit in perioada respectiva, despre modalitati de a rezista interogarii. Firma pe care au creat-o psihologii avea sa fie platita cu 81 de milioane de dolari si sa "revolutioneze" abordarea Agentiei fata de detentie si interogare, potrivit raportului. La 7 februarie 2002, Bush declara ca legile razboiului nu se aplica suspectilor Al-Qaida. Aceasta decizie a permis CIA sa interogheze suspecti in moduri care anterior erau de neconceput, subliniaza NYT.
La acel moment, Agentia nu capturase niciun terorist important, iar programul de detentie exista doar pe hartie, noteaza ziarul, adaugand ca acest lucru s-a schimbat in martie 2002, cand Abu Zubaydah, un planificator in domeniul logisticii, a fost capturat in Pakistan. La 29 martie Bush si-a revizuit planul de a deschide o inchisoare secreta CIA in Thailanda si de a-l trimite pe Zubaydah acolo, potrivit raportului. Rumsfeld a sugerat incarcerarea acestuia la bordul unei nave militare, insa Bush a optat pentru planul CIA. In cazul in care Zubaydah ar fi ajuns in custodia militarilor, "poate ca nici nu ne-am fi gandit la aceste tehnici" aflate in centrul scandalului din prezent, a declarat Rizzo miercuri. Zubaydah, impuscat si ranit grav, a fost internat timp de mai multe zile intr-un spital, impreuna cu agentul FBI Soufan.
Senatul afirma in raport ca Zubaydah a cooperat. Insa, potrivit NYT, oficiali CIA se intalneau la sediul central pentru a discuta mijloace de a-i infrange rezistenta. Potrivit raportului, interogatoriul FBI - atat la spital cat si intr-o inchisoare secreta, ulterior - a avut succes, suspectul furnizand informatii valoroase, dar negand ca ar sti ceva despre comploturi vizand America. In raport se dezvaluie ca, in timp ce avocati de la CIA si Departamentul de Justitie dezbateau legalitatea tacticilor, Zubaydah a fost lasat singur intr-o celula, in Thailanda, timp de 47 de zile. Izolarea si nu rezistenta a fost motivul pentru care nu a mai vorbit incepand din iunie, se arata in document.
Suspectul a fost interogat timp de trei saptamani in august 2002 prin cele mai dure masuri disponibile, inclusiv simularea inecului, insa, afirma Senatul, acesta nu a dezvaluit informatii despre vreun complot impotriva Statelor Unite, ceea ce a determinat CIA sa conchida ca nu detinea informatii in acest sens. O noua inchisoare secreta CIA, cunoscuta sub numele Salt Pit (Groapa de Sare), a fost deschisa in Afganistan, imediat dupa simularea inecului. Unii detinuti au fost incatusati, cu bratele intinse, de bare de deasupra paturilor, in bezna si lasati singuri zile sau saptamani, i-a spus un anchetator inspectorului general al Agentiei, se arata in raport, iar un detinut a fost inlantuit de un zid, in pozitia stand in picioare, timp de 17 zile.
Operatiunile de la aceasta inchisoare au fost evaluate de o delegatie de la Biroul Inchisorilor in noiembrie 2013, scrie NYT, adaugand ca, in pofida conditiilor infioratoare, echipa a conchis ca existau conditii sanitare, iar gardienii nu maltratau detinutii. Catre finalul vizitei, un gardian CIA a descoprit un detinut, Gul Rahman, mort in celula, dupa ce fusese stropit cu apa si lasat inlantuit pe podeaua de beton peste noapte, dezbracat de la talie in jos. Cauza mortii a fost hipotermia, potrivit raportului de autopsie. "Nu exista asa ceva in inchisorile federale", conchidea Biroul in rapot.