Reacția Casei Albe, după ce o dronă americană și o aeronavă rusească s-au ciocnit deasupra Mării Negre

drona MQ-9
Shutterstock

Statele Unite ale Americii vor continua să opereze peste Marea Neagră și nu vor fi descurajate de gestul de marți al Rusiei, când au interceptat o dronă în spațiul aerian internațional, a declarat marți un oficial de la Casa Albă.

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze să zburăm și să operăm în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj nu va avea efectul dorit, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul National de Securitate, conform CNN.

Kirby a descris în mod repetat că interceptarea rusă a dronei americane este „nesigură” și „neprofesională”, sugerând că acțiunile au depășit eforturile anterioare ale Rusiei de a intercepta aeronavele americane.

Reprezentantul Casei Albe a menționat că prezența dronelor americane în zonă nu este ceva nou.

„Zburăm în mod constant peste acel spațiu aerian de un an”, a spus el, argumentând că nu există niciun motiv pentru a activa linii de deconflict cu Rusia sau pentru a notifica în alt mod Moscova înainte de a zbura deasupra Mării Negre.

Citește și
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Ambasadorul rus, convocat de urgență de SUA

Ambasadorul Rusiei la Washington va fi convocat de urgență, după incidentul de marți, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Reuters.

Ambasadorul SUA la Moscova a transmis un mesaj puternic Ministerului de Externe al Rusiei, iar oficialii americani au informat aliații și partenerii despre incident, a declarat Price.

Amintim că o aeronavă rusească Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9 deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

Reacția Pentagonului

Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Apărare al SUA, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că oficialii departamentului nu au vorbit cu autoritățile ruse până în acest moment.

Acesta nu a vrut să specifice dacă aeronava era înarmată sau nu, ci doar că desfășura o misiune de supraveghere și recunoaștere în spațiul aerian internațional.

„Interceptările nu sunt atât de comune, dar acest tip de comportament al piloților ruși este neobișnuit”, a spus el.

În plus, generalul nu a dat informații despre locul exact din Marea Neagră în care s-a prăbușit drona și a transmis că încă evaluează ce s-a întâmplat atunci când a fost întrebat dacă este vorba despre un accident.

Liderul majorității din Senatul SUA, mesaj direct pentru Putin

Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul Statelor Unite, a caracterizat evenimentul ca fiind „un alt act nesăbuit” al președintelui rus Vladimir Putin și al armatei sale.

„Vreau să-i spun lui Putin: oprește acest comportament înainte de a ajunge să fie motivul unei escaladări neintenționate”, a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Un avion rus de vânătoare a lovit o dronă americană de tip Reaper, deasupra Mării Negre
Un avion rus de vânătoare a lovit o dronă americană de tip Reaper, deasupra Mării Negre

O aeronavă rusească Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9 deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.