Reacția Casei Albe, după ce o dronă americană și o aeronavă rusească s-au ciocnit deasupra Mării Negre

drona MQ-9
Shutterstock

Statele Unite ale Americii vor continua să opereze peste Marea Neagră și nu vor fi descurajate de gestul de marți al Rusiei, când au interceptat o dronă în spațiul aerian internațional, a declarat marți un oficial de la Casa Albă.

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze să zburăm și să operăm în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj nu va avea efectul dorit, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul National de Securitate, conform CNN.

Kirby a descris în mod repetat că interceptarea rusă a dronei americane este „nesigură” și „neprofesională”, sugerând că acțiunile au depășit eforturile anterioare ale Rusiei de a intercepta aeronavele americane.

Reprezentantul Casei Albe a menționat că prezența dronelor americane în zonă nu este ceva nou.

„Zburăm în mod constant peste acel spațiu aerian de un an”, a spus el, argumentând că nu există niciun motiv pentru a activa linii de deconflict cu Rusia sau pentru a notifica în alt mod Moscova înainte de a zbura deasupra Mării Negre.

Citește și
Fostul milițian care dirija minerii prin București în anii ‘90, în prezent avocat, condamnat pentru trafic de influență. Judecători: „A lăsat impresia periculoasă că justiția ar fi de vânzare”

Ambasadorul rus, convocat de urgență de SUA

Ambasadorul Rusiei la Washington va fi convocat de urgență, după incidentul de marți, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de Reuters.

Ambasadorul SUA la Moscova a transmis un mesaj puternic Ministerului de Externe al Rusiei, iar oficialii americani au informat aliații și partenerii despre incident, a declarat Price.

Amintim că o aeronavă rusească Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9 deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

Reacția Pentagonului

Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentul de Apărare al SUA, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că oficialii departamentului nu au vorbit cu autoritățile ruse până în acest moment.

Acesta nu a vrut să specifice dacă aeronava era înarmată sau nu, ci doar că desfășura o misiune de supraveghere și recunoaștere în spațiul aerian internațional.

„Interceptările nu sunt atât de comune, dar acest tip de comportament al piloților ruși este neobișnuit”, a spus el.

În plus, generalul nu a dat informații despre locul exact din Marea Neagră în care s-a prăbușit drona și a transmis că încă evaluează ce s-a întâmplat atunci când a fost întrebat dacă este vorba despre un accident.

Liderul majorității din Senatul SUA, mesaj direct pentru Putin

Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul Statelor Unite, a caracterizat evenimentul ca fiind „un alt act nesăbuit” al președintelui rus Vladimir Putin și al armatei sale.

„Vreau să-i spun lui Putin: oprește acest comportament înainte de a ajunge să fie motivul unei escaladări neintenționate”, a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Acuzații grave înainte de Spania - Anglia: "Au trișat! Finala este deja decisă?"
Citește și...
Un avion rus de vânătoare a lovit o dronă americană de tip Reaper, deasupra Mării Negre
Un avion rus de vânătoare a lovit o dronă americană de tip Reaper, deasupra Mării Negre

O aeronavă rusească Su-27 s-a ciocnit, marți, cu o dronă americană MQ-9 deasupra Mării Negre, a anunțat Comandamentul European al SUA.

Recomandări
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a înecat turistul din Alba care a „fentat” salvamarii toată ziua. Pericolul invizibil din apă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a înecat turistul din Alba care a „fentat” salvamarii toată ziua. Pericolul invizibil din apă

Marea a mai luat o viață, de această dată în Eforie Nord. Un turist de 44 de ani, din Alba, a fost înghiţit de valuri, într-o zonă cu gropi marine, pe o plajă lărgită recent.

Stephanie Constantinescu a făcut contestație la BAC după ce a luat 9,95 la Istorie. Ce s-a întâmplat la reevaluare
Stephanie Constantinescu a făcut contestație la BAC după ce a luat 9,95 la Istorie. Ce s-a întâmplat la reevaluare

S-au afișat rezultatele finale de la Bacalaureat după contestații, iar mulți absolvenți de liceu răsuflă usurați.  

Frenezie și caniculă la „Beach, please!”. Mesajul unor tinere pentru părinții lor. „Suntem cuminți!”
Frenezie și caniculă la „Beach, please!”. Mesajul unor tinere pentru părinții lor. „Suntem cuminți!”

100.000 de adolescenți așteaptă cu sufletul la gură a treia seară a festivalului „Beach, please!”. Până să ajungă însă în fața scenelor, tinerii au avut de înfruntat și o căldura crâncenă.