Războiul din Ucraina intră în faza contraofensivei. Motivul pentru care ucrainenii așteaptă înverzirea naturii
Pregătirile pentru contraofensivă au intrat în ultima fază, spune ministrul ucrainean al Apărării.
Iar responsabilii instalați de Moscova în teritoriile anexate se așteaptă ca Ucraina să lanseze atacurile în ajunul datei de 9 mai, Ziua Victoriei pentru ruși.
În altă ordine de idei, China, Armenia și Kazahstanul s-au alăturat majorității țărilor lumii, votând o rezoluție ONU care califică invaziile declanșate împotriva Georgiei în 2008 și Ucrainei, anul trecut, drept agresiuni care au generat provocări fără precedent.
Până acum, Beijingul s-a abținut de la toate voturile ONU privind războiul din Ucraina.
De luni de zile se dau lupte agonizante în Bahmut. Rușii controlează orașul, dar ucrainenii se încăpățănează să nu cedeze. Conducerea armatei explică decizia prin nevoia de a proteja oraşele apropiere.
Însă Kievul nu vrea doar să ţină pe loc forţele ruse la Bahmut, ci să câştige şi timp pentru pregătirea contraofensivei.
Rușii își abandonează până și răniții pe câmpul de luptă
Apărătorii ucraineni spun că invadatorii își abandonează morții și răniții pe câmpul de luptă.
”Era un tip, zăcea în tufișurile de acolo... Striga mereu: "băieți, veniți să mă ajutați!", timp de trei zile, la nici o sută de metri de pozițiile rușilor”.
John Kirby, National Security Council spokesman: ”Pentru Rusia, aceste tentative de cucerire, în special la Bahmut, au avut un cost teribil, teribil de mare. Rusia și-a epuizat stocurile militare și forțele sale armate. Numai din decembrie estimăm că Rusia a avut peste 100.000 de victime, dintre care peste 20.000 de morți în luptă. Dintre aceștia, aproape jumătate erau soldați Wagner, majoritatea foști condamnați ruși, care au fost aruncați în luptă, la Bahmut, fără suficientă pregătire”.
Dar si ucrainenii au pierderi foarte mari. Printre cei uciși se numără și un fost pușcaș marin american, care lupta de partea Kievului, în așa numita ”legiune străină”. Cooper "Harris" Andrews a fost lovit probabil de un obuz pe 19 aprilie, potrivit CNN, care a vorbit cu mama și camarazii lui.
Willow Andrews, Mother of Cooper "Harris" Andrews: ”Cooper a vrut să îndrepte lucrurile strâmbe. Am avut o mulțime de discuții cu el despre fascism. Și i-am spus lui Cooper: "Asta înseamnă că trebuie să te duci acolo, poate să conduci o ambulanță pe linia frontului...". Nu e suficient doar să crezi în ceva, să ai convingeri, trebuie să faci și ceva concret în privința asta”.
Pe de altă parte - șeful mercenarilor Wagner cere necontenit muniție. Prigojin spune că luptătorii săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi.
Evgheni Prigojin: ”300 de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă. Nu e așa mult, dar nu ni se dă mai mult de o treime din această cantitate".
Când și cum va ataca Ucraina- secrete bine păzite
Ministrul rus al Apărării dă impresia că se ocupă de cerere.
Sergei Șoigu, Russian Defence Minister: ”Acțiunile trupelor ruse care execută operațiunea specială din Ucraina depind de refacerea la timp a stocurilor de arme și echipamente militare. Conducerea țării a stabilit ca sarcină pentru industria de apărare să crească ritmul și volumul producției. S-au luat măsurile necesare. În acest moment, e necesar să dublăm producția de arme de mare precizie, în cel mai scurt timp posibil”.
În vederea contraofensivei, armata şi garda naţională ucraineană au înfiinţat cel puţin 16 brigăzi noi, cu un efectiv de până la 50.000 de soldaţi. Însă aceste unităţi au nevoie de timp pentru instrucţie.
De asemenea, ploile abundente au făcut multe drumuri impracticabile, mai ales pentru armamentul greu. În plus, ucrainenii trebuie să aştepte să înverzească total natura, pentru a se putea camufla mai bine.
Unde, când şi cum va ataca Ucraina – acestea sunt secrete bine păzite. Experții cred că vor fi cel puţin două direcţii de atac. O variantă este regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. De acolo, forţele ucrainene ar putea înainta spre Crimeea, pentru a secţiona coridorul terestru de aprovizionare a trupelor ruse.
Sursa: Pro TV
Etichete: războiul din Ucraina, pregatiri, contraofensiva,
Dată publicare:
02-05-2023 20:42