Zelenski pune tunurile pe un stat NATO: „Cum poate să susțină Rusia și să se opună Alianței?”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că modul de comportament al unui stat din Alianța Nord-Atlantică și relația sa cu Rusia nu sunt în concordanță cu statutul său de membru NATO.
Volodimir Zelenski a criticat Ungaria în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor suedezi, danezi și finlandezi. Liderul de la Kiev a vorbit despre neînțelegerile pe care țara sa le are cu actualul guvern de la Budapesta.
"Cum să rezolvăm disputa cu Budapesta? Singurul lucru care se pune în discuție este ceea ce vrea Budapesta. Mi se pare că există o confuzie politică în rândul elitelor politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să fie pentru Rusia și împotriva NATO?", a tunat președintele Ucrainei.
Zelenski: „Comportamentul Ungariei este deplasat”
Potrivit lui Zelenski, niciun aliat al Alianței nu poate susține o țară care numește NATO un inamic.
"Cred că acesta este un comportament deplasat. Îmi exprim opinia mea subiectivă. Aliat nu este doar un cuvânt, ci și convingeri și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor. Au atitudini diferite față de anumite puncte, dar există un tratat de aliați care se protejează reciproc și valorile lor corespunzătoare", a continuat președintele Zelenski.
"Și dacă toți aliații spun 'Rusia ne numește dușman, trebuie să punem Rusia la locul ei', atunci un stat nu poate spune: 'Nu, Rusia este aliatul nostru'. Nu poate fi așa. Asta înseamnă că nu mai ești un aliat al Alianței. Deci, dacă ești de drept un aliat, dar de facto lucrezi împotriva Alianței, atunci nu ar trebui să consiliezi dacă Ucraina ar trebui sau nu să adere la NATO. Și nu ar trebui să pui obstacole", a conchis el, potrivit Ukrainska Pravda.
Orban a atacat Ucraina
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat într-un interviu recent că Ucraina este o "țară inexistentă din punct de vedere financiar" și că, fără sprijinul partenerilor săi, războiul s-ar fi încheiat imediat.
Cuvintele sale au atras aproape imediat laude la Moscova, dar Kievul a răspuns amintindu-i Ungariei de propria dependență de finanțarea UE.
În plus, Fidesz, partidul de guvernământ al Ungariei, nu a susținut proiectul de rezoluție prin care se cerea arestarea președintelui rus Vladimir Putin în baza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională.