Pentru prima dată, China a susținut rezoluția ONU în care Federația Rusă a fost numită agresor. Ce urmărește Beijingul
Reprezentanții chinezi au votat în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, în care Rusia era numită agresor, din cauza invaziei sale din Ucraina, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.
Votul a avut loc pe 26 aprilie, iar analiștii au acordat o atenție sporită documentului și faptului că Beijingul s-a numărat printre cei care l-au susținut.
Unii sugerează că Beijingul ar putea fi interesat să pună capăt războiului prin negocieri, în timp ce alții subliniază că pur și simplu își joacă propriul joc, deoarece beneficiază atât de parteneriatul cu statul Federația Rusă, cât și de slăbiciunea acesteia.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Un total de 122 de țări au susținut rezoluția dedicată cooperării ONU cu Consiliul Europei. Pe lângă Republica Populară Chineză, documentul a fost aprobat de alte câteva țări care sunt considerate prietenoase cu Rusia, inclusiv Kazahstan și Armenia, precum și India și Brazilia.
În documente se vorbește despre „provocări fără precedent” cu care se confruntă Europa după agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și mai devreme împotriva Georgiei. De asemenea, conține o cerere de despăgubire pentru prejudiciile cauzate victimelor agresiunii. Rusia este una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției. Analiştii notează că singura persoană capabilă să-l influenţeze pe Vladimir Putin, care a dezlănţuit un război la scară largă în Ucraina, este probabil prietenul său, liderul chinez Xi Jinping. Influența acestuia asupra lui Putin se bazează în primul rând pe dependența economică a Rusiei de a doua cea mai mare economie a lumii, în fața sancțiunilor occidentale din ce în ce mai mari. La urma urmei, în timp ce Occidentul „strânge șuruburile”, Beijingul, dimpotrivă, aprofundează cooperarea economică cu Moscova. Editorul-șef al Internationale Politik Quarterly, Henning Gough, este convins că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu este în interesul Chinei . Acest lucru împiedică redresarea economică a Chinei, după trei ani de politică „zero covid”. „Având în vedere evoluțiile de pe frontul din Ucraina, Beijingul riscă să fie de partea învinșilor. Dar încearcă să-și extragă beneficiile economice din război și din consecințele acestuia, de exemplu, cumpărând gaz și petrol mai ieftin din Rusia. În același timp, China poate crește exporturile către Rusia”, a spus el într-un comentariu pentru DW .Ce obiective urmărește China?
Sursa: Obozrevatel
Etichete: Rusia, razboi, China, ONU, agresiune, vot,
Dată publicare:
02-05-2023 10:06