Rușii lansează atac după atac în Ucraina, de teama contraofensivei. Cel puțin 34 de civili au fost răniți în ultimul asalt
Rusia a lansat din nou, în noaptea de duminică spre luni, asupra Ucrainei, un val de rachete, drone și bombardamente de artilerie.
A fost al doilea atac nocturn de acest fel din ultimele trei zile. Potrivit Moscovei, a fost lovit un centru logistic și un depozit de muniție de lângă orașul Dnipro, înaintea anunțatei contraofensive ucrainene. Dar exploziile au distrus și multe case. Cel puțin 34 de civili au fost răniți.
Una dintre țintele principale în acest raid a fost orașul Pavlohrad de lângă Dnipro - la mai mult de 100 de kilometri de linia frontului. Oficialii de la Moscova susțin că au fost lovite resursele Ucrainei pentru anunțata ofensivă - mai ales două depozite cu muniții și carburant.
Dar au fost afectate de explozii și case și școli, și sunt zeci de răniți. Administrația militară ucraineană a regiunii a descris atacul ca o "noapte și dimineață tragică".
Forțele armate ucrainene suțin că apărarea anti-aeriană a interceptat 15 din cele 18 rachete lansate de pe mare și de avioane strategice.
Luptele pentru Bahmut rămân punctul central al războiului
Pe de altă parte - susține un general ucrainean de rang înalt - apărătorii ar fi reușit contraatacuri, respingând forțele ruse de pe unele poziții la Bahmut. Luptele pentru acest oraș devastat din est rămân punctul central al războiului.
Un tun britanic este încărcat cu un proiectil de răzbunare - pe obuz au scris "Pentru Rahnar", numele de război al unui comandant ucis în luptă.
Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene spunea că pe "drumul vieții" - spre Chasiv Yar, următorul oraș din zonă - este încă posibilă aprovizionarea apărătorilor Bahmutului cu alimente, muniții și medicamente.
Ucrainenii fac tot posibilul să-și scoată soldații răniți din acest iad.
Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace
Cu ofensiva masivă pe care ucrainenii ar putea să o pornească poate până la jumătatea lunii, eventuale negocieri par de neconceput în acest moment.
Totuși, în avionul care îl ducea la Roma, după vizita în Ungaria, Papa Francisc a spus că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă pentru un plan de pace în Ucraina.
Papa Francisc: "Vă imaginați că în aceste întâlniri nu am vorbit doar despre Scufița Roșie, am vorbit despre aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul către pace.
Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui.
Sfântul Scaun a acționat ca intermediar în unele dintre situațiile de schimb de prizonieri. Cred că și aceasta (n.r. - repatrierea copiilor ucraineni) va merge bine".