Steagul Novorusiei, arborat la Debalteve dupa retragerea soldatilor ucraineni. Putin acuza SUA ca inarmeaza deja Ucraina
18 februarie 2015. Kievul a suferit o noua pierdere majora: armata ucraineana a abandonat Debalteve, oras de importanta strategica pentru controlul zonei de est a tarii.Intrebarea e daca separatistii se vor multumi cu atat ori vor forta o noua ofensiva.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sumarul evenimentelor:
-►Porosenko: 2.475 de membri ai fortelor armate ucrainene au fost retrasi de la Debalteve
-►Militarii ucraineni au inceput retragerea din orasul Debalteve, unde au avut loc lupte dure
-►Porosenko a negat ca soldatii ucraineni ar fi fost incercuiti si a spus ca militarii parasesc orasul in mod calm si organizat
-►NATO someaza Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei
Cronologia evenimentelor, 18 februarie 2015:
UPDATE ORA 23:00 Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a anuntat miercuri seara, la Kiev, ca 2.475 de membri ai fortelor armate ucrainene au fost retrasi de la Debalteve, in estul tarii.
"Pana in prezent, 2.475 de membri ai fortelor armate (ucrainene) au fost retrasi de la Debalteve. Dintre ei, 2.132 fac parte din cadrul armatei, 158 din Garda Nationala, iar restul din Ministerul de Interne", a anuntat Porosenko in timpul unei reuniuni a Consiliului National de Securitate, informeaza Mediafax.
"Aproape 200 de echipamente militare au fost evacuate din zona (localitatii) Debalteve", a adaugat el.
UPDATE ORA 20:00 Angela Merkel, Francois Hollande, Vladmir Putin si Petro Porosenko vor discuta la telefon miercuri seara despre soarta armistitiului convenit la Minsk.
UPDATE ORA 18:00 Canalul de stat din Rusia a publicat imagini cu ceea ce pare steagul Novorusiei arborat la Debalteve dupa retragerea soldatilor ucraineni.
Russian 1st Channel broadcasts footage alleged to be Novorossiya flag over #Debaltsevo http://t.co/RgOLuYM3ah pic.twitter.com/QWoes7kCar
— RT (@RT_com) February 18, 2015
UPDATE ORA 17:00 Putin acuza SUA ca inarmeaza deja Ucraina, citand informatii de la serviciile secrete. Vladimir Putin a acuzat Statele Unite ca furnizeaza deja armament "letal" Kievului, citand informatii de la serviciile secrete ruse, si a avertizat ca razboiul din Ucraina nu va fi oprit printr-o escaladare militara, relateaza ziarul The Moscow Times in pagina electronica de miercuri.
"Potrivit (serviciilor ruse de) informatii, arme (americane) sunt deja livrate", a declarat Putin, potrivit unor imagini difuzate de primul canal al televiziunii de stat, intr-o conferinta de presa sustinuta marti. El ii raspundea unui jurnalist care-l intrebase daca un transport de echipament militar "letal" ar intensifica razboiul din estul Ucrainei.
Putin, care a facut aceasta declaratie la Budapesta - si nu la Bucuresti, cum scrie prestigioasa publicatie moscovita - in timpul vizitei in Ungaria, a adaugat ca armamentul livrat va conduce doar la pierderea si mai multor vieti in regiunea din estul Ucrainei devastata de un conflict armat intre fortele guvernamentale si separatistii prorusi. "Sunt convins ca indiferent cine livreaza si ce armament este livrat in zona de conflict, (rezultatul) va fi intotdeauna rau, numarul victimelor ar putea sa creasca", a continuat el, o afirmatie amplu comentata in presa rusa.
In schimb, Kievul si Occidentul acuza de mai multe luni Moscova de inarmarea insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, o acuzatie pe care Kremlinul a respins-o in mod repetat. Congresul Statelor Unite a adoptat in decembrie o serie de masuri care autorizeaza trimiterea de armament Kievului. Însa, atunci cand presedintele american Barack Obama a promulgat masurile, a ezitat sa foloseasca aceasta optiune, in contextul unor avertismente potrivit carora inarmarea Kievului va fi considerata o declaratie de razboi.
UPDATE ORA 16:00 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a somat miercuri Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei si sa puna capat sprijinului acordat separatistilor prorusi, relateaza Reuters. "Somez Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei, sa opreasca orice sprijin acordat separatistilor si sa respecte acordul de la Minsk” privind incetarea focului, a declarat el pe marginea unei reuniuni informale a ministrilor europeni ai apararii de la Riga.
UPDATE ORA 15:30 Russia Today publica imagini cu soldatii ucraineni care se retrag din Debalteve. In imagini, un comandant din autoproclamata Republica Donetk a promis in fata a peste 60 de prizonieri - soldati ucraineni - ca ii va trata "cu onoare si demnitate" dupa predare, sustine sursa citata. O mare parte dintre soldatii ucraineni filmati in timp ce se retrageau din Debalteve erau bucurosi ca pleaca din zona de conflict.
UPDATE ORA 15:00 Petro Porosenko neaga ca fortele ucrainene ar fi incercuite in Debalteve. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a confirmat miercuri ca fortele ucrainene parasesc orasul strategic Debalteve, negand insa ca acestea sunt incercuite de rebeli, relateaza Interfax Ucraina, in pagina electronica.
"Am afirmat si am dovedit: Debalteve este sub controlul nostru si nu exista nicio incercuire. Unitatile si fortele noastre se retrag in mod planificat si organizat. Ele parasesc orasul cu echipamentul militar, cu tancuri, cu transportoare blindate, cu artilerie, cu vehicule de tractare si automobile", a declarat Petro Porosenko la aeroport, inainte de a pleca spre Donbas, miercuri la pranz.
Un oficial rebel citat de serviciul de presa separatist DAN declarase ca sute de militari ucraineni sunt incercuiti de fortele separatiste in oras. "In Debalteve are loc o predare masiva a armelor de catre fortele (ucrainene). Numarul acestor persoane este de ordinul sutelor", a afirmat el. Luptele au continuat in acest oras in pofida acordului de incetare a focului de la Minsk, care a intrat in vigoare duminica.
UPDATE ORA 11.55 Premierul canadian Stephen Harper a anuntat marti o noua runda de sanctiuni, ca raspuns la ceea ce a numit "escaladarea actelor de agresiune" din partea rebelilor prorusi in estul separatist al Ucrainei, relateaza postul de televiziune CBC, in pagina electronica. Guvernul canadian a emis interdictii de calatorie pentru 37 de rusi si ucraineni si sanctiuni economice impotriva a 17 entitati ruse si ucrainene.
Citeste si: Replici tensionate intre Viktor Orban si Angela Merkel: "Nu toate democratiile sunt neaparat liberale"
Harper a nominalizat "atacurile fara discriminare din interiorul si din jurul orasului ucrainean Mariupol din 24 ianuarie" ca unul dintre principalele motive ale intensificarii sanctiunilor. "Pozitia Canadei ramane clara: recunoastem suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si nu vom recunoaste niciodata ocupatia ilegala rusa a vreunei parti a teritoriului acestei tari", a precizat premierul intr-o declaratie. "In coordonare cu partenerii nostri din UE si SUA, Canada isi intensifica inca o data raspunsul la situatie anuntand noi sanctiuni impotriva unor persoane private si entitati din Rusia si Ucraina", a precizat el.
Harper a declarat, de asemenea, ca Guvernul sau monitorizeaza indeaproape implementarea armistitiului incheiat la Minsk la 12 februarie si a adaugat ca este pregatit sa adopte si alte masuri impotriva Moscovei si a rebelilor sustinuti de rusi in cazul in care acestia refuza sa respecte acordul.
UPDATE ORA 11.00 Militarii ucraineni se retrag din orasul Debalteve, in urma luptelor crancene cu rebelii prorusi, sustine comandantul ucrainean al unei unitati paramilitare proguvernamentale, Semen Semencenko, relateaza Sky News, in pagina electronica. "Inamicul incearca sa taie accesul si sa previna retragerea trupelor", a scris Semencenko pe Facebook, adaugand ca militarii ucraineni parasesc orasul strategic Debalteve in mod "planificat si organizat". Un oficial rebel citat de serviciul de presa separatist DAN a declarat ca sute de militari ucraineni sunt incercuiti de fortele separatiste in oras. "In Debalteve are loc o predare masiva a armelor de catre fortele (ucrainene). Numarul acestor persoane este de ordinul sutelor", afirma DAN.
Reporterii Associated Press care se indreptau catre orasul Artemivsk controlat de fortele guvernamentale ucrainene au declarat ca au vazut cateva zeci de militari ucraineni care se retrageau din Debalteve miercuri dimineata. Luptele au continuat in acest oras in pofida acordului de incetare a focului de la Minsk, care a intrat in vigoare duminica.
UPDATE ORA 09:00 Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut Guvernului ucrainean sa le permita soldatilor sai sa se predea rebelilor prorusi care au asediat orasul Debalteve, unde luptele continua in pofida armistitiului de la Minsk, relateaza Sky News, in pagina electronica. Rebelii prorusi au incercuit militarii ucraineni in acest oras si au luat numerosi prizonieri. Putin a declarat ca Kievul ar trebui sa le permita militarilor sa se predea si a avertizat Guvernul sa nu "impiedice soldatii din armata ucraineana sa depuna armele".
"Daca nu sunt capabili sa ia aceasta decizie ei insisi si sa dea acest ordin, atunci sper ca nu vor pune sub acuzare persoanele care vor sa isi salveze vietile lor si pe ale altora", a declarat el.
Putin a adaugat ca spera ca rebelii le vor permite ucrainenilor sa se intoarca la familiile lor dupa ce se vor preda. Focuri de artilerie au loc in orasul Debalteve le fiecare cinci secunde si cerul este acoperit de fum negru. Rebelii sustin ca acordul de saptamana trecuta nu se aplica la Debalteve, un punct strategic intre cele doua zone controlate de rebeli. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a numit operatiunea rebelilor din Debalteve un "atac cinic la adresa acordului de la Minsk".
UPDATE ORA 8.30 Armistitiul din Ucraina este improbabil sa dureze, iar situatia din estul tarii ar putea deveni un alt conflict inghetat, a declarat fostul comandant suprem al fortelor NATO in Europa James Stavridis intr-un interviu acordat marti Sputnik, relateaza agentia rusa in pagina electronica.
"Predictia mea, din nefericire, este ca ne indreptam spre un alt confict inghetat, similar celor din Georgia-Osetia de Sud-Abhazia, R.Moldova-Transnistria, Cipru si Nagorno-Karabah - din fericire putem distinge o situatie in care diplomatia poate prevala in fata violentei", a declarat Stavridis.
La aproape trei zile de la acordul de incetare a focului in Ucraina, OSCE a anuntat ca acesta este respectat in pofida unor incidente la Sievierodonetk, Lugansk, Debalteve si Donetk. Luptele sunt insa intense in jurul orasului strategic Debalteve.
Stavridis a explicat ca situatia tactica din Debalteve, unde sunt incercuiti aproximativ 7.000 de militari ucraineni, este o problema. "(Fortelor ucrainene) trebuie sa li se permita sa ramana la fata locului fara sa fie atacate, asa cum cere armistitiul - dar Kremlinul va face presiuni pentru capturarea sau retragerea lor. Cred ca este foarte improbabil ca armistitiul sa dureze si, din nefericire, ne asteptam la mai multa varsare de sange in perioada urmatoare", a declarat Stavridis.
"NATO a oferit dovada irefutabila privind prezenta de luni de zile a sistemelor rusesti de armament greu. Rusia isi poate retrage fortele, instructorii si armamentul greu si ar trebui sa faca acest lcuru imediat", a adaugat el, afirmand ca atat timp cat fortele rusesti sunt prezente in Ucraina, sansele unei rezolvari pasnice si diplomatice sunt reduse.
In pofida dezacordurilor cu Rusia, Occidentului nu este intr-un Razboi Rece cu Rusia si nu va fi nicio confruntare militara intre NATO si Rusia, a precizat el.
UPDATE ORA 06.30 Presedintele ucrainean Petro Porosenko i-a amintit, in cadrul unei discutii telefonice purtate miercuri noaptea, vicepresedintelui american Joe Biden despre armele promise Ucrainei. "Petro Porosenko si Joe Biden au constatat ca regimul incetarii focului, instituit in baza Acordului de la Minsk, nu este respectat din cauza continuarii focurilor de partea militantilor (prorusi), in principal in zona (localitatii) Debalteve", se arata in comunicat.
"Presedintele (Porosenko) a subliniat necesitatea unei actiuni imediate pentru a opri escaladarea (situatiei in estul Ucrainei) si esecul intelegerilor de la Minsk", potrivit biroului de presa al presedintiei Ucrainei. La randul sau, vicepresedintele Biden a dat asigurari in privinta sustinerii Kievului si a convenit cu Porosenko asupra unei coordonari permanente intre Ucraina, Statele Unite, Germania si Franta in cadrul ONU si OSCE.
UPDATE ORA 05.30 Fostul sef de stat georgian Mihail Saakasvili a apreciat marti, intr-un interviu pentru postul de televiziune Rustavi-2, ca presedintele rus Vladimir Putin va lupta pana cand va restabili Uniunea Sovietica, relateaza portalul Gruzia Online. "Vladimir Putin a decis in mod clar ca este razboiul sau pe viata si pe moarte, razboiul pentru restabilirea Uniunii Sovietice. Pentru el, independenta Georgiei, Azerbaidjanului, Armeniei, Ucrainei este o anomalie, la fel cum era pentru bolsevici independenta Georgiei. Prin urmare, va duce aceasta lupta pana la capat, nu exista niciun dubiu", a apreciat Saakasvili, numit recent la conducerea Consiliului consultativ international pentru reforme in Ucraina.
In opinia sa, "Rusia vrea sa ocupe Debalteve", un important nord feroviar, "pentru a asigura legaturile intre teritoriile pe care le controleaza". Pe de alta parte, Saakasvili a spus ca ar putea sa revina la putere in Georgia "pe calea alegerilor".
Lupta pentru controlul orasului Debalteve
La Debalteve, luptele au continuat cu inversunare si rebelii au preluat controlul in cea mai mare parte a orasului - nod feroviar de importanta strategica, aflat intre doua fiefuri ale separatistilor - Luhansk si Donetsk. Ministerul apararii de la Kiev a recunoscut ca soldati ucraineni au fost capturati de rebeli, dupa ce au ramas fara munitie. Dar n-a precizat numarul prizonierilor.
Aflat in vizita in Ungaria, Vladimir Putin a explicat - cinic - ca luptele de la Debalteve "erau previzibile", pentru ca orasul "era deja incercuit de rebeli inaintea incheierii acordului de la Minsk". In plus, Putin a sugerat ca Statele Unite deja ar livra armament Ucrainei.Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "In primul rand, din informatiile pe care le avem aceste arme deja sunt livrate (Ucrainei). Indiferent cine trimite arme acolo, va provoca cresterea numarului victimelor, dar rezultatul de acum nu se va schimba."
Observatorii OSCE, care ar trebui sa monitorizeze respectarea armistitiului, au incercat - deja pentru a treia oara - sa intre in Debalteve. Zadarnic insa... Asa ca sefului misunii nu i-a mai ramas decat sa le aminteasca partilor ce au semnat la Minsk. Alexabder Hug, OSCE: "Acest armistitiu nu poate fi partial, interpretat cu jumatati de masura, nu poate fi conditionat. Trebuie sa fie complet si cuprinzator. Asta afirma documentul semnat." In apropiere de Debalteve, o conducta de carburant a fost lovita de un proiectil, iar explozia a format o imensa "minge de foc". Nici la Mariupol, un alt oras strategic, nu sunt semne de respectare a acordului. Fortele guvernamentale incearca sa-i respinga pe separatisti si cele doua tabere se bombardeaza peste linia frontului.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin,
Dată publicare:
18-02-2015 09:17