Replici tensionate intre Viktor Orban si Angela Merkel: "Nu toate democratiile sunt neaparat liberale"
Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat luni ingrijorarea cu privire la tratamentul acordat ONG-urilor si mass-media din Ungaria, chiar in timpul vizitei sale oficiale de la Budapesta.
Conform Yahoo News, care citeaza AFP, inca din 2010, de cand a ajuns la putere, premierul maghiar Viktor Orban a fost acuzat de subminare a democratiei in Ungaria, inclusiv prin incercarile de cenzurare a presei sau prin masurile de ingreunare a functionarii ONG-urilor straine.
"Societatea noastra prospera prin incercarile de a gasi cele mai bune metode prin dialog. Este foarte important intr-o democratie, inclusiv in una care beneficiaza de o majoritate, sa recunoasca rolul opozitiei, al societatii civile si al media. Iar acest lucru ar trebui sa fie un model pentru Ungaria", a declarat Angela Merkel intr-o conferinta de presa comuna - si uneori tensionata - cu premierul Viktor Orban, al carui partid de dreapta are doua treimi din majoritatea parlamentara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ulterior, intr-un discurs sustinut la Universitatea Andrassy din Budapesta, oficialul german a adaugat: "Intr-o democratie, opozitia nu este un dusman, iar majoritatea trebuie sa protejeze minoritatea ...alaturi de un respect pentru Constitutie. Societatea civila trebuie sa se simta in siguranta, ca poate comunica libera. Un guvern ar trebui sa fie un partener in asta, intr-o societate puternica si de succes, in care mass-media independenta se dezvolta." a mai spus Angela Merkel.
Pe de alta parte, cei doi oficiali s-au contrazis in privinta viziunii a ceea ce a fost numit modelul "democratiei neliberale", cum sunt cele din Rusia, Turcia si China, unde valorile liberale sunt uneori date in spate. "Nu toate democratiile sunt neaparat liberale. Daca cineva spune ca toate democratiile sunt liberale, se refera la obtinerea unor privilegii intr-o scoala a ideilor, ceea ce noi nu putem face", a declarat Orban la conferinta de presa.
Replica lui Merkel a venit imediat: "Personal, nu pot sa inteleg cu adevarat ce inseamna neliberal cand vine vorba de democratie... Radacinile democratiei au fost intotdeauna in liberalism".
Pe de alta parte, Merkel a "aratat cu degetul" spre Orban si legaturile lui directe cu Rusia, care au provocat putina ingrijorare in restul Uniunii Europene, in special de cand a inceput criza din Ucraina. In 2014, Viktor Orban s-a dus la Budapesta pentru a incheia o intelegere in valoare de 14 miliarde de dolari cu Rusia, pentru extinderea unor centrale nucleare care au fost construite de fostul partid comunist maghiar in timpul erei sovietice.
In schimb, Germania si Ungaria au cazut de acord ca nu vor furniza armament serviciilor de securitate ucrainene care lupta impotriva insurgentilor prorusi. "Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat pe cale militara. Berlinul va face totul pentru solutionarea crizei prin negocieri", a declarat Angela Merkel la Budapesta, dupa intrevederea cu Viktor Orban. "Este necesar un nou armistitiu, iar Acordul de la Minsk va fi baza oricarei incetari a focului", a spus Merkel, subliniind, in contextul crizei ucrainene, ca este importanta diversificarea resurselor energetice.
Liderul rus este asteptat in capitala ungara la 17 februarie, pentru prima sa vizita intr-o tara membra UE din octombrie. Orban a anuntat deja ca va profita de aceasta pentru a incheia un nou contract pe termen lung cu Rusia, pe tema gazelor.
Sursa: Mediafax, Yahoo News
Etichete: Rusia, Ungaria, germania, vladimir putin, Viktor Orban, angela merkel,
Dată publicare:
03-02-2015 11:50