Război în Ucraina, sinteza evenimentelor din 12 mai. Singura tactică a rușilor este de a ucide toți civilii

×
Codul embed a fost copiat

În ciuda pierderilor masive de trupe și de echipamente, forțele de invazie rusești avansează pe mai multe fronturi în estul Ucrainei. Localnicii din satele bombardate spun că rușii vor să distrugă totul în calea lor.  

La rândul ei, armata ucraineană contraatacă în nord-estul orașului Harkov și a ajuns până la granița cu Rusia, într-o regiune care a fost sub ocupație încă de la începutul invaziei.

Iar militarii ucraineni din Azovstal opun o rezistenţă aprigă rușilor care au intrat în perimetrul oțelăriei.

Aceste imagini, date publicității de regimentul Azov, arată militari ucraineni în luptă deschisă cu rușii, în interiorul complexului siderurgic Azovstal.

Într-un mesaj, apărătorii susțin că au respins atacurile rușilor, în ciuda numărului mare de răniți, a lipsei de muniție și a bombardamentelor intense la care sunt supuși.

Citește și
Vsevolod Bobrov
Război în Ucraina, ziua 78. O altă navă rusească a luat foc pe Marea Neagră, în apropiere de Insula Șerpilor
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Scăpați din infern și ajunși într-o zonă controlată de ucraineni, civilii evacuați de la Azovstal continuă să-și spună poveștile zguduitoare.

Sonia: ”Se zguduia buncărul. Era înspăimântător”.

Fetiță separată de mama ei, la evacuarea din Azovstal

Natalia Nagorna: ”În spatele meu doarme o fetiță, a fost evacuată cu mama ei din Azovstal, dar numai ea a fost lăsată sa plece spre Ucraina”.

Mama copilei a fost reținută în tabăra de filtrare a rușilor.

Ne verificau, ne dezbrăcau. Le-am zis că eram angajat acolo, nu soldat”.

Fetița este cunoscută de toți ucrainenii, dar și dincolo de granițe, după ce a apărut într-o filmare făcută în buncăr, în luna aprilie.

- Cum te cheamă?
- Alice. Vreau sa fiu evacuată.
- Unde ești acum?
- În buncăr, vreau sa plec acasă
”.

La câțiva kilometri de orașul Donețk, localitatea Marinka este bombardată zilnic de armata rusă, care folosește tot ce are, de la elicoptere, avioane și până la tiruri de rachete GRAD.

- În locul tău, aș lua-o la fugă.
- Hai să mergem!
”.

Unii localnici preferă să-și riște viețile în fața invadatorilor decât să fie evacuați

Rușii folosesc muniție cu fragmentare și proiectile incendiare asupra locuințelor, așa că apărătorii sunt de părere că invadatorii și-au pierdut răbdarea și duc un război total împotriva ucrainenilor.

Oleksandr Zagorodniy: ”Aici, în Marinka, cele mai noi tactici ale armatei ruse sunt foarte clare. Nu vor să captureze orașele și satele noastre, vor doar să le distrugă în totalitate”.

Soldat: ”Nu au nevoie de case, nu au nevoie de populație, probabil nu au nevoie nici de industria de care e plin Donbasul. Cred că vor doar să ne distrugă națiunea”.

În sat au mai rămas doar câțiva localnici, care preferă să-și riște viețile în fața rușilor, decât să fie evacuați de militari.

- Doar proștii nu se tem.
- Și de ce nu plecați?
- Unde?
- În vestul țării. A fost o evacuare deja.
- Nu avem bani
”.

La un moment dat, exploziile se îndepărtează în direcția orașului Donețk. Soldații spun că avioanele rusești distrug zona industrială a Donbasului. Localnicii rămân în urmă și se ascund, din nou, în subsolul casei.

”Rușii distrug totul, totul în jurul lor. Distrug fără niciun motiv”

Natalia, localnică: ”Important pentru noi e că s-a terminat bombardamentul și că am supraviețuit! Asta e!”.

Într-un alt sat din regiunea Donețk, după bombardamentul rusesc, își face apariția o echipă de paramedici. Misiunea lor este să-i preia pe răniți și să-i transporte la spitale, în ciuda pericolelor care îi așteaptă pe linia frontului.

Bogdan, paramedic: ”E periculos pentru că nu mai e nicio demarcație. Nu mai sunt locuri unde să fii sigur că nu vei fi împușcat și, cu cât te apropii mai mult de front, cu atât e mai periculos”.

Bogdan are doar 25 de ani, dar a văzut deja nenumărate orori pe câmpul de luptă.

Bogdan, medic: ”Nu ar trebui să ajungem în situația de a salva copii răniți, cu urme de gloanțe, cu răni la cap provocate de șrapnele, cu mâini sau picioare lipsă”.

Ihor Alekseiev, doctor: ”Acum, rușii distrug totul, totul în jurul lor. Distrug fără niciun motiv, e un comportament inuman. Trebuie să se oprească”.

Rușii cer evacuarea Donbasului, semn că vor să-l radă de pe fața pământului

Ca și când ar fi renunțat la orice rețineri, rușii au cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din Donbas, inclusiv Kramatorsk și Sloviansk, semn că au de gând să le radă de pe fața pământului.

Nikolaievna: ”Voluntarii ne-au zis sa fugim urgent ca o sa fie măcel”.

Tatiana Kravstova: ”Trăiam sub ploaia de rachete. Nu înțeleg ce țintesc pentru că rachetele cad pe civili”.

Dima Molchan: ”Din foamete ori ger mai scapi, dar să supraviețuiești războiului e foarte dificil. Iar după război mulți copii n-au niciun viitor, iar bătranii nu mai au trecut. O oroare”.

În ciuda superiorității numerice, rușii întâmpină o rezistență furibundă în regiunea Donbas, unde ofensiva lor este lentă și costisitoare din punct de vedere al pierderilor materiale și umane.

Iar în nord, în regiunea Harkov, unitățile rusești au trecut la defensivă, după ce ucrainenii au reușit să elibereze mai multe sate din apropierea graniței.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 79. Zelenski își dorește să discute cu Putin „fără alți intermediari”
Război în Ucraina, ziua 79. Zelenski își dorește să discute cu Putin „fără alți intermediari”

Știrile PRO TV v-au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante informații cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.  

Război în Ucraina, ziua 78. O altă navă rusească a luat foc pe Marea Neagră, în apropiere de Insula Șerpilor
Război în Ucraina, ziua 78. O altă navă rusească a luat foc pe Marea Neagră, în apropiere de Insula Șerpilor

Știrile PRO TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante știri din războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Rusia vrea să oblige taxiurile să predea datele pasagerilor în timp real FSB-ului
Rusia vrea să oblige taxiurile să predea datele pasagerilor în timp real FSB-ului

Rusia vrea să oblige taxiurile să transfere - în timp real - date despre pasageri Serviciilor ruse de Securitate (FSB), potrivit unui proiect de lege depus la Duma de Stat, scrie AFP, informează News.ro.

Zelenski: Ucraina trebuie să câştige războiul şi să nu accepte nicio „ieşire pentru Rusia”
Zelenski: Ucraina trebuie să câştige războiul şi să nu accepte nicio „ieşire pentru Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat „dispus să discute” cu omologul său rus Vladimir Putin, „dar fără ultimatumuri”.

Finlanda va solicita aderarea la NATO.
Finlanda va solicita aderarea la NATO. "Putin a făcut să se se ajungă aici”

Finlanda și-a anunțat intenția de a adera la Alianța Nord-Atlantică. "Putin a făcut să se se ajungă aici. Dacă e în căutarea vinovaților, să se uite în oglindă", a declarat președintele Finlandei întrebat dacă aderarea țării sale la NATO, va provoca Rusia

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.