În ciuda pierderilor masive de trupe și de echipamente, forțele de invazie rusești avansează pe mai multe fronturi în estul Ucrainei. Localnicii din satele bombardate spun că rușii vor să distrugă totul în calea lor.  

La rândul ei, armata ucraineană contraatacă în nord-estul orașului Harkov și a ajuns până la granița cu Rusia, într-o regiune care a fost sub ocupație încă de la începutul invaziei.

Iar militarii ucraineni din Azovstal opun o rezistenţă aprigă rușilor care au intrat în perimetrul oțelăriei.

Aceste imagini, date publicității de regimentul Azov, arată militari ucraineni în luptă deschisă cu rușii, în interiorul complexului siderurgic Azovstal.

Într-un mesaj, apărătorii susțin că au respins atacurile rușilor, în ciuda numărului mare de răniți, a lipsei de muniție și a bombardamentelor intense la care sunt supuși.

Scăpați din infern și ajunși într-o zonă controlată de ucraineni, civilii evacuați de la Azovstal continuă să-și spună poveștile zguduitoare.

Sonia: ”Se zguduia buncărul. Era înspăimântător”.

Fetiță separată de mama ei, la evacuarea din Azovstal

Natalia Nagorna: ”În spatele meu doarme o fetiță, a fost evacuată cu mama ei din Azovstal, dar numai ea a fost lăsată sa plece spre Ucraina”.

Mama copilei a fost reținută în tabăra de filtrare a rușilor.

Ne verificau, ne dezbrăcau. Le-am zis că eram angajat acolo, nu soldat”.

Fetița este cunoscută de toți ucrainenii, dar și dincolo de granițe, după ce a apărut într-o filmare făcută în buncăr, în luna aprilie.

- Cum te cheamă?
- Alice. Vreau sa fiu evacuată.
- Unde ești acum?
- În buncăr, vreau sa plec acasă
”.

La câțiva kilometri de orașul Donețk, localitatea Marinka este bombardată zilnic de armata rusă, care folosește tot ce are, de la elicoptere, avioane și până la tiruri de rachete GRAD.

- În locul tău, aș lua-o la fugă.
- Hai să mergem!
”.

Unii localnici preferă să-și riște viețile în fața invadatorilor decât să fie evacuați

Rușii folosesc muniție cu fragmentare și proiectile incendiare asupra locuințelor, așa că apărătorii sunt de părere că invadatorii și-au pierdut răbdarea și duc un război total împotriva ucrainenilor.

Oleksandr Zagorodniy: ”Aici, în Marinka, cele mai noi tactici ale armatei ruse sunt foarte clare. Nu vor să captureze orașele și satele noastre, vor doar să le distrugă în totalitate”.

Soldat: ”Nu au nevoie de case, nu au nevoie de populație, probabil nu au nevoie nici de industria de care e plin Donbasul. Cred că vor doar să ne distrugă națiunea”.

În sat au mai rămas doar câțiva localnici, care preferă să-și riște viețile în fața rușilor, decât să fie evacuați de militari.

- Doar proștii nu se tem.
- Și de ce nu plecați?
- Unde?
- În vestul țării. A fost o evacuare deja.
- Nu avem bani
”.

La un moment dat, exploziile se îndepărtează în direcția orașului Donețk. Soldații spun că avioanele rusești distrug zona industrială a Donbasului. Localnicii rămân în urmă și se ascund, din nou, în subsolul casei.

”Rușii distrug totul, totul în jurul lor. Distrug fără niciun motiv”

Natalia, localnică: ”Important pentru noi e că s-a terminat bombardamentul și că am supraviețuit! Asta e!”.

Într-un alt sat din regiunea Donețk, după bombardamentul rusesc, își face apariția o echipă de paramedici. Misiunea lor este să-i preia pe răniți și să-i transporte la spitale, în ciuda pericolelor care îi așteaptă pe linia frontului.

Bogdan, paramedic: ”E periculos pentru că nu mai e nicio demarcație. Nu mai sunt locuri unde să fii sigur că nu vei fi împușcat și, cu cât te apropii mai mult de front, cu atât e mai periculos”.

Bogdan are doar 25 de ani, dar a văzut deja nenumărate orori pe câmpul de luptă.

Bogdan, medic: ”Nu ar trebui să ajungem în situația de a salva copii răniți, cu urme de gloanțe, cu răni la cap provocate de șrapnele, cu mâini sau picioare lipsă”.

Ihor Alekseiev, doctor: ”Acum, rușii distrug totul, totul în jurul lor. Distrug fără niciun motiv, e un comportament inuman. Trebuie să se oprească”.

Rușii cer evacuarea Donbasului, semn că vor să-l radă de pe fața pământului

Ca și când ar fi renunțat la orice rețineri, rușii au cerut organizaţiilor internaţionale de asistenţă umanitară să evacueze oraşele din Donbas, inclusiv Kramatorsk și Sloviansk, semn că au de gând să le radă de pe fața pământului.

Nikolaievna: ”Voluntarii ne-au zis sa fugim urgent ca o sa fie măcel”.

Tatiana Kravstova: ”Trăiam sub ploaia de rachete. Nu înțeleg ce țintesc pentru că rachetele cad pe civili”.

Dima Molchan: ”Din foamete ori ger mai scapi, dar să supraviețuiești războiului e foarte dificil. Iar după război mulți copii n-au niciun viitor, iar bătranii nu mai au trecut. O oroare”.

În ciuda superiorității numerice, rușii întâmpină o rezistență furibundă în regiunea Donbas, unde ofensiva lor este lentă și costisitoare din punct de vedere al pierderilor materiale și umane.

Iar în nord, în regiunea Harkov, unitățile rusești au trecut la defensivă, după ce ucrainenii au reușit să elibereze mai multe sate din apropierea graniței.