Finlanda și-a anunțat intenția de a adera la Alianța Nord-Atlantică. "Putin a făcut să se se ajungă aici. Dacă e în căutarea vinovaților, să se uite în oglindă", a declarat președintele Finlandei întrebat dacă aderarea țării sale la NATO, va provoca Rusia

Potrivit unor informații neoficiale, mai mulți politicieni de la Helsinki au fost avertizați că Rusia ar putea opri vineri, livrările de gaze. Intrarea în cea mai puternică alianță militară a lumii reprezintă o schimbare radicală a politicii de securitate finlandeze. Guvernul suedez intenţionează şi el să trimită cererea de aderare la NATO, săptămâna viitoare.

"Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", au tranşat joi preşedintele şi premierul Finlandei într-un comunicat comun. Concomitent cu difuzarea documentului, şeful diplomaţiei de la Helsinki se adresa parlamentului european.

Pekka Haavisto, ministru de externe Finlanda: ”În ultimele luni, sprijinul finlandezilor pentru aderarea la NATO a crescut semnificativ, depăşind 70%. Intrarea Finlandei în NATO va consolida securitatea şi stablitatea regiunii Baltice şi ale Europei de Nord”.

După anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, Finlanda și-a intensificat treptat cooperarea cu NATO în calitate de partener. Totuşi, până la invadarea Ucrainei, susţinătorii aderării la NATO în Finlanda nu reprezentau mai mult de 30% în sondaje.

Ellena Llahti, Helsinki resident: ”Suntem o ţară mică nu ne putem apăra singuri”.

O majoritate pro-NATO a fost constituită şi în parlament. Doar 10 dintre cei 200 de membri ai legislativului se împotrivesc integrării în Alianţa Nord-Atlantică.

Dacă Vladimir Putin a vrut să dezbine NATO şi să ţină Alianţa cât mai departe de graniţele Rusiei, a obţinut exact contrariul: încă 1.300 de kilometri de frontieră comună cu NATO.

Pare că domneşte calmul la graniţă. Şi totuşi, tocmai are loc cea mai importantă realiniere geopolitică din ultimele generaţii.

În ultimele săptămâni, mii de ruşi au intrat în Finlanda, în semn de delimitare față de politica Moscovei. Şi nu numai.

Anton, cetățean rus: ”Nu cred că mă mai întorc vreodată în Rusia. În primul rând am vrut să evit recrutarea. Nu vreau să mor în Ucraina”.

De multe generaţii, finlandezii cresc cu ideea că Rusia poate fi un vecin ameninţător.

Nic Robertson, CNN: ”O legendă locală spune că, atunci când ruşii au venit prima oară aici, cu 281 de ani în urmă, şi au asaltat fortul de pe colină, a curs atâta sânge încât şuvoiul a luat la vale acest buştean”.

Pekka Haavisto: ”Suntem convinşi că Finlanda va fi un atu pentru Alianţă. Armata noastră are 280.000 de oameni, plus 900.000 de rezervişti, bărbaţi şi femei. Avem echipamnete moderne şi sunt pe cale să înlocuim flota de avioane F18, întrucât am comandat 64 de avioane F35”.

Rezerviştii Finlandei se antrenează constant, iar stocurile de echipamente sunt întreţinute permanent.

Adam Parsons, SKY News: ”Iată un exemplu perfect pentru a înţelege cum finlandezii îşi văd de viaţa lor, dar se şi pregătesc pentru ce poate fi mai rău. Acest bazin este construit la mare adâncime, sunt 15 metri de beton solid deasupra noaastră. În mai puţin de o zi bazinul poate fi golit şi transformat în adăpost, gata să protejeze 4 mii de oameni”.

Dmitry Peskov, diplomat rus: ”Am spus în mod repetat că extinderea NATO şi apropierea infrastructurii NATO de graniţele noastre nu fac lumea şi ai ales Eurasia mai stabilă şi mai sigură, asta e limpede. Dacă NATO face paşi în direcţia noastră, atunci noi vom face o analiză specială şi vom decide măsurile necesare pentru a echilibra situaţia şi a ne asigura securitatea”.