Avionul F-15 Eagle, prabusit in Libia - Top Gun al Armatei SUA

×
Codul embed a fost copiat

Avionul american F-15 Eagle s-a prabusit, aparent din cauza unei defectiuni mecanice, intr-o zona controlata de rebelii libieni, potrivit presei arabe, citate de CNN. Pilotul se pare ca a fost salvat si este in siguranta.

 Razboiul din Libia, pas cu pas. Primele doua zile

DATE TEHNICE ale avionului prabusit in LIBIA

F-15 Eagle este un aparat incredibil - un varf de lance al avioanelor de vanatoare. Desi este de aceeasi varsta cu MIG-urile rusesti, americanii l-au dezvoltat incontinuu si modelul folosit acum de care armata americana (produs de Boeing) este un avion modern, bimotor cu post-combustie, capabil sa zboare noaptea, pe toate conditiile meteo, proiectat sa penetreze spatiul aerian inamic, sa obtina si sa mentina superioritatea aeriana.

A fost proiectat pentru Fortele Aeriene ale Statelor Unite si a zburat pentru prima data in iulie 1972.

Citește și
Vladimir Putin
Putin: Rezolutia ONU aminteste de apelurile la cruciade din Evul Mediu
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Datorita performantelor si a surveivabilitatii de neegalat, F-15 va ramane in serviciu activ, urmand sa fie retras cel mai devreme in 2020.

Un singur astfel de aparat costa numai putin de 30 de milioane de dolari.

VEZI AVIONUL F-15 Eagle, inainte si dupa prabusire, in GALERIA FOTO de la finalul articolului!

Viteza maxima pe care o poate atinge este de doua ori cat cea a sunetului

Duce o incarcatura de armament de peste 10 tone, inclusiv rachete aer-aer sau aer-sol de de medie si joasa altitudine.

Aparatul are 19,45 m lungime, 5,65 m inaltime. Anvergura aripilor atinge 13,05 m, iar aeronava ccantareste 20 de tone.

Cronologia evenimentelor de marti, 22 martie

16:20 Atacurile militare ale coalitiei angajate in Libia ar trebui sa scada in intensitate in zilele urmatoare, a declarat secretarul american al Apararii, Robert Gates, in cadrul unei intalniri, la Moscova, cu ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, scrie Mediafax.

Ulterior, vor fi necesare mai putine atacuri, pentru ca sistemele de aparare aeriana ale liderului libian, colonelul Muammar Ghaddafi, vor fi eliminate, a explicat el.

Pe de alta aprte, Rusia cere instituirea imediata a unui armistitiu in Libia si initierea negocierilor politice, a declarat ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov.

"Cerem incetarea violentelor. Suntem siguri ca cea mai buna modalitate pentru garantarea securitatii populatiei civile este incetarea focului si initierea dialogului", precizeaza Serdiukov.

12:32 -  Comandantul operatiunilor din Libia, Kenneth Fidler, a declarat pentru BBC ca avionul nu s-a prabusit "din cauza vreunei actiuni ostile".

Fortele coalitiei au bombardat din nou capitala si cateva localitati controlate de colonelul Ghaddafi, in timp ce localnicii din Misrata erau la randul lor atacati de suporterii liderului de la Tripoli.

06:00 Intre timp, Barack Obama a declarat ca NATO va juca un rol in noua etapa militara, care va incepe peste cateva zile.

Totusi, coalitia internationala care bombardeaza de sambata incoace Libia sustine ca nu ar vrea sa-l ucida pe Ghaddafi. La fel si opozitia libiana.

Intre timp, fortele guvernamentale libiene continua sa atace populatia. Nu se stie nimic de soarta civililor surprinsi de intr-o explozie, insa opozitia libiana anunta ca au murit cel putin 40 de oameni si alti 300 au fost raniti. Mai mult, suporterii lui Ghaddafi se laudau ca au cucerit deja orasul, al treilea ca marime din Libia.

Benghazi in schimb pare sa nu mai fie in pericol dupa interventia coalitiei.

Bombardamente au avut loc si la Sebha, regiune locuita de tribul din care provine Ghaddafi.

Intrebarea este cum va continua ofensiva.

Cronologia evenimentelor de luni, 21 martie

23:30 O baza a Marinei libiene, situata la zece kilometri est de Tripoli, a fost bombardata luni seara, au declarat martori care au vazut fum iesind din aceasta baza. Tiruri ale apararii antiaeriene urmate de explozii au fost auzite in cursul serii la Tripoli, in zona resedintei liderului libian Muammar Ghaddafi.

22:50 Recapitulare: In Libia a inceput inca o noapte plina de tensiune. O baza a marinei libiene de langa Tripoli a fost bombardata, iar, in urma cu aproximativ doua ore, in capitala se auzeau explozii si tiruri antiaeriene. Acestea s-ar fi produs in zona in care se afla resedinta lui Muammar Ghaddafi. Cu toate acestea, coalitia internationala care bombardeaza Libia de trei zile afirma ca nu vrea sa-l omoare pe Ghaddafi. Dar reprezentantii ei incep sa se certe: Franta nu vrea ca NATO sa preia comanda operatiunii, de teama sa nu piarda sustinerea tarilor arabe. Celelalte tari, in schimb, doresc implicarea aliantei nord-atlantice. Trei explozii au putut fi auzite in aceasta seara in capitala libiana Tripoli. A urmat o replica de la sol a apararii antiaeriene libiene. "Am putea sa-l luam drept tinta pe Ghaddafi insusi, dar il vrem viu, ca sa fie judecat de justitia internationala sau libiana", a declarat Ali Zeidan, reprezentant al opozitiei libiene. Intre timp, dupa interventia coalitiei, Benghazi pare sa nu mai fie in pericol. "Surse din opozitie ne spun ca Ghaddafi isi retrage fortele de la Benghazi si isi intensifica atacurile in alte parti ale tarii", a spus John Lorimer, general maior in armata britanica. De exemplu, la Misrata, al treilea oras al tarii, pe care fortele lui Ghaddafi se lauda ca l-au cucerit. Potrivit opozitiei, cel putin 40 de oameni au fost ucisi, iar oamenii dictatorului au umblat din casa in casa si, sub amenintarea armelor, au adunat 500 de persoane pentru o manifestatie pro-guvernamentala. Si aici insa, zilele dominatiei lui Ghaddafi sunt numarate. "Actiunile noastre se concentreaza acum pe extinderea zonei de excludere aeriana spre sud, iar apoi spre vest de Benghazi. Cum coalitia are resurse din ce in ce mai mari, anticipez ca zona de excludere se va extinde curand la Brega, Misrata si apoi Tripoli", a declarat generalul Carter Ham, reprezentant al Pentagonului. Bombardamente ar fi avut loc si la Sebha, regiune locuita de tribul din care provine Ghaddafi.

22:35 "Telul nostru este pacea, stabilitatea si unitatea Libiei. Dar ne vom apara. Ne inarmam cetatenii. Veti vedea o natiune de 6 milioane de oameni inarmati si vom lupta. Nu exista nicio indoiala", a declarat puratatorul de cuvant al guvernului libian, Mussa Ibrahim.

22:30 Reuters scrie ca martori din Libia au auzit din nou explozii si rafale antiaeriene in Tripoli.

22:10 Purtatorul de cuvant al guvernului libian a spus in cadrul unei conferinte de presa la Tripoli ca fortele coalitiei au bombardat in aceasta seara si orasul Sebha, din sudul tarii.

21:20 Un martor a declarat pentru Reuters ca o exlozie a putut fi auzita la Tripoli, luni, urmata de raiduri ale avioanelor coalitiei. Si BBC scrie ca se pare ca o explozie a avut loc la Tripoli si ca fortele loiale lui Muammar Ghaddafi ar fi raspuns cu rafale antiaeriene. Si televiziunea de stat libiana spune ca Tripoli se afla sub atac din partea fortelor coalitiei.

20:40 Reprezentantii ONU au declarat ca ambasadorul libian Mohammed Shalgham si adjunctul sau, Ibrahim Daddashi, nu mai reprezinta tara, scrie AFP. Cei doi l-au denuntat pe Ghaddafi in februarie si au vorbit impotriva lui in cadrul reuniunilor ONU.

20:30 Presedintele american Barack Obama se afla la Santiago intr-o conferinta de presa cu omologul sau chilian Sebastian Pinera. Obama a declarat ca a discutat cu Pinera despre situatia din Libia si si-a intarit pozitia ca "aspiratiile legitime ale oamenilor trebuie implinite, iar violenta impotriva civililor nu reprezinta o solutie". Obama a spus ca SUA se va retrage in curand din cadrul operatiunilor militare din Libia. Acesta a tinut sa sublinieze ca interventia Statelor Unite in Libia nu este asemanatoare cu celalalte misiunii militare ale tarii pe care o conduce, in care SUA a actionat unilateral sau cu suport international limitat. "Este politica SUA ca Mummar Ghaddafi trebuie sa plece", a mai spus Barack Obama.

20:15 Robert Gates, Secretarul american al apararii, a declarat pentru Interfax ca ar o greseala pentru fortele coalitiei sa isi doreasca sa-l omorare pe liderul libian Muammar Ghaddafi.

20:00 SUA isi va reduce contributia la operatiunile militare din Libia, a declarat Secretarul american al apararii, Robert Gates, citat de Reuters.

18:58 Recapitulare: "Muammar El Ghadafi, nu este tinta noastra!" Asta spun reprezentantii coalitiei internationale dupa a doua noapte in care avioanele europene si americane au bombardat capitala Tripoli, inclusiv un urias complex militar unde se crede ca s-ar adaposti Colonelul si familia sa. Pe de alta parte, aliatii pot fi multumiti. Aviatia occidentala a obtinut zona de excludere aeriana ceruta de rezolutia ONU. Deocamdata, autoproclamatul Rege al Regilor din Africa ramane sfidator, chiar daca exista informatii ca unul dintre fiii sai ar fi murit in urma raidurilor. Ca urmare a fortei uriase mobilizate de coalitie, interventia a intrat intr-o noua faza. "Avioanele regimului Ghaddafi nu s-au mai ridicat in aer si a scazut semnificativ utilizarea radarelor libiene de supraveghere aeriana", a spus viceamiralul William E. Gortney, director in Statul Major General. Printre tintele lovite se numara si un centru de comanda din complexul unde se presupune ca s-ar afla liderul libian. Pe de alta parte, Pentagonul asigura ca fortele loiale lui Ghaddafi nu mai inainteaza catre Benghazi, fieful rebelilor. Intrebarea este cum va continua ofensiva. Expertii militari avertizeaza ca tot asa incepea si razboiul din Irak, in urma cu exact opt ani. Liderii coalitiei au insa alte griji acum. In cateva zile, intreaga operatiune ar trebui sa treaca sub comanda directa a NATO. In alta ordine de idei, liderii occidentali sunt constienti ca Muammar Gadhafi ar putea recurge la terorism si la luari de ostatici in conditiile in care capacitatile militare clasice nu ii vor mai fi de folos dupa bombardamente. Si peste toate acestea, sa nu uitam de tsunami-ul uman care face ca aproape zilnic sute de refugiati nord-africani sa esueze pe plajele italiene, in cautarea unei vieti mai bune.

14:00 - AGI (Agentia Giornalistica Italia) Se pare ca unul dintre fiii lui Ghaddafi, Khamis de 32 de ani, ar fi decedat. Acesta ar fi fost ranit cand un avion de lupta rebel s-a prabusit in complexul Bab al-Azizia, sambata. In ciuda ingrijirilor medicale primite intr-o unitate medicala din Tripoli, din primele informatii ar rezulta ca ranile erau mult prea grave si ca fiul liderului libian ar fi decedat. AGI citeaza, de asemenea, un raport neconfirmat.

Video cu presupusul fiu al lui Ghaddafi la spital!

12:21 - AFP - Ministrul britanic de Externe, William Hague, a sugerat ca Muammar Ghaddafi ar putea fi vizat de raidurile aeriene internationale in Libia. El a refuzat, insa, sa faca speculatii in legatura cu obiectivele alese de coalitie.

12:17 - BBC - Situatia din Libia va fi pusa in discutie la o intalnire a Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene, in cursul dupa-amizii de luni. Sefa pentru politica externa din cadrul UE, Catherine Ashton, a spus ca "momentul critic in aceste clipe este decizia care a fost luata sub rezolutia 1973 pentru a face tot ne ce sta in putina ca sa sprijinim poporul libian".

12:14 - Purtatorul de cuvant al Statului Major, colonelul Thierry Burkhard, a mai precizat ca avioanele franceze nu au survolat Libia in cursul noptii. Avioanele franceze pleaca de la bazele de pe teritoriul francez, in special de la Solenzara in Corsica si ajung in zona operatiunilor in trei ore.

12:08 - AFP - Italia refuza ca fortele coalitiei sa desfasoare un "razboi" impotriva Libiei, a declarat luni ministrul italian de Externe, Franco Frattini, afirmand ca vrea sa verifice conformitatea primelor bombardamente cu rezolutia ONU.

10:30 - Fortele care il sustin pe Ghaddafi au ucis sapte oameni intr-o confruntare care a avut loc la vestul orasului Misrata, duminica, a anuntat un purtator de cuvant al rebelilor libieni, citat de Reuters.

10:29 - Reuters - Un purtator de cuvant al fortelor rebele libiene a declarat ca cei care il sustin pe Ghaddafi aduc civili din orasele invecinate cu Misrata, pe care ii folosesc ca "scuturi umane"

10:25 - Trei avioane de vanatoare F-16 daneze, care opereaza sub comandament american, au participat din nou, in noaptea de duminica spre luni, la operatiunile coalitiei in Libia, au anuntat fortele aeriene daneze, potrivit AFP.

10:08 - BBC - Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a solicitat guvernului libian sa se supuna total prevederilor rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU. El a mai adaugat ca intreaga comunitate internationala trebuie sa lupte impreuna pentru "a pune punct luptelor din Libia".

09:30 - Fortele aeriene britanice au renuntat, in noaptea de duminica spre luni, sa desfasoare o operatiune prevazuta in Libia din cauza prezentei civililor in perimetrul vizat, a anuntat ministerul britanic al apararii, relateaza AFP.

FOTO. Monstrii razboiului. Armele supreme cu care NATO il ataca pe Ghaddafi

08:09 - O cladire administrativa situata in complexul rezidential al liderului Muammar Ghaddafi din Tripoli a fost distrusa duminica seara, pentru ca adapostea un centru de "comandament si de control" al fortelor libiene, a declarat un oficial militar din cadrul coalitiei, citat de AFP.

06:20 Un centru de comanda din complexul unde se presupune ca s-ar afla liderul libian a fost distrus in timpul bombardamentelor de azi-noapte. Pentagonul a negat, insa, ca ar fi fost vizat direct Muammar Ghaddafi.

Alte bombardamente ale aliatilor au vizat sistemul de aparare anti-aerian din jurul capitalei libiene. De mai multe ori, trasoare si salve de riposta de la sol au erupt la Tripoli. Britanicii au confirmat si atacarea unor tinte cu rachete Tomahawk, lansate de la bordul unui submarin din Mediterana.

Coalitia, condusa de Franta, Marea Britanie si Statele Unite, se pregateste pentru o noua faza a ofensivei sale in Libia. Prima zi de raiduri a fost un succes si a permis instituirea unei blocade aeriene.

De asemenea, Pentagonul a dat asigurari ca fortele loiale lui Ghaddafi nu mai inainteaza catre Benghazi, fieful rebelilor.

05: 20 Americanii sunt deocamdata in prima linie, insa par hotarati sa-i lase pe europeni in fruntea operatiunilor militare, reflectand prudenta presedintelui Obama de a se angaja intr-un nou conflict.

Astfel, comanda ar urma sa fie preluata fie de coalitia franco-britanica, fie de NATO. Pe langa avioanele britanice Tornado si Eurofighter, francezii au trimis in misiuni aparate Rafale si Mirage 2000 - peste 20 au intervenit, incepand de sambata, dupa cum a precizat seful de stat major al aviatiei franceze.

05:00 Secretarul american al apararii, Robert Gates, a declarat ca Statele Unite vor lua in continuare parte la operatiunile militare, fara sa joace insa un rol principal. Astfel, in cateva zile, comanda operatiunilor ar ptea fi data fie coalitiei franco-britanice, fie Aliantei nord-atlantice in intregul sau.

00:41 Qatarul a decis sa mobilizeze "patru avioane" in Libia pentru a participa la interventia militara a coalitiei internationale impotriva fortelor colonelului Ghaddhafi, a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului francez al Apararii, Laurent Teisseire. Exprimandu-se in cadrul unei conferinte de presa la Ministerul Apararii, Teisseire s-a referit la acest "punct crucial" care este "mobilizarea decisa de Qatar a patru avioane in zona".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Pretul razboiului din Libia: barilul de petrol a ajuns la 116 dolari
Pretul razboiului din Libia: barilul de petrol a ajuns la 116 dolari

Conflictul armat din Libia s-a simtit ca o unda de soc pe bursele internationale. Pretul barilului de petrol a sarit de 116 dolari, iar specialistii spun ca va continua sa urce.

Putin: Rezolutia ONU aminteste de apelurile la cruciade din Evul Mediu
Putin: Rezolutia ONU aminteste de apelurile la cruciade din Evul Mediu

Premierul rus, Vladimir Putin, considera ca rezolutia ONU privind Libia "reaminteste de apelurile la cruciade din Evul Mediu", iar evenimentele aflate in desfasurare in Libia demonstreaza necesitatea consolidarii capacitatii de aparare a Rusiei.

Raidurile aliate continua in Libia. Cine ar putea prelua conducerea tarii
Raidurile aliate continua in Libia. Cine ar putea prelua conducerea tarii

Ieri, guvernul libian a anuntat din nou incetarea focului, cum se mai intamplase si vineri. "Sunt vorbe in vant" - a venit replica de la Londra si de la Washington, iar raidurile aliate au continuat.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.