FOTO. Monstrii razboiului. Armele supreme cu care NATO il ataca pe Ghaddafi

Monstrii Razboiului. Armele cu care NATO ataca Libia - 1

Fortele Aliate sunt hotarate sa aduca pacea in Libia intr-un timp cat se poate de scurt. Pentru asta, au adunat in Marea Mediterana cele mai tari piese de armament din istoria lumii. Iata-le la lucru!

Franta a trimis in Libia avioane de vanatoare, in special Rafale si Mirage 2000, precum si de avioane-radar Awacs.

Un portelicopter Mistral a fost recent in zona. Bazele aeriene Solenzara din Corsica si N'Djamena din Ciad sunt in alerta si ar putea servi ca punct de intalnire.

Portavionul Charles de Gaulle, care se afla in prezent la Toulon (in sudul Frantei), ar putea fi trimis spre costele libiene.

Citește și
Libia
Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile

Avioanele de vanatoare Mirage 2000 - Franta

Avion de transport Transal incarca munitie de lupta - Franta

Avioane de lupta Mirage 2000 - Franta

Distrugatorul USS Barry lanseaza o racheta Tomahawk - SUA

Submarinul american USS Scranton

Distrugatorul USS Preble lanseaza o racheta Tomahawk

Vedere de noapte din transportorul blindat anfibiu USS Ponce

Submarinul USS Florida lanseaza o racheta Tomahawk

Observatorul britanic AWACS

US C17

F-18 - SUA

Mirage 2000 - Franta

Portavionul Charles De Gaulle

F-18 Hornet - Canada

Avion NATO - AWACS

F-16 - Danemarca

Formatie de avioane canadiene F-18 Hornet

Avion F-18 Hornet - Canada

 

Marea Britanie a mobilizat avioane de lupta Tornado si Eurofighter (numite Typhoon in Marea Britanie) la bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea sa fie vorba despre Cipru, unde au fost stationate recent trei avioane-radar Awacs.

Londra dispune, de asemenea, de baze in Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea sa fie folosite in operatiuni. Doua fregate britanice sunt in prezent in Marea Mediterana, Westminster si Cumberland.

STATELE UNITE. Avioane F-15 si F-16 americane sunt deja la baza Sigonella (Sicilia). Portelicopterul Bataan si doua nave de sustinere urmeaza sa fie trimise incepand de miercuri catre Marea Mediterana.

Statele Unite dispun, de asemenea, de doua distrugatoare lansatoare de rachete in estul Mediteranei, Barry si Stout. Amandoua sunt echipate cu rachete de croaziera Tomahawks.

Canadienii au promis sase bombardiere CF-18. Nava de razboi Charlottetown se afla deja in regiune. ITALIA Italia a cerut transferarea coordonarii actiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, in apropiere de Neapole, si a propus folosirea a sapte baze aeriene, in special Sigonella, in Sicilia.

NATO ramane deoaparte, limitandu-se sa "accelereze planificarea". Alianta ar putea juca un rol de sustinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente in Marea Mediterana si zboara 24 de ore din 24, sapte zile din sapte, de o saptamana. NATO a trimis recent si trei nave in aceeasi zona, in timp ce fortele sale de geniu sunt in apropiere.

Copenhaga a propus un maxim de sase avioane de vanatoare F-16 si un avion de transport. NORVEGIA Norvegia a promis o contributie, fara sa ii precizeze natura: ar putea fi vorba despre avioane de transport Hercules si de avioane de vanatoare F-16.

Belgia s-a declarat pregatita sa participe, evocand posibilitatea de a trimite intre "patru si sase" avioane F-16, mobilizate in prezent in cadrul NATO, precum si o nava pentru detectarea minelor.

Qatarul a dat asigurari ca va participa, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Spania a promis "mijloace navale si aeriene" si a autorizat folosirea bazei aeronavale Rota, care serveste ca sprijin fortelor americane si NATO, situata in apropiere de stramtoarea Gibraltar, precum si cea din Moron, in sudul Seviliei, folosita in comun de fortele aeriene spaniole si americane.

Citește și...
Cum si cu ce arme intervin Fortele Aliate in Libia
Cum si cu ce arme intervin Fortele Aliate in Libia

Franta, Marea Britanie, Statele Unite si mai multe tari europene si arabe participa la operatiunile aeriene din Libia, aprobate de ONU, relateaza AFP.

Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile
Razboiul din Libia pas cu pas. Primele doua zile

UPDATE: Capacitatile apararii antiaeriene libiene au fost "puternic avariate" de atacurile coalitiei, permitand instaurarea "efectiva" a zonei de interdictie aeriana, a declarat un oficial de la Pentagon.

Imagini spectaculoase din Libia. Rebeli anti-Ghaddafi, care se cred
Imagini spectaculoase din Libia. Rebeli anti-Ghaddafi, care se cred "Rambo"

In Libia nu s-a declarat oficial starea de razboi, insa atmosfera din multe orase demonstreaza contrariul. Fortele pro si anti Ghaddafi continua sa se lupte, inarmate pana in dinti cu arme de foc, in special pentru zonele cu petrol.

Recomandări
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%
Autoritățile anunță că vom primi mai mulți bani prin programul guvernamental „Rabla”. Prima de casare crește cu 15%

Autoritățile anunță că le vor da mai mulți bani celor care vor să își cumpere o mașină nouă prin programul guvernamental „Rabla”.

Gara de Nord va fi modernizată:
Gara de Nord va fi modernizată: "Vin după 22 de ani în România, sunt șocat și nici nu mai vreau să pun piciorul"

Gara de Nord, cea mai mare poartă de intare în București, va fi modernizată. Deocamdată a fost lansată licitația pentru acest proiect.

”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni
”Ucigașele de tancuri” sunt în drum spre Ucraina. Soldaţii ucraineni se antrenează deja de câteva săptămâni

Rușii par tot mai aproape de cucerirea Bahmutului, în estul Ucrainei, după ce ar fi cucerit un sat din apropiere. Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Ucraina va primi de la aliați, "în primul val", între 120 și 140 de tancuri.