Raidurile aliate continua in Libia. Cine ar putea prelua conducerea tarii

Ultima actualizare: 16-07-2012 06:36

Ieri, guvernul libian a anuntat din nou incetarea focului, cum se mai intamplase si vineri. "Sunt vorbe in vant" - a venit replica de la Londra si de la Washington, iar raidurile aliate au continuat.

Razboi in Libia. Pentagon: Apararea antiaeriana libiana, puternic avariata

Tiruri cu rachete de croaziera Tomahawk, peste 100; incarcaturi explozive de mare putere aruncate de bombardiere B-2; raiduri de aviatie, lansate de la baze din Mediterana sau de pe portaviaone. Coalitia condusa de Franta, Marea Britanie si Statele Unite a mobilizat mijloace impresionante de lupta si sutine ca a instituit deja blocada aeriana pe cerul libian.

La Beghazi, rebelii jubileaza langa resturile calcinate ale tancurilor lui Ghaddafi, distruse de bombaradmentele aliatilor.

Din cartierul sau general, aparat de garzile loiale si, probabil, de scuturi umane, Colonelul Ghaddafi a lansat un mesaj audio, in care le-a promis inamicilor "un razboi lung", la care nu pot sa faca fata.

Moammar Ghaddafi, liderul libian: "S-au unit, fara dubii, intr-o alianta a cruciatilor, o a doua cruciada impotriva popoarelor islamice. Insa in fata lor este acum poporul libian!"

Liderii insurgentilor

S-ar putea - avertizeaza unii analisti - ca aceste cuvinte sa fie profetice. E clar, Ghaddafi este dictaorul odios si detestat, care trage in propriul popor. Insa, la randul lor, multi dintre liderii insurgentilor nu prea au nici in clin, nici in maneca, cu idealurile de democratie, in numele carora coalitia occidentala lanseaza raiduri dupa raiduri.

Liga Araba

Liga Araba a anuntat ca e de acord cu blocada aeriana prevazuta de rezolutia ONU, insa sprijinul - mult-trambitat in cancelariile occidentale - pare deja ca se clatina.

Pentagonul

Pentagonul sustine ca nu sunt informatii ca atacurile aeriene de pana acum au facut victime in randul civililor, in timp ce televiziunea de stat libiana vorbeste de zeci de victime si a transmis imagini de la funeraliile celor pe care i-a numit "martiri" in lupta cu "barbarii agresori colonialisti".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO