Pretul razboiului din Libia: barilul de petrol a ajuns la 116 dolari
Conflictul armat din Libia s-a simtit ca o unda de soc pe bursele internationale. Pretul barilului de petrol a sarit de 116 dolari, iar specialistii spun ca va continua sa urce.
Si asta pentru ca Libia este tara africana cu cele mai mari rezerve de gaze naturale si petrol. Cu alte cuvinte, asteptati-va ca, in curand, sa vedeti alte scumpiri la pompa.
44 de miliarde de barili de petrol si o rezerva considerabila de gaze naturale. Iata miza economica a conflictului din Libia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Franta si Italia, doua dintre tarile care si-au trimis avioanele in Libia, depind cel mai tare de bogatiile lui Ghadaffi. 30% din petrolul exportat de libieni ajunge in Peninsula. In plus, Libia si Italia sunt legate si printr-o conducta de peste 500 de kilometri pentru gaze naturale.
Cum era de asteptat, petrolul s-a scumpit luni cu 2% din cauza tenisiunilor din zona. Socul ar fi fost si mai mare daca Arabia Saudita nu ar fi crescut productia. Soferii romani sufera si ei, fara vina. Pretul la pompa creste ori de cate ori se schimba cotatiile internationale si ar putea depasi 6 lei pe litru.
In plus, autoritatile de la Bucuresti au de recuperat din Libia o datorie istorica de peste 47 de milioane de euro. Companiile romanesti au exportat anul trecut in Libia bunuri de peste 45 de milioane de euro. Vorbim in special despre cereale, animale, componente industriale, zahar si fier.
Si fermierii spun ca stoparea exportului de oi catre Libia le va produce pierderi de peste 30 de milioane de euro.