Raspunsul Uniunii Europene fata de "lista neagra" a Rusiei. Cum contraataca Parlamentul European
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat marti ca ambasadorului Rusiei pe langa Uniunea Europeana i-a fost interzis accesul in legislativ ca represalii contra listei intocmite de Kremlin transmite AFP.
Lista neagra rusa a fost notificata diplomatilor europeni joi. Ea cuprinde si un numar de fosti sau actuali parlamentari europeni care l-au criticat deschis pe presedintele Vladimir Putin si pozitia Rusiei in razboiul din Ucraina, relateaza Agerpres.
"Ca urmare a publicarii listei negre a personalitatilor politice si oficialilor europeni, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astazi (marti) pe ambasadorul rus pe langa UE ca, in masura in care autoritatile ruse nu au reusit sa garanteze transparenta deciziilor lor (...), considera ca este justificat sa se reactioneze prin masuri corespunzatoare", a subliniat biroul presedintelui Parlamentului UE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In consecinta, Martin Schulz a declarat ca legislativul "va restrange accesul in Parlament ambasadorului rus, precum si unui alt oficial rus", a carui identitate nu a fost dezvaluita. In plus, Parlamentul European "isi suspenda angajamentele fata de Comisia parlamentara de cooperare UE-Rusia si va examina in detaliu solicitarile de vizitare a Parlamentului European depuse de deputati rusi".
Comunicatul lui Martin Schulz urmeaza dupa cererea grupului Verzilor din Parlamentul European de a deschide o dezbatere asupra interdictiilor de calatorie formulate de autoritatile de la Moscova, considerand ca este "o lovitura dura adusa relatiilor UE-Rusia, chiar daca nu constituie o surpriza".
Diplomatia europeana a reactionat sambata printr-un comunicat in care mentioneaza ca respectiva lista este “total arbitrara si nejustificata, mai ales ca ea nu este insotita de clarificari”.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denuntat luni "absurditatea" indignarii manifestate de tari ale UE fata de lista neagra a Moscovei, estimand ca masurile decretate de Rusia sunt "proportionale si chiar de mai mica amploare fata de sanctiunile unilaterale ale UE"
MAE rus: Politicienii occidentali care cer explicatii pentru “lista neagra” a Rusiei nu percep realitate
Politicienii occidentali care cer explicatii Moscovei in legatura cu aparitia “listei negre” cu persoane indezirabile in Rusia demonstreaza ca nu sunt capabili sa perceapa realitatea, afirma ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, potrivit agentiilor de presa Unian si RIA Novosti.
“Astazi, sa faci precum unii de pe aceste liste de politicieni europeni, sa faci ochii mari, sa spui “pe ce temei?”, “dati-ne explicatii”, sa ajungi ca cinism la fraze precum “toate acestea nu sunt legale” si sa incerci sa inventezi niste masuri de raspuns la masurile noastre de raspuns - oglindeste o infirmitate intelectuala si politica, este o dovada a faptului ca acesti oameni pur si simplu nu vad nimic in jurul lor, nu sunt capabili ca perceapa realitatea asa cum este ea”, a spus miercuri Riabkov, potrivit agentiei ucrainene Unian.
Riabkov si-a exprimat regretul ca “astfel de oameni iau parte la luarea de decizii in cadrul UE”. Potrivit ministrului adjunct al afacerilor externe al Rusiei, aceleasi comentarii sunt perfect valabile si pentru initiatorii masurilor menite sa limiteze accesul reprezentantului permanent al Rusiei in Parlamentul European, Vladimir Cijov.
Anterior, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat initierea de masuri in replica la “lista neagra” cu politicieni europeni carora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Rusiei. In mod concret, astfel de masuri restrictioneaza accesul in Parlamentul European pentru ambasadorul si un alt diplomat rus, suspenda evaluarea cererilor de acces individual pentru membrii Dumei de Stat si Consiliului Federatiei si cooperarea parlamentara in cadrul Comisiei UE-Rusia.
Aceste masuri au constituit raspunsul la “lista neagra” pe care Moscova a trimis-o la ambasadele tarilor membre ale UE, lista ce contine nume de politicieni, oameni de afaceri si militari declarati indezirabili pe teritoriul Rusiei. Pe aceasta lista figureaza 89 de nume, inclusiv cetateni romani.
Potrivit lui Riabkov, decizia Rusiei de a elabora o “lista neagra” de europeni indezirabili pe teritoriul rus constituie “un raspuns pe masura actiunilor UE”. “Elaborarea listei de indezirabili pe teritoriul Federatiei Ruse nu este un moft al partii ruse. Aceasta este un raspuns pe masura restrictiilor inacceptabile la intrarea pe teritoriul UE, sub motive inventate, pentru reprezentanti rusi”, a mai subliniat Serghei Riabkov.