Raspunsul Uniunii Europene fata de "lista neagra" a Rusiei. Cum contraataca Parlamentul European

Vladimir Putin - Getty

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat marti ca ambasadorului Rusiei pe langa Uniunea Europeana i-a fost interzis accesul in legislativ ca represalii contra listei intocmite de Kremlin transmite AFP.

Lista neagra rusa a fost notificata diplomatilor europeni joi. Ea cuprinde si un numar de fosti sau actuali parlamentari europeni care l-au criticat deschis pe presedintele Vladimir Putin si pozitia Rusiei in razboiul din Ucraina, relateaza Agerpres.

"Ca urmare a publicarii listei negre a personalitatilor politice si oficialilor europeni, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astazi (marti) pe ambasadorul rus pe langa UE ca, in masura in care autoritatile ruse nu au reusit sa garanteze transparenta deciziilor lor (...), considera ca este justificat sa se reactioneze prin masuri corespunzatoare", a subliniat biroul presedintelui Parlamentului UE.

In consecinta, Martin Schulz a declarat ca legislativul "va restrange accesul in Parlament ambasadorului rus, precum si unui alt oficial rus", a carui identitate nu a fost dezvaluita. In plus, Parlamentul European "isi suspenda angajamentele fata de Comisia parlamentara de cooperare UE-Rusia si va examina in detaliu solicitarile de vizitare a Parlamentului European depuse de deputati rusi".

Comunicatul lui Martin Schulz urmeaza dupa cererea grupului Verzilor din Parlamentul European de a deschide o dezbatere asupra interdictiilor de calatorie formulate de autoritatile de la Moscova, considerand ca este "o lovitura dura adusa relatiilor UE-Rusia, chiar daca nu constituie o surpriza".

Citește și
Vladimir Putin - Getty
„Este un show politic”. Reactia Rusiei cu privire la lista celor 80 de persoane intezise, printre care se afla si 5 romani
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Diplomatia europeana a reactionat sambata printr-un comunicat in care mentioneaza ca respectiva lista este “total arbitrara si nejustificata, mai ales ca ea nu este insotita de clarificari”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denuntat luni "absurditatea" indignarii manifestate de tari ale UE fata de lista neagra a Moscovei, estimand ca masurile decretate de Rusia sunt "proportionale si chiar de mai mica amploare fata de sanctiunile unilaterale ale UE"

MAE rus: Politicienii occidentali care cer explicatii pentru “lista neagra” a Rusiei nu percep realitate

Politicienii occidentali care cer explicatii Moscovei in legatura cu aparitia “listei negre” cu persoane indezirabile in Rusia demonstreaza ca nu sunt capabili sa perceapa realitatea, afirma ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, potrivit agentiilor de presa Unian si RIA Novosti.

“Astazi, sa faci precum unii de pe aceste liste de politicieni europeni, sa faci ochii mari, sa spui “pe ce temei?”, “dati-ne explicatii”, sa ajungi ca cinism la fraze precum “toate acestea nu sunt legale” si sa incerci sa inventezi niste masuri de raspuns la masurile noastre de raspuns - oglindeste o infirmitate intelectuala si politica, este o dovada a faptului ca acesti oameni pur si simplu nu vad nimic in jurul lor, nu sunt capabili ca perceapa realitatea asa cum este ea”, a spus miercuri Riabkov, potrivit agentiei ucrainene Unian.

Riabkov si-a exprimat regretul ca “astfel de oameni iau parte la luarea de decizii in cadrul UE”. Potrivit ministrului adjunct al afacerilor externe al Rusiei, aceleasi comentarii sunt perfect valabile si pentru initiatorii masurilor menite sa limiteze accesul reprezentantului permanent al Rusiei in Parlamentul European, Vladimir Cijov.

Anterior, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat initierea de masuri in replica la “lista neagra” cu politicieni europeni carora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Rusiei. In mod concret, astfel de masuri restrictioneaza accesul in Parlamentul European pentru ambasadorul si un alt diplomat rus, suspenda evaluarea cererilor de acces individual pentru membrii Dumei de Stat si Consiliului Federatiei si cooperarea parlamentara in cadrul Comisiei UE-Rusia.

Aceste masuri au constituit raspunsul la “lista neagra” pe care Moscova a trimis-o la ambasadele tarilor membre ale UE, lista ce contine nume de politicieni, oameni de afaceri si militari declarati indezirabili pe teritoriul Rusiei. Pe aceasta lista figureaza 89 de nume, inclusiv cetateni romani.

Potrivit lui Riabkov, decizia Rusiei de a elabora o “lista neagra” de europeni indezirabili pe teritoriul rus constituie “un raspuns pe masura actiunilor UE”. “Elaborarea listei de indezirabili pe teritoriul Federatiei Ruse nu este un moft al partii ruse. Aceasta este un raspuns pe masura restrictiilor inacceptabile la intrarea pe teritoriul UE, sub motive inventate, pentru reprezentanti rusi”, a mai subliniat Serghei Riabkov.
 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
George Maior, despre
George Maior, despre "lista neagra" a Rusiei: "Este o tactica ce tine de un nou tip de razboi rece"

Fostul sef al SRI George Maior a vorbit despre lista cu demnitari din Europa carora li s-a interzis patrunderea in Rusia si pe care se afla si cinci romani.

„Este un show politic”. Reactia Rusiei cu privire la lista celor 80 de persoane intezise, printre care se afla si 5 romani
„Este un show politic”. Reactia Rusiei cu privire la lista celor 80 de persoane intezise, printre care se afla si 5 romani

Agentia Tass a anuntat ca Moscova a confirmat trimiterea unei liste cu persoane carora le-a interzis patrunderea in Rusia catre statele membre UE.

Cine sunt cei 5 romani de pe
Cine sunt cei 5 romani de pe "lista neagra", carora li se interzice intrarea in Rusia. Primele reactii ale indezirabililor

Pe lista celor peste 80 de oficiali europeni declarati indezirabili de Moscova in aceasta saptamana se afla si 5 romani, potrivit unui document publicat pe Facebook de Iulian Chifu, fost consilier prezidential in Departamentul afaceri strategice.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.