„Este un show politic”. Reactia Rusiei cu privire la lista celor 80 de persoane intezise, printre care se afla si 5 romani

Ultima actualizare: 03-06-2015 06:56
Vladimir Putin - Getty

Agentia Tass a anuntat ca Moscova a confirmat trimiterea unei liste cu persoane carora le-a interzis patrunderea in Rusia catre statele membre UE.

Moscova afirma ca ar prefera sa se abtina de la comentarii cu privire la personalitati, a declarat sambata un oficial de rang inalt din Ministerul rus de Externe, potrivit HotNews.

"Am dori sa ne abtinem de la comentarii cu privire la numele persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea in Federatia Rusa, desi (numele lor) au aparut in unele publicatii", a declarat oficialul - al carui nume nu este precizat de catre agentia rusa de stat - pentru presa.

Cine sunt cei 5 romani de pe "lista neagra", carora li se interzice intrarea in Rusia. Primele reactii ale indezirabililor

"In acelasi timp, confirmam ca liste similare au fost inmanate partenerilor europeni", a adaugat el.

Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sanctiuni Federatiei Ruse sa se adreseze birourilor consulare rusesti inainte de vizite, pentru a afla daca au interdictia de a intra in tara.

Listele "au fost inmanate partenerilor nostri europeni ca un gest de incredere, iar publicarea lor poate apasa constiinta partilor corespondente", a apreciat el.

Restrictionarea accesului in Rusia a fost introdusa exceptional, ca o "etapa reciproca" fata de actiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.

"Un raspuns catre unele state europene care cer sa se explice de ce aceste nume au fost puse pe liste de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia este destul de simplu - acest lucru s-a facut ca un raspuns la o campanie de sanctiuni impuse Rusiei de catre unele tari din Uniunea Europeana conduse de catre Germania", a declarat oficialul rus comentand informatii de presa potrivit carora capitale europene au cerut explicatii de la Moscova cu privire la personalitatile de pe lista neagra.

Statele Unite au actionat mai adecvat decat statele UE fata de situatia listelor negre reciproce, a mai declarat el.

Nume ale unor "cetateni americani au fost introduse, de asemenea, puse la index, dar este necesar sa se mentioneze ca in acest caz partenerii nostri americani actioneaza mai constructiv decat cei europeni", a subliniat oficialul de rang inalt din Ministerul rus de Externe.

Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO