George Maior, despre "lista neagra" a Rusiei: "Este o tactica ce tine de un nou tip de razboi rece"

Ultima actualizare: 03-06-2015 06:56
George Maior - STIRI

Fostul sef al SRI George Maior a vorbit despre lista cu demnitari din Europa carora li s-a interzis patrunderea in Rusia si pe care se afla si cinci romani.

"Este o tactica ce tine de un nou tip de razboi rece", spune fostul sef al SRI George Maior despre lista cu demnitari din Europa carora li s-a interzis patrunderea in Rusia si pe care se afla si cinci romani.

"Romania nu trebuie sa cedeze unor astfel de presiuni", a afirmat Maior, la un post tv, potrivit HotNews.

"E un aspect legat de acest tip de nou razboi rece (...) E regretabil ca se ajunge si la asemenea gesturi intr-un moment in care securitatea internationala si regionala este pusa sub presiune, instabilitatea din Ucraina este un element care trebuie sa ne preocupe pe toti si in special statele de frontiera ale Uniunii Europene si Uniunea Europeana ca atare. Din pacate, lucrurile care pun tensiune si care blocheaza comunicarea intre cele doua mari forte continua si acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baze rationale a raporturilor dintre zona euro-atlantica in general si Rusia", a spus George Maior.

Intrebat despre motivele pentru care cei cinci romani au ajuns pe lista a spus ca ii este greu sa patrunda in mintea decizionarilor rusi, dar probabil ca este vorba si aspectul de propaganda al Rusiei, dand exemplul fostului consilier Iulian Chifu care a scris mult despre acest subiect.

Toata lumea isi doreste sa existe un moment in care sa se ajunga la o normalizare a relatiilor cu Rusia, este si in interesul Romaniei, a spus Maior, care insa a subliniat ca acest lucru nu se va intampla pana cand Rusia nu va da garantii ca nu va mai continua act de destabilizare in spatiul european, in Ucraina, "subtil in Republica Moldova".

"Nu ne putem intoarce la Razboiul Rece, dar se intoarce Razboiul Rece la noi", a declarat fostul sef al Serviciului Roman de Informatii.

George Maior spune ca Romania ar trebui sa analizeze aceasta situatie si sa vada daca se impun contramasuri.

Pe lista se regasesc din partea Romaniei urmatorii, in ordinea prezentata de guvernul rus:

1. Iulian CHIFU, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu

2. Tiberiu-Liviu CHONDON, seful Statului Major al Fortelor Navale

3. Eugen TOMAC, presedintele PMP

4. Gheorghe HATEGAN, directorul general Transgaz

5. Adrian CIOROIANU, fostul ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO