Cine sunt cei 5 romani de pe "lista neagra", carora li se interzice intrarea in Rusia. Primele reactii ale indezirabililor

Ultima actualizare: 02-06-2015 07:04

Pe lista celor peste 80 de oficiali europeni declarati indezirabili de Moscova in aceasta saptamana se afla si 5 romani, potrivit unui document publicat pe Facebook de Iulian Chifu, fost consilier prezidential in Departamentul afaceri strategice.

Documentul, transmis de Moscova ambasadelor straine, a fost publicat pe Facebook de Iulian Chifu, fost consilier prezidential in Departamentul afaceri strategice si poate fi consultat AICI.

Pe lista se regasesc din partea Romaniei urmatorii, in ordinea prezentata de guvernul rus:

1. Iulian CHIFU, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu

2. Tiberiu-Liviu CHONDON, seful Statului Major al Fortelor Navale

3. Eugen TOMAC, presedintele PMP

4. Gheorghe HATEGAN, directorul general Transgaz

5. Adrian CIOROIANU, fostul ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO

Dupa ce trei deputati olandezi, care doreau sa efectueze o vizita in Rusia, au fost nevoiti sa-si anuleze calatoria intrucat MAE rus le-a refuzat viza, ministrul olandez de externe Mark Rutte a anuntat vineri ca a primit din partea Moscovei o lista cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declarati indezirabili in Rusia, printre ei regasindu-se si liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, transmite AFP.

“Rusia a transmis mai multor ambasade europene o lista cu persoanele care nu mai au dreptul sa intre pe teritoriul rus”, a declarat seful diplomatiei olandeze in timpul unei conferinte de presa. El a adaugat ca guvernul de la Moscova a luat aceasta decizie ca represalii in urma sanctiunilor adoptate de UE impotriva Rusiei dupa sanctiunile destabilizatoare ale acesteia din urma impotriva Ucrainei, drept urmare aceasta lista “nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului international”, relateaza Agerpres.

De asemenea, o sursa din cadrul diplomatiei europene a declarat agentiei France Presse ca Rusia a refuzat in ultimele luni viza de intrare mai multor politicieni europeni, dar pana la transmiterea listei la care a facut referire Mark Rutte guvernul de la Moscova nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata.

Primele reactii ale romanilor "interzisi" la Moscova

Iulian Chifu, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, a declarant ca: "Daca acesta este pretul pentru a comenta liber, merita!".

"Tuturor celor care mi-au solicitat reactii la includerea pe presupusa lista a persoanalitatilor carora li se refuza intrarea in Rusia:
- nu pot comenta alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate. E o forma de respect fata de media.
- nu aveam in plan vacanta in Rusia
- daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!
", a fost reactia lui Iulian Chifu pe Facebook.

Eugen Tomac, presedintele partidului Miscare Populara a declarat ca nu este surprins ca apare pe lista.

“Faptul ca ma aflu printre cei cinci romani declarati indezirabili in Federatia Rusa imi confirma ca insistentele mele de a atrage atentia asupra riscului pe care Rusia il reprezinta pentru pacea in regiune si chiar pentru Europa, au avut un ecou puternic la Kremlin.

A fi persona non-grata intr-un stat care ne-a amputat tara prin pactul Ribbentrop-Molotov reprezinta un motiv in plus pentru mine sa continui acest proiect politic de a lupta pentru drepturile românilor din R. Moldova si Ucraina.

Voi incerca in continuare sa aduc in atentia clasei politice amenintarea reprezentata de Rusia, cu atât mai mult cu cât aceasta incepe sa-si piarda din influenta, devenind in acest fel mult mai periculoasa si mai tentata in a duce un razboi asimetric cu Europa!”, a reactionat acesta.

MAE: Ambasada Romaniei la Moscova a primit lista cu persoanele interzise. Vom solicita explicatii

Ministerul de Externe a precizat, sambata, ca Ambasada Romaniei din Rusia a primit de la Delegatia UE la Moscova o lista cu persoanele ce au interdictie sa intre pe teritoriul rus, si ca va solicita explicatii in legatura cu romanii aflati pe aceasta lista, relateaza Agerpres.

"Ambasada Romaniei la Moscova a informat Centrala MAE, in cursul serii de vineri, cu privire la existenta acestei liste, primite de la Delegatia UE la Moscova, careia i-a fost inaintata de catre MAE rus. MAE roman va solicita explicatii partii ruse cu privire la listarea cetatenilor romani", se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO