Răspunsul Rusiei, după ce Norvegia a decis să ridice nivelul de alertă militară: Provoacă o escaladare a tensiunilor în zonă
Rusia consideră pregătirile militare ale Norvegiei în apropierea graniţelor sale drept o escaladare a tensiunilor în regiune, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, miercuri, într-o conferinţă de presă.
”Bazele militare străine au apărut de fapt în Norvegia în mod permanent. Infrastructura corespunzătoare a fost modernizată, se achiziţionează echipamente moderne, iar Oslo se numără acum printre cei mai activi susţinători ai implicării NATO în Arctica”, a afirmat Maria Zaharova (foto articol), relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de News.ro.
”Considerăm că prin aceste evoluţii în apropierea graniţelor ruse Oslo urmăreşte în mod intenţionat să provoace o escaladare a tensiunilor în regiunea euro-arctică şi să distrugă relaţiile ruso-norvegiene”, a subliniat ea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Rusia este întotdeauna deschisă unui dialog sincer şi respectuos reciproc, dar orice acţiune neprietenoasă va fi urmată de un răspuns oportun şi adecvat”, a avertizat ea.
Norvegia: „Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări”
Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat, luni, că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă.
Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi (1 noiembrie), transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Store a precizat că "nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente".
"Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări, operaţiuni de spionaj şi campanii de influenţă. (...) Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii", a adăugat el într-o conferinţă de presă.
Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, furnizând aproximativ un sfert din importurile europene respective după scăderea livrărilor din Rusia.
Forţele armate norvegiene au fost desfăşurate pentru paza platformelor petroliere şi gaziere maritime după exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Norvegia beneficiază de sprijin din partea marinelor militare ale Regatului Unit, Franţei şi Germaniei.
Norvegia va încerca, de asemenea, să aducă noua sa flotă de avioane de patrulare maritimă de vânătoare de submarine P-8 Poseidon, fabricate în SUA, în operațiune regulată, într-un ritm mai rapid decât cel planificat inițial, a declarat șeful apărării, generalul Eirik Kristoffersen.
"Am asistat la o escaladare (a războiului) în Ucraina, noi (Norvegia) antrenăm forțele ucrainene, războiul din Ucraina s-a schimbat odată cu mobilizarea rusă", a declarat el într-un interviu.
Și, în același timp, am avut o explozie de gaz în Marea Baltică și activitate cu drone la platformele din Marea Nordului".
Se așteaptă ca nivelul ridicat să dureze un an, "posibil mai mult", a adăugat Kristoffersen.