Rusia a suspendat acordul cu Ucraina privind exportul de cereale. Șapte milioane de oameni ar putea rămâne fără hrană
Șapte milioane de oameni ar putea rămâne fără hrană - spune președintele Zelenski, după ce Rusia a transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite că suspenda acordul privind exportul de cereale prin porturile ucrainene.
Kievul acuză Moscova de "șantaj" și de "atacuri teroriste inventate". Chiar și președintele american, Joe Biden, a calificat drept ”scandaloasă" decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acord.
Toate navele încărcate cu cereale ce așteptau să plece din porturile ucrainene au fost ținute pe loc, se arată într-un anunț al Centrul Comun de Coordonare, responsabil cu supervizarea acordului semnat la Ankara.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
În iulie, reprezentanții Rusiei, Ucrainei și cei ai ONU au stabilit că pot fi exportate cereale prin trei porturi de la Marea Neagră.
Însă, ieri, Rusia a anunțat că suspendă acest acord din cauza atacurilor cu drone ale ucrainenilor asupra mai multor nave din Sevastopol, orașul-port din Crimeea.
Volodimir Zelenski: „Este o declarație destul de previzibilă din partea Rusiei – o declarație potrivit căreia anulează acordul asupra exportului de cereale. Dar, de fapt, această decizie nu a fost luată astăzi. Rusia a început să agraveze în mod deliberat criza alimentară încă din septembrie, când a blocat circulația navelor cu alimentele noastre. Practic, astăzi, peste 2 milioane de tone de alimente stau pe mare. Aceasta înseamnă că accesul la alimente s-a înrăutățit pentru peste 7 milioane de oameni.”
Kievul spune că Moscova nu face altceva decât să caute pretexte de a reveni la șantajul cu alimente. ”Rusia transformă grânele în arme” - spun și oficialii de la Casa Albă.
Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a anunțat că o parte dintre aceste atacurile au fost totuși respinse. Astfel, armata rusă susține că a reușit să recupereze mai multe epave ale dronelor maritime folosite în atac. Iar, după analiza lor au constatat că aceste drone foloseau tehnologii dezvoltate de Canada și Marea Britanie.
Acuzațiile vin la doar o zi după ce Moscova a susținut că marina britanică se face vinovată de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2, de pe 26 septembrie.
Philip Ingram, fost ofițer britanic de informații și securitate militară: „Cel mai probabil vinovatul din spatele atacurilor este singura țară care are ceva de câștigat din asta și aceasta este Rusia. Rușii continuă războiul economic împotriva Occidentului, împotriva UE.”
Între timp, un nou schimb de prizonieri a avut loc între Ucraina și Rusia.
Zelenski: „Am reușit să aducem acasă încă 52 de persoane, ținute prizioniere de ruși. 50 dintre apărătorii noștri și doi civili.”
Printre aceștia se numără medici și soldați care au luptat la combinatul Azovstal, din orașul portuar Mariupol.
Potrivit Kievului, din lună martie până acum au fost eliberați din Rusia 1.031 de prizonieri.