Raportul Schengen pentru Romania a fost adoptat. Franta a votat 'pentru'

×
Codul embed a fost copiat

Romania face un pas important pentru aderarea la Spatiul Schengen. Membrii grupului de evaluare Sch-Eval au adoptat, vineri, raportul tehnic privind tara noastra. De data aceasta Franta a votat favorabil.

Secretarul de stat in MAI si seful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu, a spus, pentru Mediafax, ca raportul Romaniei a fost adoptat si ca reprezentantul Frantei si-a retras rezervele in privinta implementarii SIS/SIRENE (sistemul informatic Schengen si cerintele suplimentare de informatii la aderarea statului) in tara noastra.

Cele doua rapoarte tehnice privind Bulgaria nu au fost insa adoptate

Marian Tutilescu a precizat ca, odata cu adoptarea acestui raport, s-a incheiat faza cerintelor tehnice si a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experti, urmand votul politic, in Parlamentul European.

Tutilescu a mai spus ca, totusi, faptul ca rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere la Spatiul Schengen impreuna.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: 2011 va fi "anul romanilor" in politica externa
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ungaria analizeaza aderarea partiala

Presedintia ungara a UE analizeaza posibilitatea aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in martie, propunerea fiind ca cele doua tari sa intre in spatiul de libera circulatie mai intai cu frontierele aeriene.

In luna decembrie a anului trecut, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ce este spatiul Schengen

Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.

Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.

In cate tari se poate circula liber, in Schengen

In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria.

Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.

In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.
Harta tarilor din Schengen

Care sunt pasii ramasi pana la decizia finala

Dupa adoptarea raportelor tehnice, urmeaza votul politic. Acesta se va da de catre Parlamentul European, la o data ce se va stabili in functie de agenda institutiei. 

Daca votul va fi favorabil, ne intoarcem in Consiliul Uniunii Europene, unde se va discuta din nou pe fond, despre aderarea la Spatiul Schengen.

Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru - daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.

Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca hotararea.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei: nu vrea Romania in Schengen
Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei: nu vrea Romania in Schengen

Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, a declarat joi un purtator de cuvant al guvernului finlandez.

Basescu: 2011 va fi
Basescu: 2011 va fi "anul romanilor" in politica externa

UPDATE: Romania cere ca aderarea sa la Spatiul Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele UE si sa nu fie tratata discriminatoriu, asta le-a spus presedintele Traian Basescu ambasadorilor din toata lumea, in mesajul anual.

"Aderarea Romaniei la Schengen, periculoasa pentru securitatea Europei"

Este afirmatia ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, care a mentionat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.