Raportul Schengen pentru Romania a fost adoptat. Franta a votat 'pentru'

×

Romania face un pas important pentru aderarea la Spatiul Schengen. Membrii grupului de evaluare Sch-Eval au adoptat, vineri, raportul tehnic privind tara noastra. De data aceasta Franta a votat favorabil.

Secretarul de stat in MAI si seful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu, a spus, pentru Mediafax, ca raportul Romaniei a fost adoptat si ca reprezentantul Frantei si-a retras rezervele in privinta implementarii SIS/SIRENE (sistemul informatic Schengen si cerintele suplimentare de informatii la aderarea statului) in tara noastra.

Cele doua rapoarte tehnice privind Bulgaria nu au fost insa adoptate

Marian Tutilescu a precizat ca, odata cu adoptarea acestui raport, s-a incheiat faza cerintelor tehnice si a alinierii la standarde europene a domeniilor evaluate de experti, urmand votul politic, in Parlamentul European.

Tutilescu a mai spus ca, totusi, faptul ca rapoartele privind Bulgaria nu au fost adoptate constituie un obstacol si pentru Romania, pentru ca cele doua state ar trebui sa adere la Spatiul Schengen impreuna.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: 2011 va fi "anul romanilor" in politica externa

Ungaria analizeaza aderarea partiala

Presedintia ungara a UE analizeaza posibilitatea aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in martie, propunerea fiind ca cele doua tari sa intre in spatiul de libera circulatie mai intai cu frontierele aeriene.

In luna decembrie a anului trecut, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ce este spatiul Schengen

Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de Belgia, Germania, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos si permite libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, eliminand controalele sistematice la frontierele interne.

Cu alte cuvinte, cei din interiorul sau pot sa calatoreasca in orice stat membru fara a fi controlati si implicit pot munci fara probleme, in intreaga zona.

In cate tari se poate circula liber, in Schengen

In prezent, spatiul cuprinde 25 de state, si anume tari membre ale UE: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Tarile de Jos, Ungaria.

Schengen cuprinde si trei tari asociate, care nu fac parte din UE: Norvegia, Islanda si Elvetia.

In acest moment, Bulgaria, Romania si Cipru aplica doar partial legislatia Schengen si sunt sub supravegherea Comisiei Europene pentru punerea la punct a tuturor mecanismelor specifice.
Harta tarilor din Schengen

Care sunt pasii ramasi pana la decizia finala

Dupa adoptarea raportelor tehnice, urmeaza votul politic. Acesta se va da de catre Parlamentul European, la o data ce se va stabili in functie de agenda institutiei. 

Daca votul va fi favorabil, ne intoarcem in Consiliul Uniunii Europene, unde se va discuta din nou pe fond, despre aderarea la Spatiul Schengen.

Decizia oficiala se va afla pe 27 martie 2011. Atunci, Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va intruni si va vota ce se intampla cu Romania, Bulgaria si Cipru - daca aceste trei state sunt pregatite sa adere la spatiul de libera circulatie.

Decizia aderarii unei tari la Schengen este luata in unanimitate in Consiliu. Daca un singur stat membru crede ca nu sunt indeplinite conditiile cerute, teoretic, el poate bloca hotararea.

Citește și...
Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei: nu vrea Romania in Schengen
Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei: nu vrea Romania in Schengen

Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, a declarat joi un purtator de cuvant al guvernului finlandez.

Basescu: 2011 va fi
Basescu: 2011 va fi "anul romanilor" in politica externa

UPDATE: Romania cere ca aderarea sa la Spatiul Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele UE si sa nu fie tratata discriminatoriu, asta le-a spus presedintele Traian Basescu ambasadorilor din toata lumea, in mesajul anual.

"Aderarea Romaniei la Schengen, periculoasa pentru securitatea Europei"

Este afirmatia ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, care a mentionat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei.

Recomandări
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte

Printre documentele confiscate, luni, de către agenții FBI din proprietarea Mar-a-Lago a fostului președinte al SUA Donald Trump s-au aflat și câteva marcate ca fiind „top secret”.

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani

Cu venituri mai mici decât încasările, golul din bugetul României se tot adâncește, iar datoriile cresc. Noua împărțire a banilor din buget prevede mai mulți bani pentru salarii și pensii, însă unele ministere vor primi mult mai puțin decât au cerut.