Basescu: 2011 va fi "anul romanilor" in politica externa

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Romania cere ca aderarea sa la Spatiul Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele UE si sa nu fie tratata discriminatoriu, asta le-a spus presedintele Traian Basescu ambasadorilor din toata lumea, in mesajul anual.

Nu exista nici cel mai mic indiciu ca Romania ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale, le-a transmis seful statului diplomatilor acreditati la Bucuresti, cu care s-a intalnit pentru a le transmite strategia de politica externa a Romaniei pentru anul 2011.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui

• Intr-o uniune de state democratice, asa cum este Uniunea Europeana, regulile stabilite unanim prin reprezentantii lor trebuie respectate de toti membrii.

• Romania este la fel de interesata ca toate celelalte state ale UE de asigurarea securitatii frontierelor Spatiului Schengen.

Citește și
Spatiul Schengen
Franta nu ne vrea in Schengen! Ne-a blocat raportul tehnic

• Romania si-a indeplinit si continua sa isi indeplineasca obligatiile asa cum s-a constatat si in vizitele de evaluare a indeplinirii angajamentelor pentru aderarea la Schengen.

• Romania cere ca aderarea sa la Spatiul Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele Uniunii.

• Romania nu poate fi tratata de o maniera discriminatorie, iar orice alta abordare ar crea un precedent periculos si ar avea consecinte negative.

• Integrarea noastra europeana este un proces dinamic si etapizat. Mai intai a fost integrarea. Am progresat pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, ne-am indeplinit conditionalitatile pentru statiul Schengen si am obtinut progrese in liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii romani.

• 2011 va fi un an al provocarilor majore pentru Uniune si imi permit sa evidentiez cateva dintre acestea:
 - Generarea unei cresteri economice echilibrate si durabile
 - Depasirea crizei datoriilor suverane
 - Tratarea cu seriozitate a efectelor imbatranirii populatiei

• Gestionarea crizei economice si financiare, continuarea procesului de extindere a Uniuneii, actualizarea politicii de vecinatate

• S-au inregistrat progrese importante in proiectul NABUCO – conectorul sudic de gaze, cat si in realizarea conectorului dinspre Azerbaidjan

• Republica Moldova, prin traditie si identitate, isi are locul in Uniunea Europeana. Pentru tarile din Balcanii de Vest, mesajul nostru ramane acelasi: continuarea reformelor.

• Vom continua sa colaboram cu Ucraina in baza bunei vecinatati.

• In privinta Rusiei, ne vom orienta eforturile spre o cooperare pragmatica bazata pe acorduri economice. Relatia politica trebuie sa se bazeze pe respect

• Statele Unite ale Americii raman partenerul nostru strategic si de cooperare in domeniul securitatii.

• Anul 2011 va fi pentru politica externa "anul romanilor", urmarindu-se ca obiective libera circulatie a cetatenilor, liberalizarea accesului pe piata muncii, intarirea identitatii culturale.

• Ne vom concentra atentia si asupra comunitatilor istorice romanesti din vecinatate. Am sesizat un paradox: daca romanii din emigratia noua sunt individualizati ca romani, se intampla ca celor din comunitatile istorice sa le fie ingreunata asumarea identitatii etnice romanesti si a limbii romane. In astfel de situatii, eforturile noastre se vor indrepta spre intarirea unitatii romanesti de limba, cultura si religie, prin cooperarea cu tarile de cetatenie.

• Anul acesta sunt asteptate o serie de recensaminte in unele tari vecine, iar interesul nostru vizeaza asigurarea conditiilor pentru declararea corecta a etnicitatii.

• Respectarea drepturilor membrilor comunitatilor etnice romanesti in conformitate cu dreptul european in materie va constitui un punct prioritar pe agenda relatiilor noastre cu tarile de cetatenie. Mai presus de toate, insa, Romania considera aceste comunitati drept fundamentul strangerii relatiilor cu tarile de cetatenie si al sustinerii eforturilor lor de integrare europeana si euro-atlantica

Traian Basescu se intalneste anual cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in tara noastra. Seful statului s-a intalnit cu acestia anul trecut exact in aceeasi zi, respectiv la 20 ianuarie.

Seful statului s-a mai intalnit , la 22 iulie 2010, si cu ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti.

Presedintele sustine anual un discurs in care defineste liniile de politica extrena ale Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este o chestiune de ordin tehnic
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen este o chestiune de ordin tehnic

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este o chestiune politica, ci tehnica, apreciaza ambasadorul spaniol la Sofia, Rafael Peydro.

Franta nu ne vrea in Schengen! Ne-a blocat raportul tehnic
Franta nu ne vrea in Schengen! Ne-a blocat raportul tehnic

UPDATE: Franta nu mai stie cum sa opreasca aderarea Romaniei la spatiul Schengen si deocamdata trage de timp. A cerut blocarea raportului nostru tehnic. Premierul Emil Boc spune ca este doar o amanare de scurta durata.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.