Basescu: 2011 va fi "anul romanilor" in politica externa

Ultima actualizare: 31-10-2012 20:56
Basescu: 2011 va fi anul romanilor in politica ext...
Basescu: 2011 va fi anul romanilor in politica ext...

UPDATE: Romania cere ca aderarea sa la Spatiul Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele UE si sa nu fie tratata discriminatoriu, asta le-a spus presedintele Traian Basescu ambasadorilor din toata lumea, in mesajul anual.

Nu exista nici cel mai mic indiciu ca Romania ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale, le-a transmis seful statului diplomatilor acreditati la Bucuresti, cu care s-a intalnit pentru a le transmite strategia de politica externa a Romaniei pentru anul 2011.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui

• Intr-o uniune de state democratice, asa cum este Uniunea Europeana, regulile stabilite unanim prin reprezentantii lor trebuie respectate de toti membrii.

• Romania este la fel de interesata ca toate celelalte state ale UE de asigurarea securitatii frontierelor Spatiului Schengen.

• Romania si-a indeplinit si continua sa isi indeplineasca obligatiile asa cum s-a constatat si in vizitele de evaluare a indeplinirii angajamentelor pentru aderarea la Schengen.

• Romania cere ca aderarea sa la Spatiul Schengen sa se faca in baza regulilor convenite prin tratatele Uniunii.

• Romania nu poate fi tratata de o maniera discriminatorie, iar orice alta abordare ar crea un precedent periculos si ar avea consecinte negative.

• Integrarea noastra europeana este un proces dinamic si etapizat. Mai intai a fost integrarea. Am progresat pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, ne-am indeplinit conditionalitatile pentru statiul Schengen si am obtinut progrese in liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii romani.

• 2011 va fi un an al provocarilor majore pentru Uniune si imi permit sa evidentiez cateva dintre acestea:
 - Generarea unei cresteri economice echilibrate si durabile
 - Depasirea crizei datoriilor suverane
 - Tratarea cu seriozitate a efectelor imbatranirii populatiei

• Gestionarea crizei economice si financiare, continuarea procesului de extindere a Uniuneii, actualizarea politicii de vecinatate

• S-au inregistrat progrese importante in proiectul NABUCO – conectorul sudic de gaze, cat si in realizarea conectorului dinspre Azerbaidjan

• Republica Moldova, prin traditie si identitate, isi are locul in Uniunea Europeana. Pentru tarile din Balcanii de Vest, mesajul nostru ramane acelasi: continuarea reformelor.

• Vom continua sa colaboram cu Ucraina in baza bunei vecinatati.

• In privinta Rusiei, ne vom orienta eforturile spre o cooperare pragmatica bazata pe acorduri economice. Relatia politica trebuie sa se bazeze pe respect

• Statele Unite ale Americii raman partenerul nostru strategic si de cooperare in domeniul securitatii.

• Anul 2011 va fi pentru politica externa "anul romanilor", urmarindu-se ca obiective libera circulatie a cetatenilor, liberalizarea accesului pe piata muncii, intarirea identitatii culturale.

• Ne vom concentra atentia si asupra comunitatilor istorice romanesti din vecinatate. Am sesizat un paradox: daca romanii din emigratia noua sunt individualizati ca romani, se intampla ca celor din comunitatile istorice sa le fie ingreunata asumarea identitatii etnice romanesti si a limbii romane. In astfel de situatii, eforturile noastre se vor indrepta spre intarirea unitatii romanesti de limba, cultura si religie, prin cooperarea cu tarile de cetatenie.

• Anul acesta sunt asteptate o serie de recensaminte in unele tari vecine, iar interesul nostru vizeaza asigurarea conditiilor pentru declararea corecta a etnicitatii.

• Respectarea drepturilor membrilor comunitatilor etnice romanesti in conformitate cu dreptul european in materie va constitui un punct prioritar pe agenda relatiilor noastre cu tarile de cetatenie. Mai presus de toate, insa, Romania considera aceste comunitati drept fundamentul strangerii relatiilor cu tarile de cetatenie si al sustinerii eforturilor lor de integrare europeana si euro-atlantica

Traian Basescu se intalneste anual cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in tara noastra. Seful statului s-a intalnit cu acestia anul trecut exact in aceeasi zi, respectiv la 20 ianuarie.

Seful statului s-a mai intalnit , la 22 iulie 2010, si cu ambasadorii statelor membre UE acreditati la Bucuresti.

Presedintele sustine anual un discurs in care defineste liniile de politica extrena ale Romaniei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO