Raport Europol: Peste 200 de atacuri teroriste, inregistrate in UE, anul trecut. Care este bilantul mortilor si al ranitilor

Ultima actualizare: 26-05-2016 07:23
suspecti atentat Belgia

Peste 200 de atacuri teroriste, reusite sau esuate, s-au inregistrat anul trecut in Uniunea Europeana, a anuntat luni seful Centrului de Contraterorism European, structura din cadrul Europol, Manuel Navarrete Paniagua, relateaza Agerpres.

Blocul comunitar a fost lovit de o serie de atacuri teroriste in ultimii ani, cel mai recent pe 22 martie la Bruxelles, cand peste 30 de persoane au fost ucise in atacuri sinucigase cu bomba la aeroportul international Bruxelles-Zaventem si intr-o statie de metrou. In 2015, un total de 151 de persoane au fost ucise si peste 360 ranite in atacuri teroriste in Uniunea Europeana.

Manuel Navarrete Paniagua le-a prezentat luni membrilor Parlamentului European date din raportul anual privind terorismul, elaborat de Europol, care va fi facut public in urmatoarele saptamani. Documentul reuneste date oferite de cele 28 de state membre ale UE. Astfel, in 2015 s-au inregistrat 211 atacuri teroriste (reusite sau esuate), iar peste 1.000 de persoane au fost arestate pentru fapte legate de terorism.

Cele mai grave cazuri sunt legate de ceea ce se numeste terorismul jihadist - 17 atacuri, 150 de morti si 667 arestari atribuite acestui fenomen anul trecut.''Celulele teroriste care sunt pregatite sa comita un atac terorist in UE sunt de cele mai multe ori interne si create pe plan local, dar suntem constienti de legatura pe care ele o au cu asa-numitul Stat Islamic'', a spus Navarrete Paniague.

Atat atacatorii solitari, cat si luptatorii straini (europeni care calatoresc in Siria si Irak pentru a lupta alaturi de jihadisti) reprezinta o ''amenintare grava'', a accentuat el.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO