Raport: 18.000 de oameni au murit in inchisorile din Siria, in ultimii 5 ani. Majoritatea victimelor, batute si violate

Dată publicare: 18-08-2016 10:20
Dată actualizare: 21-08-2016 00:15


Detinuti aflati in inchisoare in Siria

 Amesty International sustine ca pana la 18.000 de persoane si-au pierdut viata, in ultimii cinci ani ai razboiului civil sirian, doar in penitenciarele sponzorizate de catre fortele fidele presedintelui Bashar al-Assad.

 Cei mai multi detinuti au fost victime ale unor batai violente sau violuri, transmite Reuters, citata de News.ro.

Activistii au realizat un document, care include interviuri cu 65 dintre supravietuitorii torturii, ce au descris abuzurile inumane care au loc in penitenciarele si centrele de detentie ale fortelor guvernamentale.

Amnesty International cere statelor occidentale sa puna presiune asupra regimului lui Bashar al-Assad pentru a opri abuzul din penintenciarele siriene.

Insa, executivul sirian a dezmintit in repetate randuri aceste acuzatii.

Raportul ”il distruge pe om”, care vizeaza tortura bolile si moartea din penitenciarele siriene a fost publicat joi de catre activisti.

Acesta estimeaza ca mai mult de 17.723 de persoane au decedat in custodia autoritatilor siriene in perioada martie 2011 si decembrie 2015.

Un simplu calcul inseamna ca 10 detinuti sirieni si-au pierdut viata in medie in diecare zi, iar bilantul lunii putea sa depaseasca 300 de morti.

Detinutii sunt deseori supusi unor batai groaznice de catre gardieni, imediat dupa sosirea lor in penitenciar. Acest abuz este cunoscut si ca ”petrecerea de bun venit”.

Abuzurile continua cu asa-numitele ”verificari de securitate”, in care detinutele relateaza ca sunt in mod frecvent violate sau abuzate sexual de catre gardienii de sex masculin.

”Ne tratau ca animale. Voiau ca oamenii sa fie cat mai inumani cu putinta. Am vazut sange, era ca un rau... Nu mi-am imaginat niciodata ca umanitatea va ajunge atat de jos... nu ar fi avut nicio problema daca ne ucideau chiar atunci si chiar acolo”, a declarat Samer, un fost detinut sirian care a fost supus la abuzuri dupa gratii.

Un alt detinut, a descris modul in care sapte persoane au decedat intr-o singura zi, dupa ce un ventilator de la un centru de detentie al serviciilor secrete s-a oprit.

”Au inceput sa ne loveasca pentru a vedea cine este si cine nu este in viata”, a spus Ziar.

Amnesty International sustine ca practica torturii nu este nimic nou in inchisorile siriene.

”Insa, astazi a devenit o practica sistematica si raspandita impotriva oricarei persoane suspectate ca se opune guvernului”, a explicat directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu si Nordul Africii, Philip Luter.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO