Putin: „Nu avem de ce să ne facem griji legat de aderarea Finlandei și a Suediei la NATO”. În ce situații va raspunde Rusia
La finalul summitului de la Madrid, liderii țărilor NATO au anunțat o semnificativă creștere a cheltuielilor pentru mărirea capacității militare de apărare comună.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Și au convenit sa sprijine Ucraina pe termen lung. Pe de altă parte, „sancțiunile împotriva Rusiei pot fi văzute ca un act de agresiune și o justificare pentru război”, a declarat Dimitri Medvedev, adjunctul consiliului de securitate al Rusiei.
Iar secretarul general al NATO spunce că retorica Moscovei, inclusiv nucleară, este nesăbuită și periculoasă. Stoltenberg a avertizat asupra riscurilor ca situația să devină mult mai gravă, dacă războiul din Ucraina se tranformă într-un conflict între Rusia și NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „În același timp, știm că totul poate deveni mult mai grav, pentru că, dacă acesta devine un război pe scară largă între Rusia și NATO, atunci vom vedea suferință, moarte, distrugeri la o scară mult, mult mai mare decât ce vedem astăzi în Ucraina”.
Joe Biden, președintele SUA: „Vom apăra fiecare centimetru, repet, fiecare centimetru din teritoriul NATO. Întărim desfășurarea noastră militară în Europa, cu mai multe nave de luptă aici în Spania, cu mai multe sisteme de apărare anti-aeriană în Italia și în Germania. Mai multe avioane F35 în Regatul Unit și întărim flancul estic”.
SUA și Marea Britanie, un nou sprijin militar pentru Ucraina
Vom sprijini Ucraina cât timp este nevoie, a spus președintele Biden, care a anunțat un ajutor militar de 800 de milioane de dolari.
Joe Biden, președintele SUA: „Statele Unite deja au furnizat Ucrainei sisteme de securitate în valoare de șapte miliarde de dolari, de când eu am preluat mandatul prezidențial”.
Și premierul Marii Britanii a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina de un miliard de lire. Londra a mai promis efective suplimentare de încă o mie de militari în estul Europei, dar și antrenarea militarilor ucraineni.
Aceștia vor învăța să manevreze tunurile moderne cu bătaie lungă și lansatoarele multiple de rachete, livrate de aliați. Astfel de arme s-ar putea dovedi vitale în lupta cu invadatorii ruși.
Dintr-un poligon din Anglia, soldații ucraineni se duc direct pe front în țara lor sfâșiată de război.
Putin: Cu Suedia și Finlanda nu avem probleme
Pe de altă parte, președintele Rusiei a participat la summitul țărilor de la Marea Caspică, de la Așgabat, bine "distanțat" de liderii din Azerbaidjan, Kazahstan, Iran și Turkmenistan.
Putin a acuzat că NATO are tendințe imperialiste. A vorbit și despre aderarea Suediei și Finlandei la Alianță, anunțată oficial la summitul de la Madrid.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Cu Suedia și Finlanda nu avem aceleași probleme pe care le avem cu Ucraina, din păcate. Nu avem probleme sau dispute teritoriale. Nu avem de ce să ne facem griji legat de aderarea Finlandei și a Suediei la NATO. Dacă asta vor, vă rog, poftiți în NATO. Însă, dacă trupe și infrastructură militară sunt desfășurate în cele două țări, va trebui să răspundem cu aceeași monedă”.
Președintele Iohannis și ceilalți președinți și șefi de guvene din țările aliate au participat miercuri seară, la dineul oferit de premierul Spaniei, Pedro Sanchez, la faimosul muzeu Prado. Înalții oaspeții au avut ocazia să admire unele capodopere ale maeștrilor picturii spaniole, Velasquez și Goya și să asculte orchestra filarmonică din Kiev, aflată în exil din cauza războiului.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, Finlanda, Suedia, vladimir putin,
Dată publicare:
30-06-2022 18:58