Putin, unde vei fugi? Care sunt opțiunile lui Vladimir Putin în cazul în care va fi nevoit să fugă din Rusia

vladimir putin
Profimedia

Odată cu invazia brutală a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin s-a făcut pe sine și pe acoliții săi vulnerabili la urmărirea penală pentru crime de război – și ei știu asta, scrie Politico.

Dacă asculți discursurile, conferințele de presă și aparițiile în mass-media ale experților și personalităților politice din Rusia, vei auzi un curent care este presărat de teama de a ajunge la un „tribunal” – așa cum a făcut fostul lider iugoslav Slobodan Milošević.

Pe măsură ce efortul de război al Kremlinului cedează în fața contraatacurilor aprige ale Ucrainei, iar șansele de victorie se estompează și riscul de schimbare a regimului crește, Putin și prietenii săi trebuie să ia în considerare cu siguranță strategiile lor de ”ieșire”, se arată în analiza Politico.

Politico a discutat cu Christine Van den Wyngaert, fost judecător la Curtea Penală Internațională de Justiție (CPI) de la Haga, una dintre instanțele care investighează presupusele atrocități din Ucraina. Van den Wyngaert, care este acum consilier special al procurorului ICC Karim Khan, a declarat că orice proces potențial pentru crime de război va fi probabil prelungit – dar cronologia ar putea fi ajutată de echipa ICC care acumulează dovezi pe teren.

Van den Wyngaert a spus că implicarea numai în atrocitățile de la Bucha, unde au fost descoperite gropi comune și cadavre legate în urma retragerii Rusiei, ar fi probabil suficientă pentru o condamnare pe viață – în cazul în care CPI va pune mâna pe făptuitori.

Citește și
ONU îşi va menţine misiunea de asistenţă în Afganistan după retragerea SUA şi NATO
ONU: Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Visul lui Putin este, desigur, ca un succesor simpatic care va prelua puterea la Moscova să-i permită să locuiască în palatul său. La urma urmei, Putin a oferit imunitate lui Boris Elțin și familiei sale imediat după ce a urcat el însuși la putere, scrie Politico.

Problemele apar dacă lucrurile devin cu adevărat sumbre pentru Putin în Rusia, iar el este acuzat de zeci de mii de crime în Ucraina. 

Unde ar putea fugi pentru a evita să se confrunte cu justiția?

Avocații lui Putin l-ar sfătui probabil să meargă într-o țară care nu a semnat statutul CPI, a spus Van den Wyngaert, în special una în care ar putea exista „multe ezitări în a-l extrăda”.

Iată câteva dintre locurile în care ar putea să mergă Putin, evaluate în funcție de nivelul de prietenie pe care l-ar putea găsi cu liderii de acolo, calitatea probabilă a vieții și riscul de stabilitate și extrădare.

China
 

Pro: Putin l-a catalogat pe Xi Jinping: prietenul său „apropiat”. Se pare că președintele chinez l-a descris pe omologul său rus drept „cel mai bun prieten al său”. Cei doi autocrați sunt atât de apropiați, încât s-au reunit chiar pentru o petrecere cu înghețată pentru a sărbători împlinirea a 66 de ani a lui Xi. Și, având în vedere că Xi și-a asigurat recent al treilea mandat – și, în esență, și-a consolidat președinția pe viață – este puțin probabil ca Putin să aibă de-a face cu altcineva decât cu ”prietenul” său.

Contra: Relațiile chinezo-ruse au fost descrise ca fiind mai mult strategice decât cu adevărat de prietenie, iar Beijingul ar putea să nu vrea să-și riște comerțul cu Occidentul adăpostind un criminal de război acuzat.

Siria
 

Pro: Președintele sirian Bashar al-Assad a căutat ajutorul lui Putin pentru a suprima cu brutalitate o revoltă care a început în 2015, așa că ce este un mic exil între doi criminali de război de lungă durată? Există, de fapt, zvonuri pe internet că Putin se pregătește să-și mute anturajul la Alep dacă pierde războiul.

Contra: Putin ar trebui probabil să traverseze spațiul aerian turc – și, prin urmare, NATO – pentru a ajunge în Siria, lăsându-l oarecum expus. Mai important, fără sprijinul rus și mercenarii Wagner care să-l sprijine pe Assad, Siria ar putea să nu fie sigură pentru Putin pentru mult timp. În plus, nu este tocmai un „loc de vacanță pentru un dictator uzat”, în cuvintele expertului german în drept internațional Gerd Hankel, care a publicat recent o carte care a analizat cum să-l judece pe Putin. Hankel a adăugat că Siria seamănă cu „închisorile mai mari, cu un nivel de trai precar”.

Iran
 

Pro: În condițiile în care acordul nuclear iranian are șanse foarte mici pentru a fi reluat, Teheranul nu are prea multe de pierdut dacă s-ar apropia de Putin. De fapt, sancțiunile impuse atât Rusiei, cât și Iranului în ultimii ani au consolidat relația, Teheranul devenind furnizorul de drone preferat al Rusiei. Bonus: Având în vedere că Putin evită alcoolul, interdicția publică pentru consumul de alcool probabil nu îl va deranja.

Contra: Protestele în masă în desfășurare împotriva autoritarilor de la putere înseamnă că zilele regimului pot fi numărate – și acolo ar merge refugiul sigur al lui Putin. Prietenii ayatollahilor s-ar putea să nu fie populari în lunile și anii următori. De altfel, Putin nu ar vrea în mod sigur să aibă sfârșitul diplomatului și poetului rus din secolul al XIX-lea Aleksandr Griboedov, care a fost împușcat la Teheran, apoi decapitat de un vânzător de kebab.

Coreea de Nord
 

Pro: Coreea de Nord, un alt furnizor de arme pentru Rusia, are la cârmă un tânăr „lider suprem” care nu dă niciun semn că își va pierde puterea în curând. În timp ce o mare parte a națiunii trăiește în sărăcie, Kimi are un stil de viață opulent, pe care Putin ar fi putut, probabil, să îl împărtășească. Deși Phenianul nu este chiar o ascunzătoare populară, ar putea exista o carieră de film profitabilă. Putin ar trebui doar să ia exemplul din cartea lui James Joseph Dresnok - soldatul american care a dezertat în Coreea de Nord în 1962, înainte de a juca în numeroase filme de propagandă, inclusiv în unele regizate de însuși liderul suprem de atunci Kim Jong-il. Putin ar putea să-și lase mustață și să-l joace pe Stalin într-un film de război!

Contra: Phenianul este mai Hollyweird decât Hollywood - regulile stricte care guvernează viața de zi cu zi înseamnă că statul reglementează totul , de la hainele pe care oamenii le poartă până la coafuri și utilizarea argoului. În plus, există întotdeauna riscul ca amenințările nucleare ale lui Kim Jong-un să se termine în lacrimi. 

Ungaria
 

Pro: În cadrul UE, Ungaria este probabil cel mai bun pariu al lui Putin pentru o ascunzătoare. Prim-ministrul Viktor Orbán a fost singurul care s-a abținut atunci când vine vorba de a impune sancțiuni Rusiei ca răspuns la războiul său împotriva Ucrainei, a refuzat să trimită ajutor militar la Kiev și chiar a încheiat un acord de gaz cu Kremlinul după invazie.

Contra: Intrarea în UE ar fi o idee proastă pentru Putin – chiar dacă Ungaria este unul dintre locurile mai prietenoase pentru președintele rus. În ciuda revenirii statului de drept din Budapesta, țara este semnatară a CPI și parte la sistemul mandatului european de arestare .

Colonia lui Musk de pe Marte
 

Pro: „Șeful Twit” Elon Musk pare să creadă că are un „plan de pace” pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Poate că fondatorul SpaceX ar putea să-și pună banii acolo unde îi este gura și să-i ofere lui Putin refugiu în colonia sa de pe Marte – cu mult în afara jurisdicției ICC.

Contra: Locurile de pe rachetele SpaceX nu sunt ieftine și toată lumea știe că Musk nu oferă nimic gratuit. Așa că Putin va trebui să sape adânc în pernele canapelei pentru a-și plăti biletul. Se pare că costă 55 de milioane de dolari doar pentru a ajunge la Stația Spațială Internațională – nicio problemă când ești dictatorul de facto al unuia dintre cei mai mari exportatori de resurse din lume.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Zelenski vrea ca negocierile cu Putin să fie publice, pentru că „Rusia duce un război public”
Zelenski vrea ca negocierile cu Putin să fie publice, pentru că „Rusia duce un război public”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că a propus discuții publice cu Kremlinul, deoarece „Rusia duce un război public”.

ONU: Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război
ONU: Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război

Atât Rusia, cât şi Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului care se prelungeşte deja de nouă luni, a comunicat marţi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), potrivit Reuters.

Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei
Adunarea Generală a ONU a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, informează AFP.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.