Putin, în a doua zi a Adunării Generale a ONU: "Nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană". Mesajul transmis SUA
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis, marţi, să-şi continue politica externă ”suverană” şi a denunţat voinţa americană ”de hegemonie”, în faţa Adunării Generale a ONU, marcată de invazia şi ofensiva Rusiei în Ucraina.
El l-a trimis la New York pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, însă nicio alocuţiune a lui Vladimir Putin nu este prevăzută la Adunare în acest an, din cauza invaziei şi Războiului rus în Ucraina, condamnate amplu în lume.
Însă, liderul de la Kremlin a susţinut marţi, la Moscova, acolo unde a primit scrisori de acreditare ale unor ambasadori străini sosiţi recent, un discurs care ar fi putut avea loc la a 77-a ediţie a acestei mari reuniuni diplomatice la vârf.
”Evoluţia către multipolaritate se loveşte, din nefericire, de rezistenţa celor care depun eforturi să păstreze un rol hegemonic în afacerile lumii şi să controleze totul: America Latină, Europa, Asia şi Africa”, a declarat Putin, o aluzie nevoalată la Statele Unite.
”Trebuie să spunem că cei care se află în poziţia de hegemonie se descurcă mai degrabă bine de mult timp, dar asta nu poate continua aşa pentru totdeauna. Este imposibil”, a adăugat el, potrivit News.ro, care citează AFP.
”Noi, Rusia, nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, noi intenţionăm să promovăm mai mult o agendă internaţională unificatoare (şi să contribuim la o soluţionare a unor crize regionale”, a subliniat cel care şi-a trimis, la sfârşitul lui februarie, trupele să ia cu asalt Ucraina vecină.
”Pornind de la aceste principii, Rusia va vorbi în deschiderea celei de a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, a anunţat preşedintele rus.
Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii într-un context de criză deschisă între Rusia şi Occident, din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.
La un summit regional asiatic, săptămâna trecută, Vladimir Putin a evocat ” rolul tot mai mare al unor noi centre de putere” precum China, India şi Rusia.