Erdogan, întrebat dacă ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriile cucerite în Ucraina: Nu și nu!

Erdogan a anunțat ce va vorbi cu Putin. ”Îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ce trebuie”
Shutterstock

Președintele Turciei, Recep Erdogan, este de părere că Rusiei nu ar trebui să i se permită să păstreze teritoriile cucerite în Ucraina, ca parte din negocierile pentru pace.

 

Aflat la New York, unde participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), președintele Turciei a răspuns la câteva întrebări formulate de către jurnalista Judy Woodruff de la PBS.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care a luat-o din Ucraina de când a invadat în februarie? Ar trebui să facă parte dintr-o soluție la acest conflict?

Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim de acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili pacea în Ucraina, desigur, returnarea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se așteaptă. Asta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Am făcut anumiți pași. Pământurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt descendenții noștri, în același timp, oamenii care locuiesc acolo. Dacă ar fi să faci acest pas înainte, dacă ai putea să ne lași, i-ai ajuta și pe tătarii din Crimeea, dar și pe Ucraina. Asta am spus mereu. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.

Judy Woodruff: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat foarte mult voința poporului ucrainean de a-și apăra țara?

Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Niciun lider nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și în Ucraina. Domnul Zelenski, credeți că atunci când mergea înainte, simte că a făcut o greșeală? Conducătorilor, când vor lua o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă? Este foarte greu pentru lideri să se întoarcă.

Judy Woodruff: Această invazie a fost justificată de ruși?

Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Ei bine, nicio invazie nu poate fi justificată. O invazie nu poate fi justificată.

Judy Woodruff: Rușii au intrat. Și, în ultimele zile, după cum știți, domnule președinte, s-au raportat ucideri îngrozitoare de civili și soldați, tortură de către soldații ruși a civililor ucraineni. Au găsit gropi comune, în locurile de unde au plecat trupele rusești. Cine ar trebui să fie tras la răspundere? Și ar trebui să fie tras la răspundere președintele Putin?

Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Cu privire la această problemă, cel mai ideal răspuns ar putea fi dat ca urmare a activităților întreprinse de Națiunile Unite. Odată cu activitățile Națiunilor Unite, ar trebui să se facă lumină cu privire la aceste discuții. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ca lider al unei țări, îmi va fi dificil să explic aceste probleme, să vin cu o declarație. Nu ne putem ține partea cuiva. Nu putem lua partea cuiva. Și nu ar fi bine să facem asta.

Judy Woodruff: Dacă investigațiile ONU arată că există dovezi că soldații ruși au comis aceste atrocități - și, după cum știți, au avut loc bombardamente împotriva spitalelor, școlilor, civililor în întreaga Ucraina - ar trebui însuși președintele Putin să fie tras la răspundere?

Recep Tayyip Erdoğan (prin traducător): Dacă o investigație va duce la această concluzie, Putin își va arăta reacția. Nu este corect să-l vedeți pe Putin ca pe o persoană complet diferită, pentru că el dă prioritate intereselor țării sale și luptă pentru interesele sale, pentru interesele țării sale. Chiar acum, în bătălia dintre aceste două țări, vorbim cuprinzător cu Putin. În același timp, vorbim cu Zelenski. Și, în același timp, vorbim cu Guterres. Și Guterres vorbește de fapt cu toate părțile implicate. Dacă vom ajunge la o concluzie, nu vom ajunge la acea concluzie luând partea cuiva. Nu vom apăra niciun lider. Dar, în schimb, trebuie să căutăm o concluzie care să satisfacă toate părțile implicate.

Erdogan s-a întâlnit recent cu Putin

 

Recep Tayyip Erdogan, care s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin săptămâna trecută la Samarkand, la un summit OCS în Uzbekistan, consideră că liderul de la Kremlin vrea să termine cât mai repede cu acest război.

Şeful statului turc, care a reuşit să-şi păstreze legăturile cu Moscova şi Kievul după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, şi-a oferit cu regularitate medierea în acest război şi repetă că ”trebuie să se ajungă la un acord care să satisfacă pe toată lumea”.

Însă, pentru acord de pace între Rusia şi Ucraina este necesar ca pământul ocupat să fie înapoiat, a subliniat el, potrivit News.ro.

”Acesta este lucru aşteptat şi la care se speră”, a declarat Erdogan, dând asigurări că atât el, cât şi secretarul general al ONU Antonio Guterres ”acţionează în acest sens”.

”Ankara reclamă neîncetat restituirea Crimeei Ucranei, de când a fost ocupată de Rusia în 2014”, a declarat Erdogan.

Şeful statului turc este îngrijorat mai ales de soarta minorităţii tătare turcofone din Crimeea.

El a sosit sâmbătă la New York, unde ia cuvântul marţi în faţa membrilor Adunării Generale a ONU.

Erdogan: Rusia şi Ucraina au încheiat un acord în vederea unui schimb de 200 de prizonieri

 

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord în vederea efectuării unui ”schimb de 200 de prizonieri”, anunţă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la postul public american de televiziune PBS, relatează AFP., conform news.ro.

”Două sute de prizonieri urmează să fie schimbaţi în curând, în urma unui acord între părţi”, a declarat şeful statului turc luni (ora locală), apreciind că este vorba despre un progres ”semnificativ” în acest război.

Erdogan nu a oferit alte detalii cu privire la acest acord şi nici la persoanele vizate - civili sau militari - în acest interviu, pe care l-a oferit în turcă.

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 209. Avertismentul SUA: Vladimir Putin se pregătește de „potențiale măsuri de mobilizare”

mercenari rusi, wagner
SUA: Grupul de mercenari Wagner din Rusia încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori pentru războiul din Ucraina

Grupul Wagner încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a participa la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi dintre ei refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării.

liz truss
Liz Truss promite sprijin militar Ucrainei în valoare de cel putin 2,3 miliarde de lire sterline, în 2023

Prim-ministrul Liz Truss va promite să egaleze cheltuielile britanice pentru sprijinul militar acordat Ucrainei anul viitor, în timp ce îşi reia agenda guvernamentală după funeraliile reginei, anunţă BBC.

cimitir izium
146 de cadavre ale victimelor agresiunii ruseşti au fost deja exhumate lângă Izium VIDEO

Aproximativ 146 de cadavre ale celor care au murit în urma torturii şi a bombardamentelor ruseşti au fost deja exhumate în apropiere de Izium. Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale Kharkiv, a raportat acest lucru pe Telegram.

Mesajul lui Vladimir Putin la moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Vă doresc curaj”
Putin, în a doua zi a Adunării Generale a ONU: "Nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană". Mesajul transmis SUA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis, marţi, să-şi continue politica externă ”suverană” şi a denunţat voinţa americană ”de hegemonie”, în faţa Adunării Generale a ONU, marcată de invazia şi ofensiva Rusiei în Ucraina.

centrală nucleară
Centrală nucleară ucraineană bombardată: Moscova îşi intensifică „şantajul nuclear”, afirmă directorul centralei

Rusia şi-a intensificat „şantajul nuclear” împotriva Kievului prin bombardarea unei a doua centrale nucleare ucrainene, centrala Pivdenukrainsk (sud), a declarat marţi directorul acestei instalaţii, Igor Polovici

Vladimir Putin
Deputații Rusiei au adoptat o lege privind dezertarea și predarea în timp de război. Ce pedepse riscă rușii

Deputații Dumei de Stat din Rusia au adoptat în unanimitate un proiect de lege privind închisoarea de până la 10 ani pentru predarea voluntară, și până la 15 ani pentru jaf în timp de război.

Păpușa lui Putin
"Păpușa lui Putin" susține că Rusia ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor Elisabetei a II-a

Olga Skabeieva, o celebră prezentatoare de televiziune din Rusia, a declarat, în timpul unui talk-show, că țara sa ar fi trebuit să bombardeze nuclear Regatul Unit în timpul funeraliilor reginei Elisabetei a II-a.

Mesajul lui Vladimir Putin la moartea Reginei Elisabeta a II-a. „Vă doresc curaj”
Avertismentul SUA: Vladimir Putin se pregătește de „potențiale măsuri de mobilizare”

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, susține că există informații conform cărora președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătește pentru „potențiale măsuri de mobilizare”.  

mc donalds rusesc
„McDonald's-ul” din Rusia anunță că a rezolvat problema penuriei de cartofi. „Gustos și atât” își redeschide restaurantele

După ce s-a confruntat cu o problemă gravă de aprovizionare, dar și cu o penurie de cartofi prăjiți, compania care acum administrează fostele restaurante McDonald's, „Gustos și atât”, anunță că a rezolvat problemele și își deschide restaurantele.

 

Jens Stoltenberg
Comunitatea internaţională condamnă „simulacrele de referendumuri” anunţate de separatiştii proruşi

Intenţiile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Vladimir Putin
Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială în Rusia. „Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”. VIDEO

Vladimir Putin a susținut un discurs, miercuri dimineață, în care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia, potrivit TASS. Președintele rus a vorbit despre evoluția războiului, precizând că obiectivul este „eliberarea regiunii Donbas”.

Joe Biden
Joe Biden va susţine un discurs la Naţiunile Unite în care va arăta că invazia din Ucraina încalcă principiile Cartei ONU

Preşedintele american Joe Biden va susţine, miercuri, un discurs la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în care va arăta că războiul Moscovei împotriva Ucrainei încalcă principiile Cartei ONU.

 

Citește și...
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.

Atacul Israelului asupra Iranului, motiv de glume la Teheran: „Au folosit jucării. Copiii noștri se joacă cu așa ceva”
Atacul Israelului asupra Iranului, motiv de glume la Teheran: „Au folosit jucării. Copiii noștri se joacă cu așa ceva”

Teheranul a glumit pe seama atacului lansat de Israel pe teritoriul iranian. Până acum, statul evreu nu a comentat public ofensiva pe care a lansat-o în Iran.

Zeci de avioane de luptă ale Chinei au dat târcoale Taiwanului. Beijingul a lansat noi acțiuni de intimidare
Zeci de avioane de luptă ale Chinei au dat târcoale Taiwanului. Beijingul a lansat noi acțiuni de intimidare

Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării taiwanez, cu o lună înainte de învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.