Comunitatea internaţională condamnă „simulacrele de referendumuri” anunţate de separatiştii proruşi
Intenţiile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin”, a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, potrivit dpa, citată de Agerpres.
El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut că planurile Moscovei privind desfăşurarea de referendumuri în regiuni ucrainene ocupate sunt o încălcare clară a Cartei Naţiunilor Unite.
„Nu vom recunoaşte niciodată încercarea Rusiei de a-şi legitima ocuparea brutală şi ilegală de teritorii ucrainene”, a declarat şefa executivului UE în marja Adunării Generale a ONU.
„A încerca să schimbi frontierele Ucrainei este total inacceptabil şi o încălcare clară a Cartei ONU şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a continuat ea.
La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. „Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri” în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
„Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina”, a adăugat el.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.
Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.
„Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a declarat şeful statului francez în faţa reporterilor.
Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate.
A fost „foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.
El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. „Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă”, a spus Olaf Scholz.
Separatiştii proruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.
Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.
Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.