Putin a dezvăluit noile rachete ruseşti, care pot lovi oriunde în Europa. Scutul de la Deveselu ar fi inutil

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Martie 2018 13:09
Categorie: Internaţional

În discursul său despre „Starea Naţiunii”, liderul de la Kremlin a dezvăluit câteva dintre noile arme pregătite de Rusia, în contextul tensiunilor în relaţiile cu NATO.

„Întreaga lume ştie acum numele noilor arme ruseşti”, şi-a început Putin partea de discurs dedicată noilor echipamente militare. Liderul rus a afirmat că, odată cu retragerea SUA din Tratatul ABM, care limita arsenalul balistic, în 2002, ţara lui şi-a putut dezvolta noi rachete intercontinentale.

Un alt element important a fost instalarea scuturilor anti-rachetă americane (cum este cel de la Deveselu), care au stimulat proiectarea unor arme care să nu poată fi interceptate de aceste sisteme. În acest context, Putin a declarat că noile rachete ruseşti Sarmat (cunoscute în Occident drept Satan-2) nu pot fi oprite de scuturile americane, precum cel amplasat în România.

Racheta RS-28 Sarmat, ar fi invizibilă pentru sistemele de detectare şi s-ar deplasa cu o viteză atât de mare încât sistemele defensive s-ar dovedi inutile, afirmau încă din 2016 experţii occidentali.

Sarmat ar putea transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroşima şi Nagasaki.

Racheta poate atinge o viteză de 7 km pe secundă, poate transporta o încărcătură de până la 16 focoase termonucleare şi are o rază de acţiune de cel puţin 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă îi permite Moscovei să lovească orice punct din Europa, dar şi oraşe de pe ambele coaste dale Statelor Unite.

De asemenea, potrivit declaraţiilor lui Putin, Rusia ar dezvolta un sistem de propulise nucleară instalat pe rachete de croazieră şi care le-ar mări de 10 ori raza de acţiune. "O astfel de rachetă ar avea o traiectorie de zbor imprevizibilă şi o rază practic nelimitată, fiind invulnerabilă", a spus liderul rus.

Cercetarea militară rusească ar  mai fi perfecţionat arme laser, drone submarine dar şi un nou sistem de arme „hipersonice”, botezat Avangard.

Acestea sunt „practic invulnerabile”, a precizat preşedintele rus, care le-a comparat cu „un meteorit”. A fost difuzat şi un scurt clip de prezentare a acestor arme.

Liderul de la Kremlin a precizat că va răspunde instantaneu la orice atac cu arme nucleare, indiferent dacă sunt strategice sau tactice, asupra Rusiei sau aliaţilor acesteia. Anterior, doctrina nucleară a Rusiei prevedea un răspuns nuclear doar la un atac atomic cu arme de distrugere în masă, nu şi cu arme nucleare tactice. Putin a invocat ca argument pentru aceastaă escaladare "noua postură nucleară" a Statelor Unite.

Noile rachete ruseşti din Crimeea pot lovi România într-un minut şi jumătate
Noile rachete ruseşti din Crimeea pot lovi România într-un minut şi jumătate
VIDEO PROTVPLUS.RO
Strasbourg
Internauții aduc un omagiu victimelor atacului din Strasbourg. FOTO
Momentul în care oamenii blocați pe un stadion cântă Marseilleza, în memoria victimelor din Strasbourg. VIDEO
Reacția simpatizanților ISIS, după atacul din Strasbourg. Atacatorul ar fi frecventat grupuri de islamiști
Atacul din Strasbourg. Reacția lui Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani
Cine este atacatorul din Strasbourg. Are 29 de ani și era considerat „un risc pentru securitate”
Atacul din Strasbourg. MAE: „Nu au fost confirmate victime de cetățenie română”
Dan Nica
Atac armat în Strasbourg. Europarlamentar român: ”Oraș aflat sub teroare”
Moment stânjenitor pentru Theresa May. A rămas blocată în mașină, de față cu Merkel. VIDEO
Scene incredibile în Biroul Oval: Trump a început să se certe cu opoziția. VIDEO
Atac armat într-o catedrală din Brazilia. Sunt cel puţin 6 morţi
Momentul în care un bărbat pătrunde ilegal în curtea Parlamentului. „Venim după voi, politicienilor!”
Legitimaţia oferită de Stasi lui Putin pe vremea când era agent KGB