Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta

22-11-2016 14:50


trenuri nucleare Rusia

Armata rusa a anuntat marti neoficial ca a efectuat primul test reusit al unei rachete balistice intercontinentale lansata de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin.

Proiectul trenurilor nucleare, cunoscute sub numele de cod „Barguzin”, fusese abandonat acum cativa ani, in urma tratativelor cu SUA. Dar Kremlinul a decis reluarea sa ca raspuns la scutul antiracheta al NATO de la Deveselu, iar acum primul test s-a incheiat cu succes.

Poreclite “trenurile Apocalipsei", garniturile de cale ferata arata ca un tren de marfa obisnuit si se pot deplasa sute de kilometri pe zi, ceea ce le face extrem de greu de detectat. Mai precis, vagoanele care ascund rachetele sunt camuflate in vagoane frigorifice pentru transportul alimentelor.

Fosta URSS dispunea de 12 astfel de trenuri, fiecare dintre ele transportand 3 rachete nucleare intercontinentale RT-23, cu 10 focoase nucleare de 550 de kilotone per racheta (de 35 de ori mai puternice decat bomba care a distrus Hirosima). Acestea au fost casate in 2007, dar Rusia testeaza acum un nou model, “Barguzin”. Fiecare tren din noua generatie poate transporta 6 rachete balistice intercontinentale Topol (RT-24 Yar), cu minim 4 focoase de pana la 250 kilotone per racheta, dar cu precizie si raza de actiune mai mare decat RT-23.

Agentia oficiala de stiri Interfax citeaza acum surse care sustin ca primul test al rachetelor a fost un succes, insa vor urma si altele. Primul tren “Barguzin” din cele 5 preconizate ar trebuie sa fie operational in 2019.

Generalul Serghei Karakaiev, seful Fortelor Strategice de Rachete ale Rusiei, a declarat ca “trenurile nucleare” vor forma a treia componenta a unitatilor sub comanda sa si ar urma sa fie utilizate cel putin pana in 2040. Kremlinul afirma ca aceste platforme de lansare a rachetelor nu incalca prevederile acordurilor de neproliferare nucleara semnate cu Statele Unite.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO