Noile rachete ruseşti din Crimeea pot lovi România într-un minut şi jumătate

Dată publicare: 26-01-2018 16:22
Dată actualizare: 31-01-2018 13:38


sisteme de rachete S-400

Creşte ameninţarea rusă în regiunea Mării Negre, după ultima desfăşurare de forţe a Kremlinului.

Rusia a desfăşurat pe 13 ianuarie o nouă divizie de rachete sol-aer S-400, de ultimă generaţie, în Crimeea, au anunţat agenţiile de presă ruse. În aparenţă defensivă, în realitate desfăşurarea de forţe a Kremlinului ameninţă atât Ucraina, cât şi România.

Potrivit generalul rus Viktor Sevostianov, comandantul Forţelor Aeriene din districtul Sud, noul sistem de apărare aeriană, proiectat pentru a apăra graniţele Rusiei, poate fi transformat într-un modul ofensiv în mai puţin de 5 minute.

Prima divizie S-400 fusese amplasată în primăvara anului trecut, însă în portul Feodosia din estul Crimeei, astfel că România nu intra în raza lor de acţiune. A doua divizie a fost însă desfăşurată lângă Sevastopol, în estul peninsulei, astfel încât rachetele de aici pot lovi şi ţinte din România. O hartă care ilustrează raza lor de acţiune a fost postată de analistul Alex Kokşarov:

 

 

Dată fiind viteza acestor rachetelor S-400, acestea pot lovi în mai puţin de un minut şi jumătate o ţintă în apropiere de Constanţa - unde se află baza de la Mihail Kogălniceanu, folosită de armata americană. O altă ţintă ar putea fi Ucraina, pe care Washington-ul a anunţat în decembrie 2017 că o va ajuta cu armament defensiv.

Potrivit Reuters, desfăşurarea celei de-a doua divizii de rachete S-400 a provocat îngrijorarea la Pentagon. "Nu anunţă nimic bun", a declarat un oficial militar american, sub protecţia anonimatului, "ar putea avea implicaţii semnificative pentru securitatea Mării Negre" .

"Le dă ruşilor ocazia să apere un pic mai mult din Marea Neagră sau să avanseze" a precizat oficialul SUA. "Interpretăm această evoluţie ca pe o reiterare a voinţei lor de a folosi forţa militară".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO