Discursul lui Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. A vorbit și despre acuzațiile de otrăvire

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Aşa cum toată lumea se aştepta, Vladimir Putin va rămâne liderul Rusiei încă şase ani. El a fost reales cu 76,67% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, a anunţat luni dimineaţa Comisia Electorală Centrală.

Al doilea clasat, reprezentantul partidului comuniştilor a strâns 11% din sufragii.

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnâi, nu a putut participa la cursă. Participarea la vot a fost de 67,4%, menţionează AFP.

Vladimir Putin: "Vă mulţumesc, dragi prieteni. Toţi cei care au votat azi fac parte din marea noastră echipă naţională."

În uralele susţinătorilor strânşi în Piaţa Roşie, Vladimir Putin şi-a revendicat victoria categorică drept o recunoaştere a realizărilor din ultimii ani.

Vladimir Putin: "E foarte important să fim uniţi, oameni dragi. Suntem pe drumul spre succes. Da? Vom munci împreună pentru măreţia Rusiei. Rusia! Rusia! Mulţumesc."

În seara triumfului, Putin a vorbit pentru prima dată şi despre acuzaţiile privind otrăvirea cu agent neurotoxic a unui fost spion rus, stabilit în Marea Britanie. Şi a declarat că Rusia e gata să coopereze cu Londra pentru găsirea vinovaţilor.

Vladimir Putin: "Rusia nu deţine asemenea substanţe. Toate armele noastre chimice au fost distruse sub supraveghere internaţională. E o iluzie, un gunoi, o prostie să crezi că cineva din Rusia ar putea face aşa ceva în ajunul alegerilor prezidenţiale."

Comisia Electorală Centrală rusă a anunţat că nu a înregistrat nereguli grave în timpul votului.

Totuşi au fost postate pe internet imagini în care membrii unei comisii electorale apar îndesând buletine în urne. Sau observatori independenţi supuşi intimidărilor.

Zukhrab Omaro, observator din partea partidului Yabloko din Daghestan: "Un grup de 20-30 de persoane a intrat în secția de vot. Priviți ce vânătaie mi-au făcut pe braț. M-au amenințat că îmi sparg nasul și au distrus o mare parte din înregistrări."

Un alt observator a povestit că a fost lovit cu pumnul, fiindcă a început să filmeze neregulile.

Cum prezenţa la vot a fost marea miză a alegerilor, autoritățile ruse au apelat la diverse tertipuri ca să-i aducă pe oameni la vot. La o secție din Moscova, s-a întins o masă mare, încărcată cu bunătăți. Iar în orașul Măgădan, alegătorii s-au înfruptat dintr-un tort uriaş.

Sub sloganul "Votez pentru un viitor sănătos", lângă o secție de vot a fost deschis un dispensar unde alegătorii şi-au putut face analize gratuit.

Alte centre de votare au organizat tombole cu premii constând în telefoane inteligente și biciclete pentru cei care și-au făcut datoria civică. În altă localitate, tinerii care au votat pentru prima dată au primit bilete la concerte.

Autoritățile ruse au cheltuit sume considerabile și pentru a împodobi secțiile cu baloane și diverse decorațiuni, aşezate, în unele cazuri, chiar în faţa camerelor de supraveghere.

O sursă de amuzament binevenită au fost alegătorii care au venit la urne costumaţi în rachetă balistică sau urs.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO