Proteste istorice anunțate în Cuba. Liderii opozanților nu au fost lăsați să iasă din case
În Cuba, sunt anunțate pentru lui proteste istorice, SUA cerând "guvernului cubanez să respecte drepturile cubanezilor, lăsându-i să se adune în mod paşnic".
Organizatorii manifestaţiei prevăzute să aibă loc la Havana şi în şase provincii, pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici, şi-au menţinut apelul, în pofida interdicţiei autorităţilor, care i-au ameninţat cu urmăriri penale.
Guvernul comunist îi acuză că vor să provoace o schimbare de regim la Havana, cu susţinerea activă a Washingtonului.
"Astăzi m-am trezit cu casa asediată"
Opozantul cubanez Yunior Garcia a fost împiedicat, duminică, să-şi părăsească domiciliul pentru a defila singur la Havana, preşedintele Miguel Diaz-Canel denunţând dorinţa de "a tulbura ordinea internă", în ajunul unei manifestaţii convocate de disidenţă, notează AFP.
În jurul orelor 15.00 (20.00 GMT), ora programată pentru marşul său, câteva zeci de persoane i-au strigat "Eu sunt Fidel" de la parterul clădirii în care locuieşte, într-un act de repudiere - o practică folosită în general împotriva disidenţilor -, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Twitter de televiziunea venezueleană Telesur, autorizată să filmeze.
De dimineaţă, acest dramaturg în vârstă de 39 de ani, devenit de anul trecut vârful de lance al unei noi generaţii de disidenţi cubanezi stimulată de progresul reţelelor de socializare, a fost blocat la domiciliul său, în cartierul Coronela.
"Astăzi m-am trezit cu casa asediată, toată clădirea este înconjurată de agenţi ai Securităţii Statului îmbrăcaţi în civil", a anunţat el într-un videoclip pe Facebook.
O echipă a AFP a putut constata că strada sa era blocată de o prezenţă puternică a agenţilor în civil, pe carosabil şi pe acoperişurile clădirilor.
În timp ce mai multe persoane au atârnat uriaşe drapele cubaneze pe faţada blocului său, disidentul a apărut la fereastră ţinând în mână un trandafir alb, cu care intenţiona să defileze.
"Cuba va trăi în pace", a promis, la rândul său, preşedintele Miguel Diaz-Canel în faţa a aproximativ 70 de studenţi comunişti, care de vineri seara organizează un sit-in în Parque Central, lângă Capitoliu, în sprijinul guvernului.
Purtând o eşarfă roşie la gât, ca şi studenţii, el s-a aşezat în mijlocul lor, promiţând "să apere socialismul" şi să "condamne campaniile de tulburare a ordinii interne, campaniile media împotriva Cubei".
Autorităţile îi acuză pe Yunior Garcia şi pe alţi organizatori ai manifestaţiei programate luni - pe care au interzis-o - că sunt agenţi pregătiţi şi finanţaţi de Washington pentru a provoca schimbarea regimului.
America face apel să fie respectate drepturile cubanezilor
Duminică, secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut "guvernului cubanez să respecte drepturile cubanezilor, lăsându-i să se adune în mod paşnic".
Antony Blinken "trebuie să înveţe o dată pentru totdeauna că guvernul cubanez este dator numai poporului său şi respinge în numele său amestecul Statelor Unite", a replicat prin Twitter ministrul de externe Bruno Rodriguez.
Duminică după-amiază, doi bărbaţi care au strigat "Libertate" şi "Democraţie" în Parque Central au fost arestaţi de poliţie, a constatat un jurnalist al AFP.
Yunior Garcia intenţionase să defileze singur duminică pe un bulevard din Havana, în pofida ameninţării că va fi arestat, deoarece se temea de violenţele care ar putea izbucni luni în timpul manifestaţiei opoziţiei pentru eliberarea deţinuţilor politici, în capitală şi în şase provincii.
Grupul de dezbateri politice pe Facebook Archipiélago, pe care l-a creat, cu peste 30.000 de membri în ţară şi în străinătate, îşi menţine apelul de a defila luni.
Însă, potrivit acestuia, cel puţin şase coordonatori ai grupului au fost împiedicaţi de sâmbătă de poliţie să-şi părăsească locuinţele. Disidentul Guillermo Farinas a fost arestat vineri.
Manifestaţia va coincide cu redeschiderea insulei pentru turismul internaţional, întoarcerea la şcoală a elevilor din ciclul primar şi împlinirea a 502 ani de la înfiinţarea oraşului Havana.
Aceasta va avea loc la patru luni după manifestaţiile istorice izbucnite la 11 şi 12 iulie în aproape 50 de oraşe din întreaga ţară când s-a strigat "Libertate!" şi "Ne este foame!" şi care s-au soldat cu un mort, zeci de răniţi şi arestarea a 1.270 de persoane, dintre care peste 658 sunt în continuare în închisoare, potrivit ONG-ului Cubalex.