Mii de oameni au protestat la Moscova fata de coruptia elitelor, iar sute au fost arestati. Ce a patit opozantul Navalny

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00

Liderul opozitiei ruse, Alexei Navalny, a fost arestat la domiciliu dupa ce si-a chemat sustinatorii la proteste impotriva coruptiei in intreaga tara. Oamenii au iesit cu miile in strada, de la Vladivostok si pana la Moscova.

Fortele de ordine au fost mobilizate masiv, iar sute de persoane au fost incatusate.

Principalul oponent politic al lui Vladimir Putin, Alexei Navalni, urma sa ia parte la manifestatia de la Moscova. Initial, primise acordul autoritatilor pentru organizarea unui miting - departe de Kremlin, insa a considerat aceasta oferta drept "umilitoare" si si-a indemnat sustinatorii sa se adune in strada Tverskaya, aproape de locul unde se afla principalele institutii ale puterii.

"Alexei a fost arestat la intrarea blocului unde locuim" - a anuntat pe Twitter sotia, care a adaugat: "planurile noastre s-au schimbat".

Alt activist proeminennt, Daniil Ken, a fost arestat la domiciliul sau din Sankt Petersburg, dupa ce, si el, a chemat oamenii la proteste. De altfel, cum au inceput demonstratiile, in estul Rusiei, numarul celor arestati a inceput sa creasca.

Cum aproape intreaga presa este aservita Kremlinului, putinii opozanti gasesc o tribuna de exprimare doar pe cele doua canale de YouTube ale lui Alexei Navlnai.

La sfarsitul lunii martie, Navalnai a difuzat un documentar in care il acuza pe premierul Dmitri Medvedev ca si-a construit un adevarat imperiu imobiliar. 22 de milioane de oameni au vazut filmul, iar a doua zi au iesit cu miile in strada in aproape 100 de orase din toata tara. 1.000 au fost arestati atunci, printre care Alexei Navalnai si producatoarea lui. Politia a facut o razie la studioul lor, sub pretextul unei amenintari cu bomba.

Fostul avocat in varsta de 41 de ani vrea sa candideze la alegerile prezidentiale de anul viitor. Nu este clar, insa, daca va fi lasat, pentru ca a primit condamnari de inchisoare cu suspendare, in urma unor procese "fabricate", dupa cum sustine el, Alexei Navalna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO