Acord al liderilor europeni privind ramanerea Marii Britanii in UE. Donald Tusk: "Vot unanim pentru noul acord"

david cameron

Liderii statelor membre UE au ajuns la un acord, vineri seara, privind termenii mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana.

UPDATE 00:15 Cameron: "Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special in UE"

David Cameron a declarat vineri seara ca a obtinut un acord ce acorda Regatului Unit "un statut special in Uniunea Europeana", la sfarsitul unui summit crucial la Bruxelles asupra problemei "Brexit", iesirea Marii Britanii din UE.

"Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special in Uniunea Europeana", a anuntat pe Twitter prim-ministrul britanic, la scurt timp dupa oficializarea acordului de catre presedintele Consiliului European Donald Tusk.

UPDATE  23:50 Marea Britanie ramane in UE

Citește și
merkel
Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta "un soc" pentru Europa. Merkel: Solicitarile britanice sunt "justificate"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei 28 de lideri europeni au ajuns la un acord vineri seara pentru a mentine Marea Britanie in UE, a anuntat presedintele Consiliului European Donald Tusk pe Twitter, informeaza AFP.

"Acord. Sprijin unanim pentru un nou pact pentru Regatul Unit in UE", a declarat Tusk.

Tusk si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker au prezentat celor 28 un proiect de acord la un dineu comun.

"David Cameron s-a batut pentru Marea Britanie. Un acord bun pentru Regatul Unit si UE. Felicitari!", a declarat de asemenea pe Twitter prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen.

Omologul sau ceh Bohuslav Sobotka a afirmat de asemenea: "Avem un acord!", calificandu-l "un compromis bun, care sper ca va permite mentinerea Marii Britanii in UE"

UPDATE 23:00 Liderii UE au ajuns la un acord cu David Cameron pentru a evita Brexitul

Exista un proiect de acord la care s-a ajuns vineri seara la Bruxelles dupa negocieri intense cu privire la cererile prim-ministrului britanic David Cameron pentru a mentine Marea Britanie in Uniunea Europeana, a anuntat premierul maltez Joseph Muscat, informeaza AFP.

"Exista un proiect (de acord) care va fi pus pe masa in cateva minute", a declarat Muscat, intr-o conferinta de presa improvizata inaintea unei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern din UE.

"Principalele puncte ale proiectului sunt un compromis, in care fiecare a dat un pic. Dar cred ca acestea sunt cu siguranta bazele pentru un acord, cel putin aşa sper", a adaugat liderul maltez.

"Fara surprize de ultim moment, ultimul proiect asupra #UKinEU (Regatul Unit in UE) ar trebui sa fie un compromis bun", a indicat reprezentanta permanenta a Maltei pe langa UE pe contul ei de Twitter, citandu-l pe Muscat.

"Acord UK in UE. Drama a luat sfarsit" a scris pe Twitter Presedintele Lituaniei. Si Donald Tusk a anuntat pe Twitter intelegerea: "Vot unanim pentru noul acord"

UPDATE 20:00 Negocieri maraton la Bruxelles

Dupa mai bine de 24 de ore de negocieri, liderii europeni sperau sa ajunga la un acord cu premierul britanic, David Cameron. "Nu exista a doua sansa, e acum ori niciodata" - a declarat premierul belgian, pentru a sublinia importanta acestui summit. La randul sau, seful guvernului britanic, spunea: "Am facut unele progrese, dar inca nu ne-am inteles". Cameron vrea sa plece de la Bruxelles cu un acord prin care sa-i convinga pe britanici sa opteze pentru ramanerea Marii Britanii in interiorul Uniunii Europene.

David Cameron: “Am negociat pana la cinci dimineata. Am facut unele progrese, dar inca n-avem un acord. Si, asa cum am mai declarat, voi accepta un acord doar daca sunt satisfacute cererile Marii Britanii".

La Bruxelles, negocierile privind reformele solicitate de Londra au fost reluate de dimineata, dupa o noapte de discutii aprige.

Angela Merkel: "Sunt diferente de opinie in privinta a ceea ce inseamna integrarea europeana, dar suntem pregatiti sa ajungem la un compromis. Pentru ca avantajele ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana sunt incomparabi mai mari fata de desprinderea de Uniune"

"Desigur, diavolul se ascunde in detalii" - a spus premierul olandez Rutte, care a precizat: "Trebuie sa negociem in continuare in privinta unor chestiuni in suspans cum ar fi beneficiile sociale pe piata muncii; si frana de urgenta, propusa de seful Consiliului european Donald Tusk, pentru ca Marea Britanie sa poata suspenda plata aceasttor ajutoare".

Tarile din Europa de Est si Europa centrala - aici premierul ceh pare sa fi fost cel mai vehement - au formulat rezerve mai ales in privinta diminuarii ajutoarelor sociale pentru imigrantii comunitari;

Bohuslav Sobotka, premierul ceh: “Pentru moment nu avem un acord in privinta perioadei in care Marea Britanie ar impune restrictii la ajutoarele sociale. Multe tari considera ca cei 13 ani sugerati de David Cameron sunt prea multi.”

In schimb alte state, printre care Belgia si Franta, nu vad cu ochi buni acele solicitari ale lui David Cameron care sunt percepute ca o slabire a zonei euro si uniunii bancare europene.

Francois Hollande: "In ce priveste Franta, noi dorim reglementari financiare care sa fie valabile oriunde in Europa, fara drept de veto sa ocolire a acestor reglementari".

In privinta altei chestiuni arzatoare, criza migratorie, Grecia a amenintat ca va bloca un acord cu Marea Britanie, daca nu primeste granatii in privinta proprielor frontiere. Asta dupa ce mai multe tari au sugerat inchiderea granitei terestre dintre Grecia si Macedonia, pentru oprirea valului de imigranti

UPDATE 17:00 Grecia ameninta ca va bloca un acord la summit daca statele UE nu se angajeaza sa mentina statu quo-ul la frontiere

Grecia le-a cerut partenerilor sai europeni sa mentina statu quo-ul asupra frontierelor pana la 6 martie, data prevazuta a summitului UE-Turcia, amenintand ca in caz contrar va bloca adoptarea concluziilor Consiliului European de la Bruxelles, consacrat si negocierilor privind reformele cerute de Marea Britanie pentru ramanerea in UE, informeaza vineri surse guvernamentale, citate de AFP.

“Solicitam o decizie unanima asupra faptului ca niciun stat nu-si va inchide unilateral frontierele pana la 6 martie (...), in caz contrar guvernul grec nu va accepta textul concluziilor summitului” actual, a precizat aceasta sursa.

Sosirea a peste un milion de refugiati si migranti in Europa anul trecut a provocat reactia unora dintre statele din Europa Centrala, care au impus restrictii la frontiere.

Grecia, principala poarta de intrare a migrantilor, se teme ca mii de refugiati ar putea fi blocati pe teritoriul sau dupa introducerea acestor restrictii unilaterale.

De vineri, la ora locala 08:00 (07:00 GMT), Austria nu mai primeste decat 80 de solicitanti de azil pe zi si 3.200 de migranti in tranzit. Toti trebuie sa se prezinte la postul de trecere a frontierei de la Spielfeld, la granita cu Slovenia, unde a fost instalat un important dispozitiv.

“Daca Austria isi inchide frontierele, va exista un efect de domino catre noi”, a explicat sursa guvernamentala greaca.

“Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat sa nu-si schimbe pozitia (pana la 6 martie). Le vom cere celorlalte tari membre sa faca acelasi lucru”, a adaugat aceasta sursa oficiala, sub acoperirea anonimatului.

Potrivit DPA, discutiile in formatul de 28 vor fi reluate la ora locala 15:30 (14:30 GMT), in prezent avand loc discutii bilaterale, a scris pe Twitter Preben Aamann, purtator de cuvant al presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

UPDATE 15:00 Aproape trei sferturi dintre germani cred ca este important ca Marea Britanie sa ramana in UE

73% dintre germani cred ca este important ca Germania sa ramana in cadrul Uniunii Europene (UE), in timp ce 23% au o opinie contrara, indica un sondaj de opinie difuzat vineri, relateaza agentia Reuters.

Sondajul Politbarometer a fost realizat pentru televiziunea publica germana ZDF in perioada 16-18 februarie si publicat dupa ce premierul britanic David Cameron a petrecut o mare parte din noaptea de joi spre vineri discutand la un summit al UE la Bruxelles cu partenerii hotarati sa limiteze concesiile pentru a contribui la mentinerea Regatului Unit in cadrul blocului comunitar.Germania este cel mai puternic membru al UE si are o influenta majora asupra negocierilor cu Londra.

UPDATE 14:00 David Cameron a declarat ca inca nu s-a ajuns la vreun acord, insa este dispus sa continue negocierile chiar si pana duminica

"Asa cum am mai spus, vom semna un acord doar daca Marea Britanie primeste ceea ce are nevoie. O sa continuam sa muncim si o sa fac tot ce imi sta in putinta", a declarat David Cameron, vineri, la sosirea pentru noi discutii.

Premierul englez a cerut patru lucruri la negocierile pentru evitarea unui Brexit.

1) Evitarea folosirii frazei "o uniune mai inchegata" - Marea Britanie o considera ca pe o cedare a suveranitatii, in timp ce alte state o vad ca pe un pas inainte in implinirea proiectului european.

2) "Frana de urgenta" in privinta beneficiilor imigrantilor - mai exact, englezii vor sa "inghete" platile de ajutoare sociale pentru copiii care traiesc in afara tarii. Totusi, masura s-ar putea aplica numai in cazul imigrantilor care vor ajunge in Marea Britanie de acum incolo. Aici ar putea aparea probleme mari, pentru ca Polonia, Slovacia, Ungaria si Cehia se opun categoric.

3) David Cameron a declarat ca nu ia in considerare sa se alature Zonei Euro, pentru ca nu ar fi in beneficiul tarii sale. In aceste conditii, vrea asigurari ca statele din Zona Euro nu se aliaza impotriva intereselor Marii Britanii.

4) Cartonasul rosu - prin acest mecanism, parlamentele tarilor membre ar putea bloca o initiativa legislativa a Comisiei Europene, daca cel putin 55% din parlamentele nationale voteaza de asemenea impotriva ei.

"Progrese" in cadrul summit-ului

 "Pentru moment, pot spune doar ca am facut unele progrese, dar mai sunt inca multe de facut", a declarat Tusk jurnalistilor, dupa prima zi a unui summit european decisiv la Bruxelles, noteaza AFP.

La randul sau, premierul spaniol Mariano Rajoy s-a declarat optimist cu privire la sansele unui compromis.

"Eu cred ca lucrurile merg bine. Sper ca vom avea un acord maine (vineri)", a declarat Rajoy jurnalistilor.

Dupa declaratiile in fata presei, Tusk si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au dus la o intalnire trilaterala cu prim-ministrul britanic David Cameron.

Donald Tusk urmeaza de asemenea sa se intalneasca cu presedintele francez Francois Hollande, prim-ministrul belgian Charles Michel si seful guvernului ceh Bohuslav Sobotka.

De asemenea, este prevazuta o intalnire bilaterala intre Hollande si premierul britanic, mai noteaza France Presse.

Franta se opune oricarui veto al Londrei in ceea ce priveste guvernanta economica, reglementarea serviciilor financiare si consolidarea zonei euro, Marea Britanie nefacand parte din aceasta zona.

Printre altele, presedintele Consiliului European Donald Tusk a anuntat organizarea unei "intalniri speciale" cu Turcia la inceputul lunii martie, dupa ce a reiterat importanta unei actiuni comune cu Ankara pentru a raspunde la criza migratiei in UE.

"Ne propunem sa organizam o intalnire speciala cu Turcia la inceputul lunii martie", a declarat el, dupa mai mult de sase ore de discutii asupra crizei migratiei la summitul european de la Bruxelles.

"Inainte de aceasta reuniune, erau cei care se indoiau de necesitatea de a rezolva problema crizei refugiatilor impreuna cu Turcia... Am confirmat ca nu exista alternativa la o buna, inteligenta si inteleapta cooperare cu Turcia", a subliniat la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

In joc este aplicarea "planului de actiune" incheiat in octombrie anul trecut intre Turcia si UE, cu scopul de a opri fluxul de migranti din Turcia spre Grecia, fie prin imbunatatirea monitorizarii frontierelor sau gestionarea la fata locului a fluxului de refugiati.

Sefii de stat si de guverndin cele 28 de tari au reafirmat de asemenea "unanim" ca "abordarea trebuie sa fie europeana" si ca masurile luate "de unii singuri nu sunt recomandate", potrivit lui Juncker.

Cei doi lideri nu au mentionat anume Austria, noteaza France Presse. Dar decizia Vienei de a impune cote zilnice de intrare pe teritoriul austriac solicitantilor de azil si migrantilor in tranzit "a surprins" unele tari, in special cele situate pe ruta migratorie a Balcanilor, potrivit cancelarului german Angela Merkel.

"Decizia austriaca subliniaza urgenta de a reusi", a pledat dna Merkel.

Omologul ei austriac, Werner Faymann, chiar a aprobat concluziile summitului, potrivit lui Merkel.

"O solutie europeana nu inseamna numai deciziile luate la Bruxelles, ci de asemenea deciziile luate in fiecare capitala. Noi trebuie sa le acceptam, dar in acelasi timp ar trebui sa cautam sa amelioram coordonarea intre aceste decizii", a pledat Tusk.

"Sper ca dupa ce am vazut ca toate statele membre au adoptat aceasta abordare, ca la urmatoarele noastre intalniri sa avansam cu mai mult curaj spre solutiile prezentate in ultimele luni", a declarat la randul sau Jean-Claude Juncker.

Summitul european propriu-zis va fi reluat vineri la 10.00 GMT.

Cameron pledeaza in favoarea "unui acord credibil" pentru britanici

Prim-ministrul britanic David Cameron a pledat joi, in fata omologilor sai europeni la summitul de la Bruxelles, in favoarea "unui acord credibil" pentru britanici, care sa rezolve "pentru o generatie" problema relatiilor dintre tara sa si UE, noteaza AFP.

"Avem nevoie de un acord credibil pentru poporul britanic si, prin urmare, exista un numar de domenii asupra carora trebuie sa facem progrese in aceasta seara", a explicat Cameron in fata reporterilor, dupa un prim schimb de vederi intre cei 28 de lideri din UE asupra reformelor cerute de Londra pentru a evita iesirea din Uniunea Europeana ("Brexit").

El a estimat ca problema locului Marii Britanii in Europa este dezbatuta de "prea mult timp" si ca summitul european care s-a deschis joi si urmeaza sa se incheie vineri ofera "oportunitatea de a rezolva problema pentru o generatie".

Liderul conservator britanic si-a exprimat dorinta ca un acord "sa fie suficient de puternic pentru a-i convinge pe britanici sa sprijine apartenenta Regatului Unit la Uniunea Europeana".

Summitul, a adaugat el, ofera "ocazia de a aborda fundamental diferit relatia noastra cu Uniunea Europeana ce ar putea fi rezumata prin formula: +Lasati-ne sa ne traim viata+".

Hollande: Un acord este posibil, dar el nu trebuie sa impiedice Europa sa avanseze

Presedintele francez François Hollande a estimat joi, la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, ca este posibil un acord pentru evitarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, dar a subliniat ca acesta 'nu trebuie sa impiedice Europa sa avanseze', informeaza AFP.

'Doresc ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana, dar mai presus de toate vreau ca Europa sa poata avansa si sa poata fi mai puternica, si nimeni, niciun sef de guvern, niciun sef de stat nu poate impiedica acest lucru. Europa nu poate fi impiedicata sa avanseze', a declarat Hollande.

In opinia sa, un acord privind evitarea iesirii Marii Britanii din forul comunitar este posibil intrucat este necesar.

Marea Britanie trebuie sa ramana in Uniunea Europeana, nicio tara nu trebuie sa aiba drept de veto si nicio tara nu trebuie sa se sustraga regulilor comune sau autoritatilor comune - a avertizat seful statului francez.

Summitul UE, care se va incheia vineri, va fi dominat de negocierile intre statele membre pentru a se evita o iesire a Marii Britanii din blocul comunitar.

Daca planul propus de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va fi aprobat de liderii statelor membre, atunci masurile legislative concrete ce vor rezulta vor trebui sa fie votate de Parlamentul European.

In afara asa-numitei 'frane de urgenta', ce prevede posibilitatea suspendarii ajutoarelor sociale in conditiile mentionate, planul mai prevede, in principal, si crearea unui asa-numit mecanism al 'cartonasului rosu'. Prin acest mecanism, parlamentele tarilor membre ar putea bloca o initiativa legislativa a Comisiei Europene, daca cel putin 55% din parlamentele nationale voteaza de asemenea impotriva ei.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Summit
Summit "pe viata si pe moarte" la Bruxelles. "Daca britanicii vor vota pentru Brexit situatia va deveni foarte urata"

Liderii europeni s-au strans la Bruxelles in cautarea unui compromis care sa mentina Regatul Britanic in UE. Cu alte cuvinte, o solutie-minune care sa nu pericliteze si mai mult unitatea blocului comunitar, deja sfasiat, de criza migrantilor.

Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta
Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta "un soc" pentru Europa. Merkel: Solicitarile britanice sunt "justificate"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri, in ajunul unui summit european crucial pentru viitorul Marii Britanii in UE, ca multe solicitari de reforme ale Londrei sunt “justificate”, relateaza AFP si DPA.

BREXIT. Ce ar putea castiga si pierde romanii din acordul UE - Marea Britanie. Polonia a primit 1.000 de soldati
BREXIT. Ce ar putea castiga si pierde romanii din acordul UE - Marea Britanie. Polonia a primit 1.000 de soldati

Amenintarile britanicilor privind iesirea din UE ne-ar putea aduce beneficii  sau ar putea inrautati situatia romanilor care lucreaza in Anglia, in functie de cum negociaza oficialii de la Bucuresti.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.