Summit "pe viata si pe moarte" la Bruxelles. "Daca britanicii vor vota pentru Brexit situatia va deveni foarte urata"
Liderii europeni s-au strans la Bruxelles in cautarea unui compromis care sa mentina Regatul Britanic in UE. Cu alte cuvinte, o solutie-minune care sa nu pericliteze si mai mult unitatea blocului comunitar, deja sfasiat, de criza migrantilor.
Londra vrea schimbari in domeniul protectiei sociale, al suveranitatii si al reglementarilor financiare, favoruri pe care multe tari membre nu le agreeaza. Daca Seful Comisiei Europene se straduia sa impuna un ton optimist inainte de inceputul summitului, in schimb, presedintele Consiliului European dramatiza situatia.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Este un summit decisiv, pe viata si pe moarte, de asta n-am nicio indoiala".
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Constient de miza colosala a unui eventual "Brexit", David Cameron s-a implicat total in negocieri. A vizitat 20 de tari membre, s-a intalnit de cel putin 26 de ori cu sefii institutiilor europene. A rezultat un proiect de acord ce a "divizat" Uniunea Europeana.
Cameron vrea sa limiteze accesul strainilor la ajutoare sociale in primii 4 ani de sedere si doreste sa plateasca alocatii la nivelul celor din tara natala, in cazul in care copilul nu se afla in Regatul Unit.
Inevitabil, subiectul i-a infuriat pe cei din Europa centrala si de est. Restrictiile nu ar avea insa niciun efect asupra imigrantilor care isi gasesc de lucru si, implicit, nu apeleaza la asistenta sociala.
Germania este printre putinele care si-au exprimat deschis sprijinul pentru solicitarile Londrei.
Angela Merkel: "Multe din solicitarile lui David Cameron sunt legitime si de inteles. Si eu, la fel ca el, cred ca trebuie sa facem mai multe pentru a stimula competitivitatea si a favoriza transparenta. Apoi, fiecare stat membru trebuie sa fie capabil sa isi apere de abuzuri sistemul social."
Pentru David Cameron, misiunea nu se incheie insa la Bruxelles. Intors acasa, va trebui sa le "vanda" alegatorilor compromisul obtinut, inaintea unui referendum care ar putea avea loc pana la sfarsitul acestui an.
Richard Quest, corespondent CNN: “Toti liderii europeni spun ca vor ca Regatul Britanic sa ramana in Uniune. Insa britanicii nu mai sunt siguri ca vor sa faca parte din UE in orice conditii. Desi ar avea motive de ordin comercial puternice sa ramana in UE, nu le convine costul in materie de asistenta sociala care vine la pachet. Daca britanicii vor vota pentru iesirea din UE, Brexit va deveni realitate, iar situatia va deveni foarte urata".
Si, de parca Europa nu e destul de dezbinata, premierul ungar a repins si el miercuri seara, in Rusia, un alt focar de discordie.
Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei: "Nu cred ca, la mijlocul anului, sanctiunile impotriva Rusiei nu vor fi extinse automat pentru ca tot mai multi responsabili europeni sunt de parerea mea. Liderii incep sa inteleaga si ei ca e intelept sa cooperam cu Rusia".
David Cameron: Ma voi lupta pentru Marea Britanie. Voi negocia dur
Premierul britanic David Cameron a avertizat joi, la sosirea sa la Bruxelles la un important summit european consacrat chestiunii “Brexitului”, ca nu va accepta un acord “care nu raspunde nevoilor” Marii Britanii, relateaza AFP si DPA. “Va fi dificil. Ma voi lupta pentru Marea Britanie. Daca putem obtine un acord bun, atunci voi accepta. Dar nu voi accepta un acord care nu raspunde nevoilor noastre”, le-a spus ziaristilor Cameron, subliniind ca negocierile s-ar putea prelungi.
“Cred ca este mult mai important sa facem acest lucru bine, decat sa ne grabim. Dar cu bunavointa si determinare, putem obtine mai mult pentru Marea Britanie”, a mai spus liderul conservator britanic. David Cameron a promis sa organizeze un referendum privind mentinerea sau iesirea tarii sale din Uniunea Europeana (UE) inca din luna iunie daca va obtine un acord convenabil. Premierul britanic a negociat un proiect de acord care ar urma apoi sa-i permita sa faca campanie in favoarea ramanerii tarii sale in UE.
In cursul summitului care se va incheia vineri, liderii europeni vor incerca sa ajunga la un compromis pentru mentinerea Marii Britanii in UE si salvarea unitatii Europei, deja amenintata de cea mai grava criza a migratiei de dupa 1945. Discutiile se anunta intense asupra mai multor puncte in divergenta, printre care guvernanta economica si migratia. Europenii vor sa evite orice “contagiere” in alte state membre a concesiilor acordate lui David Cameron, precum posibilitatea de a restrange prestatiile sociale in cazul cetatenilor europeni care muncesc in Marea Britanie.
La inceputul summitului, premierul David Cameron a publicat pe Twitter urmatorul mesaj: "Sunt la Bruxelles pentru a negocia dur pentru Marea Britanie. Sunt clar si nu sunt pregatit sa accept o intelegere care nu coincide cu nevoile britanice"
Junker: "Sunt increzator"
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat joi “destul de increzator” ca liderii europeni vor ajunge la un acord cu Marea Britanie in legatura cu viitorul acesteia ca stat membru al Uniunii Europene, relateaza Reuters."Sunt destul de increzator ca vom avea un acord la acest Consiliu European (de joi si vineri - n.r.). Trebuie sa rezolvam o serie de chestiuni. Si sunt convins ca Marea Britanie va fi un membru constructiv si activ al Uniunii Europene", a declarat presei Juncker inaintea summitului de la Bruxelles al sefilor de stat si de guvern din blocul comunitar.
Liderii europeni vor incerca sa ajunga la un compromis pentru mentinerea Marii Britanii in UE si pentru salvarea unitatii Europei, deja amenintata de cea mai grava criza migratorie de dupa 1945, noteaza si AFP. "Trebuie sa marturisesc cu sinceritate: nu exista inca nicio garantie ca vom ajunge la un acord", a scris presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in invitatia catre cei 28 de lideri europeni, trimisa in ajunul summitului UE consacrat in special discutarii solicitarilor de reforma ale Londrei, dar si crizei refugiatilor.
"Avem divergente privind anumite puncte politice si sunt perfect constient ca vor fi dificil de surmontat", a adaugat Tusk, precizand ca summitul care va incepe in cursul dupa-amiezii de joi este un “moment crucial” pentru viitorul relatiei dintre Marea Britanie si UE. De la imigratie la zona euro, liderii europeni au in continuare mai multe divergente de rezolvat pentru a putea raspunde cererilor de reforma ale premierului britanic David Cameron. Acesta a promis sa organizeze un referendum privind mentinerea sau iesirea Marii Britanii din UE, inca din luna iunie daca va obtine un acord la acest summit european.
La Bruxelles se decide ramanerea Marii Britanii in UE
Londra vrea schimbari in domeniul protectiei sociale, al integrarii politice si al reglementarilor finaciare, dar nu toti membrii ii sustin solicitarile. "NU exista nicio garantie ca vom ajunge la un acord" a declarat miercuri seara seful Consiliului European, pe fondul temerilor ca Regatul Unit ar putea parasi Uniunea.
Pozitia presedintelui Iohannis la summit-ul de la Bruxelles
Constient de miza colosala a unui eventual "Brexit", David Cameron s-a implicat total in negocieri. A vizitat 20 de tari membre, a purtat discutii cu toti liderii europeni si s-a intalnit de cel putin 26 de ori cu presedintii Comisiei, Consiliului si Parlamentului European. Rezultatul: un proiect de acord ce a "impartit" Uniunea Europeana.
Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Nu exista un plan B, ci doar planul A: "Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana ca membru constructiv si activ al Uniunii."
Germania este printre putinele care si-au exprimat deschis sprijinul pentru solicitarile Londrei.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Multe din solicitarile lui David Cameron sunt legitime si de inteles. Si eu, la fel ca el, cred ca trebuie sa facem mai multe pentru a stimula competitivitatea si a favoriza transparenta. Apoi, fiecare stat membru trebuie sa fie capabil sa isi apere de abuzuri sistemul social."
Cameron vrea sa limiteze accesul strainilor la beneficii sociale in primii 4 ani de sedere si doreste sa plateasca alocatii la nivelul celor din tara natala, in cazul in care copilul nu se afla in Regatul Unit. Inevitabil, subiectul a nemultumit tarile Europei Centrale si de Est. La randul sau, Franta a vorbit de compromis, desi are obiectii legate de relaxarea reglementarilor financiare, solicitate de Londra, care, se teme Parisul, ar favoriza City-ul londonez.
Manuel Valls, premierul Frantei: "Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi un soc cu urmari pe care nici macar nu ni le putem imagina."
Pentru David Cameron dificultatile nu se incheie la Bruxelles, chiar daca va reusi sa obtina acordul celor 27 de state membre pentru schimbarile pe care le doreste.
Cand se va intoarce acasa trebuie sa le "vanda" alegatorilor compromisul obtinut, inaintea unui referendum care ar putea avea loc la finalul lui iunie.
Ce va negocia Iohannis la summit-ul de la Bruxelles
Presedintele Klaus Iohannis afirma ca la Consiliul European de la Bruxelles de joi si vineri Romania nu va accepta restrictionarea liberei circulatii sau discriminarea cetatenilor romani pe tema beneficiilor sociale, in negocierile pe tema Brexit, aratand ca este posibil sa se discute o adaptare a alocatiei la tara unde traieste copilul.
"Nu acceptam in niciun fel ca libera circulatie sa fie pusa sub semnul intrebarii. In acelasi fel, noi nu acceptam (...) sa apara o discriminare, nu putem sa acceptam ca cineva care vine din Romania este altfel tratat decat cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie sa existe o egalitate in tratamentul oamenilor din Uniunea Europeana. (...) Este posibil sa se discute o adaptare a alocatiei la tara unde traieste copilul. Evident ca parintii se pot hotari si de aceea este o perioada de adaptare sa spuna: 'Daca este asa, noi preferam sa aducem copilul in Spania sau Italia sa primim alocatia integrala' sau 'Nu, noua ne este bine asa, lasam copilul in Romania la bunici si primim o alocatie care este putin diminuata', deci nu vorbim de o reducere la o valoare infima. Toate aceste lucruri trebuie facute, insa, in asa fel incat sa existe o perioada rezonabila de acomodare si fara niciun fel de discriminare. Eu nu pot sa accept niciodata ca romanii sa fie tratati altfel decat polonezii sau italienii sau nemtii", a spus Iohannis, intr-un interviu citat de Agerpres.
El a sustinut ca daca se accepta mecanismul de salvgardare, trebuie sa se aplice pe un termen scurt, in situatii exceptionale si doar cu privire la Marea Britanie.
"Nu dorim sa se creeze un mecanism general valabil care peste un an este folosit de altcineva, iarasi de altcineva si asa mai departe. Vrem, daca se negociaza ceva, sa fie corect, egal pentru toti si fara ca romanii sa fie discriminati sau sa fie pusi in dificultate", a completat Iohannis.
Seful statului a subliniat ca in cazul schimbarii regulilor in ceea ce priveste beneficiile sociale acordate de Marea Britanie tara noastra sustine ca nu trebuie sa existe retroactivitate.
"Beneficiile sociale se stabilesc in fiecare stat in parte, dar nu putem sa acceptam daca intr-o tara se schimba regula sa se schimbe pentru cei care sunt deja acolo. Ea poate sa se schimbe doar pentru cei care vor veni ulterior aplicarii acestei reguli. (...) Orice se negociaza acum se aplica doar dupa ce referendumul din Marea Britanie se tine si ne spune daca Marea Britanie ramane sau nu membra a UE. (...) In cazul in care se insista pe anumite beneficii sociale eventual vor fi rediscutate in Marea Britanie, nu pentru noi. Atunci vrem sa ne asiguram ca exista o perioada acceptabila de adaptare", a adaugat presedintele Iohannis.
Seful statului a subliniat ca Marea Britanie trebuie sa ramana in Uniunea Europeana, insa a indicat ca Romania nu este dispusa sa accepte o discriminare a cetatenilor romani.
De asemenea, el a precizat ca la Consiliu nu se va discuta despre cote obligatorii de refugiati deoarece centrele de primire din Grecia si Italia nu au fost pregatite pentru acest mecanism.
"Noi am facut o oferta la vremea respectiva de a prelua un numar de migranti, in baza acelei cote, lucru care nu s-a realizat niciodata, fiindca centrele de primire in Grecia si in Italia nu au fost pregatite pentru acest mecanism. S-a decis atunci un mecanism care s-a dovedit a fi total nefunctional si atunci problema a ramas suspendata si nu cred ca se va mai reveni la discutia pe cote obligatorii, dar noi trebuie sa discutam fenomenul si trebuie sa gasim solutii", a declarat Iohannis.
Seful statului a mai spus ca solutiile pe care le sustine Romania sunt foarte simple si foarte clare, acestea vizand securizarea granitelor externe ale Uniunii Europene si rezolvarea problemei in tarile sursa.