Premierul francez: Brexit-ul ar reprezenta "un soc" pentru Europa. Merkel: Solicitarile britanice sunt "justificate"

Ultima actualizare: 20-02-2016 07:08
merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri, in ajunul unui summit european crucial pentru viitorul Marii Britanii in UE, ca multe solicitari de reforme ale Londrei sunt “justificate”, relateaza AFP si DPA.

“Nu este vorba doar de interesele speciale ale britanicilor in anumite chestiuni, chiar dimpotriva. Numeroase puncte sunt justificate si de inteles”, a declarat ea in fata Bundestagului intr-un discurs in care a prezentat pozitia Germaniei inainte de summitul de joi si vineri.

Chiar in privinta chestiunii sensibile a limitarii prestatiilor sociale pentru cetatenii din alte tari din UE, Angela Merkel si-a exprimat sprijinul fata de prim-ministrul David Cameron.

“Aceste solicitari sunt de inteles si justificate (...) este evident ca fiecare tara membra trebuie sa-si protejeze sistemul social de abuzuri”, a afirmat sefa guvernului federal german.

“Ca si David Cameron, consider si eu necesar ca noi, in interiorul UE, sa facem mai mult in privinta competitivitatii, transparentei si a birocratiei. Germania si Marea Britanie impartasesc aceste convingeri de mai multi ani”, a subliniat ea.

Potrivit Angelei Merkel, guvernul german va face tot ce ii sta in putere pentru ca “in final, nu numai Marea Britanie are de castigat, ci si Germania si intreaga Europa”.

“Este in interesul nostru ca Marea Britanie sa fie un membru puternic al unei Europe puternice”, a mai afirmat cancelarul german. Premierul francez a declarat ca Brexit-ul ar reprezenta "un soc" pentru Europa, relateaza AFP.

Cameron a promis organizarea unui referendum privind mentinerea tarii in UE. Seful guvernului german incearca sa obtina un compromis cu prilejul summitului celor 28 de sefi de stat si de guvern de vineri de la Bruxelles, ceea ce i-ar permite sa organizeze aceasta consultare inca din luna iunie.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie o propunere de acord pentru a raspunde solicitarilor britanice de reforme si a evita un “Brexit”, dar raman inca puncte de divergenta intre cele doua parti, noteaza AFP.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO