Principala reușită a summit-ului NATO de la Vilnius. De la toamnă, Alianţa Nord-Atlantică va avea 32 de membri
Summitul NATO de la Vilnius s-a încheiat. Tragem linie și facem bilanțul. Suedia este deja cu un picior în Alianța Transatlantică, iar liderul turc și-a jucat cu măiestrie cartea. A obținut ce-și dorea de la americani.
Mai important, Turcia virează brusc spre Occident, daca nu din convingere, măcar din pragmatism.
În ambele dosare, perdanții sunt rușii. Ceva mai amestecat este bilanțul pentru Ucraina, care spune mulțumesc pentru ce i... s-a dat, dar nu-și ascunde dezamăgirea că n-a primit oficial invitația de a intra în NATO.
Principala reușită a summit-ului de la Vilnius este limpede pentru toată lumea.
De la toamnă, Alianţa Nord-Atlantică va avea 32 de membri, între care toate ţările nordice, de la Islanda la Finlanda, din Atlanticul de Nord până în Marea Baltică, având acum posibilitatea să blocheze ușor porturile ruseşți Sankt Petersburg şi Kaliningrad.
Și insula Gotland, situată în centrul Mării Baltice, va fi mai bine integrată în planurile de apărare ale NATO.
Ian Brzezinski, Consiliul NATO: ”Integrarea Suediei va pecetlui statutul Marii Baltice drept „lac NATO”. Asta e un mare câștig!”
Aliații din NATO au încercat să afișeze unitate și în dosarul ucrainean, dar tot au răzbătut frustrări, răbufniri și reproșuri, care pluteau în aer și la întâlnirea bilaterala avuta de președintele Ucrainei cu liderul american.
Volodimir Zelenski: ”Vreau să mulțumesc fiecărui american pentru cele 43 de miliarde cheltuite pe noi până acum. Vreau să știți că vă cheltuiți banii nu doar pe arme, lupte, ci și pentru viețile noastre. Și, implicit, sunt salvate și viețile altor europeni.”
Președintele SUA, Joe Biden: ”Domnule președinte, nădăjduiesc că ați simțit din partea tuturor colegilor mei de cât sprijin vă bucurați. Este pe bune... Îmi pot imagina de câte ori v-ați simțit frustrat și neputincios că ajutoarele nu vin suficient de repede. Și cred că am lămurit odată pentru totdeauna întrebarea dacă Ucraina este sau nu binevenită în NATO. Către asta ne îndreptăm! Doar să mai rezistați câteva luni.”
Jurnaliștii nu puteau rata ocazia unei aluzii la declarația de mai devreme a ministrului britanic al apărării, Ben Wallace, potrivit căruia Kievul tratează NATO drept o platforma de livrări și nici nu-și arată gratitudinea.
Reporter: Domnule președinte Zelenski, sunteți mulțumit cu ce ați primit la summit? Marți erați foarte frustrat. E de-ajuns ce v-au dat? Sunteți satisfăcut?
Volodimir Zelenski: ”Summitul s-a terminat cu o poziție unită din partea liderilor și garanții de securitate. E un succes, cred eu..”
Zelenski n-a trădat însă nicio brumă de entuziasm. Analiștii occidentali sunt înclinați să-i dea dreptate.
Ian Brzezinski, Atlantic Council: ”Biden a ținut un speech important aseară în Lituania, la summitul concentrat pe relația Ucrainei cu NATO, dar nu a pomenit nici măcar o dată de aspirația Kievului de a intra în NATO. Niciun cuvințel! A fost o ocazie ratată!”
Volodimir Zelenski: ”Pentru mine era esențială o declarație fară echivoc că Ucraina va intra în NATO și că nimeni nu pune adererea noastră pe masa negocierilor (cu rușii). Nu știu daca toată lumea este complet onestă cu mine, dar trebuie să avem încredere în partenerii care ne ajuta să câștigam războiul.”
Michael Allen, fost consilier de securitate națională în SUA: ”Eu unul cred că administrația Biden decide cu gândul la viitoarele tratative cu Rusia și vrea să aibă pe masa o pârghie de negociere, de pildă primirea Ucrainei în NATO. Ăsta e jocul aici!”
Zelenski s-a străduit să-l împace pe ministrul britanic al apărării. Nu însă fară un strop de ironie: ”Suntem recunoscători partenerilor noștri britanici. Îl am lângă mine pe ministrul apărării. Oleksi (Rejnikov), ai o relație rea cu ministrul britanic al apărării? E minunată? Atunci mulțumește-i! Trebuie să-l suni, te rog, chiar azi..”
De altfel, între două runde de discuții dificile s-au strecurat și glume.
Volodimir Zelenski: Între noi fie vorba, cum ai făcut rost de cafeaua aia? Ia-o pe a mea...
Mark Rutte, premierul Olandei: ”Nu, nu, tu ești în război, tu meriti cafeaua...”
În altă ordine de idei, eroul summitului NATO a fost liderul turc. Firește, pentru prețul corect, a acceptat să ratifice primirea Suediei în Alianță. Dar nu chiar imediat, pentru că vrea să vadă dacă americanii și suedezii se țin de cuvânt.
Recep Erdogan: ”Vom trimite proiectul de ratificare în Parlament, care în prezent e în vacanță. Când se va deschide, vor fi abordate cu prioritate acordurile internaționale. Potrivit considerațiilor elaborate până atunci, vom trece la următorul stadiu al procesului de integrare a Suediei. Speranța noastră e că, până la urmă, procesul (de vânzare a avioanelor americane F16 către Turcia) va avea un deznodământ pozitiv. Sunt mai încrezător ca niciodată...”
Pentru comentatorii occidentali, prestația lui Erdogan la Vilnius arată că liderul turc își recalibrează politica externă ca să curme recesiunea economică a țării sale și să stimuleze investițiile străine.
Recep Erdogan: ”Domnule președinte, drag prieten, în primul rând vreau să-ți mulțumesc pentru felicitările adresate după realegerea mea. Cred că era de mult vremea să ne intensificăm consultările. Întâlnirea de azi e primul pas./../ Inițiem un nou proces, unul pe 5 ani. Și dumneavoastră vă pregătiți pentru alegeri (în 2024) și profit de ocazie să vă urez mult noroc!”
Joe Biden: ”Mulțumesc! Abia aștept să ne tot întâlnim în următorii 5 ani! ”
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, NATO, Turcia, joe biden, summit, vilnius,
Dată publicare:
13-07-2023 20:19