Promisiunea obținută de România la summitul NATO de la Vilnius. Geoană: „Cred că este o veste foarte bună”
Summitul NATO de la Vilnius a conturat o nouă abordare militară a țărilor membre. Analiștii spun că deciziile luate în aceste zile vor face ca în viitor Alianța Nord-Atlantică să aibă o poziție dominantă de la Marea Nordului până la Marea Neagră.
Cât despre România, vom avea în viitor trupe din Franța și Spania care vor rămâne permanent pe teritoriul nostru. Toate aceste decizii au fost dezbătute într-o ediție specială, care poate fi văzută pe stirileprotv.ro.
Rezultatele summitului NATO nu au fost cele așteptate de liderul de la Kiev. Aliații nu au stabilit un calendar concret legat de aderarea Ucrainei, în schimb au căzut de acord să simplifice procesul și să sporească legăturile pe plan militar și informațional cu țara aflată în plin război sângeros cu Rusia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Geoană secretar general-adjunct NATO: „Este greu de imaginat și imposibil strategic și greu de făcut ca Ucraina să devină membru NATO în timp ce acest război cu Rusia se derulează. Acest lucru ar însemna, clar, intrarea NATO în război cu Rusia este un lucru pe care nu-l dorim și nu ne dorim escaladarea acestui conflict”.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „În contextul dat, Ucraina a obținut mult mai mult decât s-a întâmplat în 1994 la Budapesta, 2008 la București... Și un parcurs rapid, fără acea foaie de parcurs, reprezintă o formă de consecvență și o oportunitate de aderare care se poate întâmpla în câteva luni, cazul Suediei și Finlandei fiind exemplificative”.
Mai mulți militari străini în România
În tot acest timp, România a obținut la summitul NATO promisiunea ca va primi mai mulți militari străini. Mai exact de la nivelul actual, de grup de luptă, care în prezent este format dintr-un număr de 1.000 - 1.500 de militari, în cazul în care situația o va impune, grupul de luptă se va transforma în brigadă, adică cifra militarilor ar putea crește până la 4.000”.
Mircea Geoană: „Cred că pentru România este o veste foarte bună. Pe lângă ce avem acum în România, forțe românești, forțe străine, vom avea mobilizare militară din momentul 0 până în ziua 10, ziua 30, ziua 45, în care putem conta, la modul cel mai real pe forțele aliate. Comandamentul multinațional pentru Europa de Sud Est de la Sibiu capătă o dimensiune și mai importantă în lanțul de comandă al NATO”.
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Este un lucru bun, dar nu suficient. De grup de luptă la nivel de brigadă s-a discutat de mai mult timp, între timp s-a ajuns la o prezență de structuri permanente. Aici apare o problemă, pentru că în situații de criză întărești și grupul, în situații de criză trebuie să disloci și gruparea de luptă cu un nivel foarte ridicat de operatibilate... În cât timp ajung aceste trupe. Pentru că acest timp înseamnă timpul în care România cu forțe destul de puține pe teritoriul său trebuie să reziste împotriva unei invazii”.
Mircea Geoană: „Fiecare grup de luptă din cele opt pe care le avem pe flancul estic sunt deja pregătite să fie completate până la nivel de Brigadă, în anumite situații, cum este Lituania. Germania a decis să vină cu prezență la nivel de brigadă. În cazul României, Franța a anunțat. Spania a anunțat. Deci exersăm, iar atunci când condițiile ne vor permite, vom ridica trupele la nivel de brigadă”.
NATO a cerut Rusiei să își retragă urgent trupele din Transnistria
Tot miercuri, NATO a solicitat Rusiei printr-un comunicat să își retragă urgent trupele din Transnistria.
Mircea Geoană: „Rusia staționează de 30 de ani în mod ilegal trupe pe teritoriul lui stat suveran din Europa. Deci absolut legitim ca noi să fim alături de Republica Moldova, să aibă control deplin asupra teritoriului național. Și de asemnea sunt absolut determinați să sprijinim drumul european al Republicii Moldova”.
Ediția integrala cu cele mai importante subiecte care au fost discutate miercuri în cadrul Summitului de la Vilnius poate fi urmărită pe Stirileprotv.ro.
Sursa: Pro TV
Etichete: NATO, romania, Mircea Geoana, Summit nato, cristian diaconescu,
Dată publicare:
12-07-2023 19:44