Primul român infectat cu coronavirus. Ce se ştie în acest moment despre starea lui


Ultimul update: Vineri 14 Februarie 2020 19:22
Data publicarii: Vineri 14 Februarie 2020 19:22
Categorie: Stiri externe

Pe de altă parte, românul infectat cu coronavirus pe nava de croazieră ''Diamond Princess'' este în stare bună într-un spital din Japonia.

Bărbatul are 41 de ani și lucra în restaurant. În timp ce el se reface, numărul foarte mare de cazuri confirmate la bord ridică semne de întrebare cu privire la eficiența carantinei de pe vapor. Tot mai mulți oameni susțin că, în special membrii echipajului sunt, într-un fel, condamnați să se îmbolnăvească.

 

Câţi români mai sunt pe nava unde a izbucnit epidemia de coronavirus


Alți 16 conaționali sunt acum pe ''Diamond Princess''.

Românul infectat cu temutul coronavirus lucra la bordul navei Diamond Princess împreună cu soția lui, originară din Republica Moldova. Cei de la spitalul în care este îngrijit, sub strictă supraveghere, spun că nu are o formă gravă, dar și că refacerea lui depinde, pe lângă tratament, de sistemul său imunitar. Românul s-a îmbolnăvit după ce a intrat în contact cu mai mulți pasageri.

Cheryl Molesky, pasager: „Angajații poartă mască și mănuși atunci când ne aduc mâncarea, iar noi ne spălăm pe mâini înainte să mâncăm, ca să eliminăm eventualii germeni."

Ambasada noastră în Japonia a transmis că ține legătura cu pacientul, dar și cu ceilalți 16 români aflați pe nava de croazieră. Numărul mare de îmbolnăviri înregistrat la bord pune, însă, la îndoială măsura plasării în carantină a navei.

Prof. dr. Alexandru Rafila: „E greu să găseșți un alt spațiu de carantină pentru 4000 de persoane, mai ales că, dacă ne referim la carantina în sine, trebuie camere individuale, grup sanitar propriu. Cei care furnizează, de exemplu, mâncare sau fac servicii de curățenie trebuie să aibă costume de protecție și să nu intre direct în contact cu persoana aflată în carantină."

La bordul navei „Diamond Princess”, carantina nu a arătat deloc ceea ce a condus la o explozie a numărului de îmbolnăviri.

Practic, în aproape fiecare din cele 10 zile de carantină de până acum, au fost depistate noi cazuri. Am avut teste pozitive pe 5, 6, 7, 9, 10, 12 și 13 februarie și nu-i de mirare când ne uităm la măsurile de protecție pe care și le-au luat membrii echipajului care au interacționat în acest interval cu pasagerii. Doar mască și mănuși de protecție în condițiile în care procedurile în caz de carantină de acest tip prevăd un asemenea costum de protecție.

Shigeru Omi, președintele Organizației de îngrijire a sănătății„Nava devine un mediu propice pentru răspândirea infecției, așa că oamenii ar trebui debarcați cât mai repede."

Chiar dacă cei de pe navă au încercat să rămână optimiști, iar vineri, de Ziua Îndrăgostiților, au mâncat tort, autoritățile japoneze au decis să schimbe strategia. Turiștii care prezintă semne de îmbolnăvire, mai ales vârstnicii și cei care au suferit de alte afecțiuni, au început să fie debarcați. Chiar și așa, îngrijorarea persistă la bord, mai ales că printre pasageri sunt și familii cu copii care și-au pierdut răbdarea. E și cazul unei familii de 11 persoane dintre care cinci copii mici care se joacă pe punte doar câte o oră, o dată la două zile.

În rest, au așteptat în cabină. Cărți, caiete și creioane de colorat, ori jocuri au fost puse la dispoziție de echipaj, iar seara, paturile suprapuse se transformă în trambuline.

Tatăl copiilor vede, însă, și partea bună a lucrurilor.

Tatăl copiilor: „Să fii captiv într-o cabină te face să-ți dai seama că ar trebui să prețuim micile momente împreună, micile detalii ale vieții.”

Povestea unei altei nave de croazieră pe care niciun port nu voia s-o primească de două săptămâni s-a încheiat, însă, cu bine. După cinci refuzuri, vasul, cu peste 2.200 de oameni la bord, printre care și 17 români, nouă pasageri și opt membrii ai echipajului, a primit permisiunea să ancoreze într-un port din Cambodgia. Autoritățile au testat 20 de persoane și, pentru că nimeni nu manifestă simptomele infecției, pasagerii au fost lăsați să debarce.

Bărbat: „Foarte bine, a fost foarte bine la bordul navei. A fost o închisoare aurită."

Bărbat: „Au făcut o treabă excelentă acolo, o treabă excelentă. Țara dumneavoastră a făcut o treabă excelentă, o treabă minunată. Vă mulțumim foarte mult, apreciem foarte mult."

Femeie: „A fost foarte bine. Au avut grijă de noi foarte bine. Au fost foarte amabili cu noi."

Bărbat: „Excelent din partea Cambodgiei. Viva Cambodgia!"

Pasagerii vor pleca spre țările de origine pe cheltuiala companiei care deține nava.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Românul de pe „nava groazei” din Japonia lucra în restaurant alături de soția lui
O femeie din Rusia, suspectă de coronavirus, a evadat din carantină
Coronavirusul a ucis aproape 1.500 de oameni. O armată de medici a fost trimisă la Wuhan
VIDEO PROTVPLUS.RO