Coronavirusul a ucis aproape 1.500 de oameni. O armată de medici a fost trimisă la Wuhan
Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la peste 1.486 de morți și cel puțin 65.000 de persoane infectate. În ultimele 24 de ore, numărul deceselor a crescut cu 116 cazuri, iar autoritățile din China iau măsuri tot mai drastice.
Pe plan mondial se înregistrează peste 500 de cazuri confirmate în peste 25 de țări.
În China, în anumite oraşe din provincia Hubei, autorităţile au impus reguli care ar fi trebuit aplicate doar în caz de război. Oamenii nu mai au voie să iasă din case şi sunt ameninţaţi cu închisoarea dacă încalca ordinul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Xu Min, locuitor din districtul Zhangwan: „Avem oameni din comitetul de cartier și personal de securitate care păzesc intrarea în cartier. Nu are un impact prea mare asupra vieții noastre, doar că nu mai avem voie să ieșim din cartier. Cei din comitet ne cumpără legume și mâncare."
Pentru a-i ajuta pe pacienţi, 4.000 de doctori militari au fost trimişi în Wuhan. Primii 1.400 dintre ei au ajuns deja în epicentrul epidemiei cu avioane militare. În spitalele de campanie construite la începutul lunii, bolnavii îşi împărtăşesc experienţele prin intermediul înregistrărilor video care devin virale pe internet imediat.
Localnic: „Acum e 7 și jumătate dimineața. Se poate vedea că părul meu e uleios, nu l-am spălat. O să vă fac turul, ca să vedeți situația reală în interiorul spitalului provizoriu."
Medicii şi asistentele încearcă să le ridice moralul pacienţilor şi îi învaţa cum să-şi întărească imunitatea.
Medic: „Nu stați în pat toată ziua, face rău organismului dacă stați întinși prea mult. Dar, dacă nu vă simțiți bine, anunțați-le pe asistentele care se ocupă de voi. Și vă rugăm, schimbați-vă ocupația, ascultați muzică sau citiți cărți pentru o vreme. Protejați-vă și faceți mișcare. Nu vă gândiți la voi ca la niște pacienți."
Covid-19 a fost pe agenda miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană. Una dintre consecinţele epidemiei ar putea fi o penurie de medicamente în Europa, în contextul în care multe dintre substanţele chimice folosite în produsele farmaceutice sunt fabricate în China, chiar în provincia Hubei. Oficialii europeni iau în calcul şi efectele negative asupra economiei.
Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie: „Impactul epidemiei asupra sănătății publice, a vieții oamenilor și a activităților economice rămâne incert. Totul va depinde de durata epidemiei, de măsurile de izolare și de măsurile luate de China."
Una dintre măsurile pe care le are Uniunea în vedere este închiderea granițelor, cel puţin pentru oamenii care vin din state afectate de epidemie.
Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate: „În acest moment nu e niciun motiv pentru a impune restricții de călătorie și comerț pentru țările care sunt afectate și sper că țările membre vor adera la asta. Bineînțeles, aceste decizii vor fi mereu de competența statelor membre."
Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de infectare, dar Kim Jong Un a impus legea marţială pentru a bloca răspândirea coronavirusului pe teritoriul ţării. Potrivit unui ziar din Coreea de Sud, un oficial nord-coreean, suspect de infectare, a fost executat după ce a părăsit zona de carantină. Decizia de a merge la o baie publică, unde îi putea pune în pericol de infectare pe alţii, i-a fost fatală.