Românul de pe „nava groazei” din Japonia lucra în restaurant alături de soția lui
Românul infectat cu temutul coronavirus, aflat pe nava izolată în portul japonez Yokohama, are 41 de ani, provine din județul Argeş, şi lucra în restaurantul navei, alături de soţia lui.
Cei de la spitalul unde este îngrijit, sub strictă supraveghere, spun că nu are o formă gravă şi refacerea lui depinde, pe lângă tratament, de sistemul său imunitar. Alte 43 de persoane de pe vas au primit ieri diagnosticul şi nici unul dintre ceilalţi 16 romani de la bord nu se afla printre ei.
Românul de 41 de ani, angajat la bordul navei Diamond Princess, a fost internat într-un spital din Yokohama, sub strictă supraveghere.
Emanuel Soare, prefect de Argeș: „Persoana este într-adevăr din județul Argeş. Până nu se va încheia, până nu se va vindeca, sperăm în acest sens, cetăţeanul nu va fi adus în România."
Românul s-a îmbolnăvit după ce a intrat în contact cu mai mulţi pasageri, din cauza meseriei care îl obliga să le acorde asistența.
Cheryl Molesky, pasageră: „Angajații poartă mască și mănuși atunci când ne aduc mâncarea, iar noi ne spălăm pe mâini înainte să mâncăm, ca să eliminăm eventualii germeni."
Ambasada noastră în Japonia a transmis că ţine legătura cu pacientul, dar şi cu ceilalţi 16 români de pe nava de croazieră. Pentru oamenii aflaţi în carantină la bord timpul trece extrem de greu.
Shigeru Omi, fost director al OMS: "Nava devine un mediu propice pentru răspândirea infecției, așa că oamenii ar trebui debarcați cât mai repede."
De vineri, autoritățile japoneze pare că au schimbat strategia şi turiştii care nu au semnele bolii, au fost debarcaţi spre fericirea lor. Chiar şi aşa, îngrijorarea persista la bord.
David Abel, pasager pe Diamond Princess: „Suntem bine. Ne simțim bine, suntem un pic obosiți și asta din cauza lipsei de somn din timpul nopții. Asta pentru că auzim că unele cupluri, în special cele de 80 de ani, sunt despărțite - și asta se întâmplă în fiecare zi, iar acum se întâmplă la toate categoriile de vârstă."
O altă navă de croazieră s-a aflat aproape două săptămâni în voiaj forţat pe mare. Vasul, cu peste 2.200 de oameni la bord, a primit permisiunea să ancoreze într-un port din Cambodgia după ce alte cinci porturi asiatice nu i-au dat voie să acosteze, de teamă ca pasagerii să nu răspândească virusul. Autorităţile au testat 20 de persoane şi, pentru că nimeni nu manifesta simptomele infecţiei cu noul coronavirus, pasagerii au fost lăsaţi să debarce.
Pasager: „Foarte bine, a fost foarte bine la bordul navei. A fost o închisoare aurită."
Pasager: „Au făcut o treabă excelentă acolo (pe Westerdam), o treabă excelentă. Țara dumneavoastră (Cambodgia) a făcut o treabă excelentă, o treabă minunată. Vă mulțumim foarte mult, apreciem foarte mult."
Pasagerii vor pleca spre țările de origine pe cheltuiala companiei care deţine nava. Printre ei sunt şi români - 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului.
România tot anunţă că îşi va lua măsuri de precauţie la porţile de intrare în ţară, pnetru a micşora riscul ca un bolnav cu coronavirus să ajungă în oraşele romaneşti şi să îmbolnăvească alte persoane.
La Otopeni vor fi instalate cele mai multe scanere termice - 5 dintr-un total de 35. Aşadar, restul aeroporturilor internaţionale vor fi dotate cu câte 2 astfel de aparate care ajuta la depistarea călătorilor suspectaţi că ar fi infectaţi cu periculosul virus.
Orice persoană care vine dintr-o zonă de focar va intra în carantină pentru 14 zile, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, timp în care i se vor face teste.