Primele alegeri din 2024: Taiwan. De ce alegerile din 13 ianuarie sunt printre cele mai importante la nivel global
2024 va fi un an plin de alegeri în întreaga lume, dar unul dintre primele voturi din calendar va fi, de asemenea, unul dintre cele mai aprig contestate și mai importante: Taiwan, scrie Politico.
Există interese strategice vitale în joc atât pentru SUA, cât și pentru China pe 13 ianuarie.
Dacă campania a început cu așteptări în SUA că Partidul Democrat Progresist (DPP), pro-independență, de guvernământ, ai cărui membri de vârf sunt frecventi și bineveniți oaspeți la Washington, va merge spre victorie, etapele finale ale cursei prezidențiale și legislative au înregistrat o răsturnare de situație.
Conducerea Partidului Comunist a președintelui chinez Xi Jinping, din ce în ce mai asertivă în afirmația că Taiwanul democratic face parte din China și dornică să vadă partidul de guvernământ din Taipei înlăturat, încearcă să schimbe alegerile printr-o campanie de dezinformare și afirmații ciudate pe rețelele de socializare.
Și tactica poate funcționa. Ultimele sondaje pentru cursa prezidențială de pe portalul My Formosa îl au pe liderul DPP William Lai cu 35,2%, la doar câteva procente în fața principalului său concurent Hou Yu-ih, cu 30,6 la sută. Marți, United Daily News, orientată spre Beijing, i-a pus pe ambii candidați la 31%.
„Nu este o plimbare în parc”, a recunoscut Vincent Chao, un consilier al orașului și o personalitate proeminentă a DPP, vorbind la podcastul Power Play de la POLITICO la un eveniment de campanie în New Taipei, o municipalitate din jurul capitalei.
Cu greu ar putea fi o perioadă mai febrilă în ceea ce privește temerile de securitate asupra strâmtorii Taiwan, în care manevrele insistente ale Chinei au fost însoțite de un impuls susținut de SUA pentru apărarea insulei.
Abia pe 15 decembrie, SUA au aprobat alte cheltuieli de 300 de milioane de dolari pentru apărare, stârnind o replică din partea Chinei că cheltuielile ar dăuna „intereselor de securitate și amenință pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.
Oponenții lui Lai se joacă din greu cu aceste implicații de securitate ale votului și îl acuză că aduce insula mai aproape de conflict din cauza comentariilor sale anterioare în favoarea independenței insulei, scrie Politico.
La urma urmei, China a avertizat continuu că independența „înseamnă război”, iar Xi a spus că Beijingul este dispus să folosească „toate măsurile necesare” pentru a asigura unificarea. Lai a răspuns că rivalii săi „sunt pe [linia Partidului Comunist Chinez] ca propagandă pentru a obține beneficii electorale”.
Pentru economia globală, războiul deschis asupra Taiwanului ar fi un dezastru, poate chiar depășind șocul invaziei Ucrainei de către Rusia, în special datorită rolului critic al insulei în furnizarea de microcipuri.