Prima reacție a lui Mark Zuckerberg în scandalul Cambridge Analytica: ”Am făcut și greșeli”

mark zuckerberg

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerber, a reacționat după scandalul Cambridge Analytica.

Conform unei anchete realizate de New York Times şi The Observer, ediţia de duminică a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiză de date Cambridge Analytica a obţinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

În replică, Facebook a 'suspendat' Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. Facebook a suspendat, de asemenea, accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şef al Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, 'thisisyourdigitallife', se afişa pe Facebook ca 'aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi'. Ea le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat această aplicaţie, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.

Mesajul lui Mark Zuckerberg

Citește și
cambridge analytica
Legăturile între Cambridge Analytica şi politica românească. Prima reacţie a PSD

 Vreau să dezvălui cum se prezintă situația Cambridge Analytica și ce măsuri am luat și vom lua pentru a rezolva această problemă.

Avem datoria de a vă proteja datele, iar dacă nu o putem face, înseamnă că nu vă putem fi utili. Am investigat să înțeleg exact ce s-a întâmplat și cum pot fi sigur că nu se va întâmpla din nou. Vestea bună este că cele mai importante măsuri pentru a împiedica să se întâmple așa ceva le-am luat în urmă cu mulți ani. Dar am făcut și greșeli, mai avem multe de făcut și trebuie să le facem.

Iată o cronologie despre cum s-au desfășurat evenimentele:

În 2007 am lansat platforma Facebook gândindu-ne că trebuie să fie mai multe aplicații sociale. Calendarul trebuie să vă arate datele de naștere ale prietenilor, hărțile trebuie să arate unde locuiesc prietenii voștri, iar numerele de contact trebuie să aibă și pozele oamenilor. Pentru a face astea, am permis oamenilor să se logheze în aplicații, să afle cine sunt prietenii lor și să aibă informații despre ei.

În 2013, un cercetător de la Universitatea Cambridge, Aleksandr Kogan, a creat o aplicație cu întrebări personale. A fost instalată de 300.000 de oameni, care au dezvăluit date despre ei și despre prietenii lor. Având în vedere cum funcționa Facebook la acea dată, Kogan a reușit să acceseze datele a milioane de oameni.

În 2014, pentru a opri aplicațiile abuzive, am anunțat că facem schimbări radicale pentru a limita aplicațiile să acceseze datele personale. Și cel mai important, aplicații precum cea creată de Kogan nu mai puteau cere date despre prieteni decât dacă acești prieteni permiteau asta. De asemenea, le-am cerut celor care fac aplicații să obțină aprobarea noastră înainte de a cere date personale despre oameni. Aceste acțiuni împiedică aplicații precum cea creată de Kogan să acceseze date personale în prezent.

În 2015, am aflat de la jurnaliștii The Guardian că Kogan a împărtășit aceste date din aplicația sa cu Cambridge Analytica. Este împotriva politicii noastre ca dezvoltatorii de aplicații să împărtășească date fără acordul oamenilor, drept urmare am interzis aplicația lui Kogan pe Facebook și i-am cerut lui si Cambridge Analytica să demonstreze că au șters toate datele obținute fraudulos. Au prezentat documente prin care au demonstrat asta.

Săptămâna trecută, am aflat de la The Guardian, New York Times și Channel 4 că Cambridge Analytica nu ar fi șters aceste date, așa cum ne-au arătat. Le-am interzis imediat accesul la serviciile noastre. Cambridge Analytica susține că a șters aceste date și a acceptat să aibă loc un audit făcut de o firmă angajată de noi pentru a confirma asta. De asemenea, lucrăm și cu alte autorități pentru a investiga ce s-a întâmplat.

Kogan și Cambridge Analytica au abuzat de încrederea Facebook. Dar și Facebook a abuzat de încrederea oamenilor care au împărtășit aceste date cu noi și au crezut că le vom proteja. Trebuie să reparăm asta. În acest sens, am luat deja cele mai importante măsuri în 2014, pentru a împiedica ”actorii negativi” să acceseze date personale în acest fel. Dar mai este de muncă și voi prezenta aici pașii care urmează:

În primul rând, vom investiga toate aplicațiile care au avut acces la datele personale înainte de schimbarea din 2014 și vom face audit în cazul celor suspecte. Vom interzice de pe Facebook aplicațiile care nu acceptă acest audit. Iar dacă vom descoperi dezvoltatori care au folosit incorect datele personale, îi vom interzice și vom avertiza toți oamenii care au folosit aplicațiile lor, inclusiv pe cei care i-au dat datele lui Kogan.

În al doilea rând, vom restricționa accesul dezvoltatorilor la datele personale și mai mult, pentru a împiedica orice alt abuz. De exemplu, nu vor mai avea acces la datele voastre, dacă nu ați mai folosit aplicația lor în ultimele 3 luni. Vom tăia din informațiile pe care le dezvăluiți atunci când vă logați într-o aplicație. Vor rămâne: numele vostru, poza de profil și adresa de mail. Le vom cere dezvoltatorilor nu numai să vă ceară acceptul, dar și să semneze un contract înainte de a vă cere acces la datele personale. Și vom dezvălui și mai multe măsuri în zilele următoare.

În al treilea rând, vrem să fim siguri că înțelegeți căror aplicații le-ați dat acces la datele personale. În următoarea lună, vom introduce o opțiune deasupra news feed, unde veți putea vedea ce aplicații ați folosit și anula accesul pe care îl au la datele voastre. Deja puteți face asta din setări, dar vrem să fim siguri că găsesc toți opțiunea.

Pe lângă măsurile pe care le-am luat în 2014, eu cred că aceștia sunt următorii pași pe care îi vom urma pentru a securiza Facebook.

Eu am creat Facebook și eu sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platforma noastră. Sunt hotărât să iau măsuri pentru a proteja comunitatea. Deși în prezent aplicațiile noi nu mai pot face ce a făcut Cambridge Analytica, asta nu schimbă ce s-a întâmplat în trecut. Vom învăța din această experiență pentru a securiza platforma și pentru a face comunitatea mai sigură.

Mulțumesc tuturor celor care cred în misiunea noastră și care muncesc pentru a clădi această comunitate. Știu că durează mai mult decât ar trebui să rezolvăm aceste probleme, dar vă promit că vom trece peste asta și vom clădi un serviciu mai bun pe termen lung.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cât de ușor oferim datele noastre internetului și în ce cazuri grave ar putea fi folosite
Cât de ușor oferim datele noastre internetului și în ce cazuri grave ar putea fi folosite

Scandalul din jurul reţelei sociale Facebook şi a companiei Cambridge Analytica, acuzată că a colectat datele a 50 de milioane de utilizatori, aduce în atenţie întrebări la care se gândesc toţi cei care accesează internetul şi reţelele sociale.

Legăturile între Cambridge Analytica şi politica românească. Prima reacţie a PSD
Legăturile între Cambridge Analytica şi politica românească. Prima reacţie a PSD

Apar primele informaţii privind implicarea controversatei companii britanice Cambridge Analytica în viaţa politică din România

Britanicii vor să-l audieze pe Zuckerberg și să percheziționeze Cambridge Analytica
Britanicii vor să-l audieze pe Zuckerberg și să percheziționeze Cambridge Analytica

Autoritatea britanică responsabilă cu protecţia datelor personale a cerut autorizaţie de percheziţie a birourilor firmei Cambridge Analytica (CA), acuzată că a obţinut ilegal date personale a milioane de utilizatori ai Facebook.

UE cere clarificări de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica
UE cere clarificări de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica

Comisia Europeană cere ”clarificări” de la Facebook după dezvăluiri cu privire la exploatarea unor date personale aparținând unor milioane de utilizatori ai rețelei de socializare de către compania Cambridge Analytica.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.