Britanicii vor să-l audieze pe Zuckerberg și să percheziționeze Cambridge Analytica
Autoritatea britanică responsabilă cu protecţia datelor personale a cerut autorizaţie de percheziţie a birourilor firmei Cambridge Analytica (CA), acuzată că a obţinut ilegal date personale a milioane de utilizatori ai Facebook.
De altfel, fondatorul acestei rețele, Mark Zuckerberg, este chemat să compară în faţa unei comisii a parlamentului de la Londra, potrivit Agerpres, care citează AFP.
”Cerem un mandat pentru ca, în calitate de organism de reglementare, să putem cerceta serverele şi efectua o verificare a datelor”, a explicat la BBC Radio 4 Elizabeth Denham, şefa Oficiului Comisarului pentru Informaţii (ICO), autoritate independentă însărcinată cu reglementarea sectorului şi protejarea datelor personale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
ICO a precizat că a solicitat încă din 7 martie Cambridge Analytica acces la fişierele şi datele sale, fără însă a primi un răspuns.
O comisie parlamentară britanică i-a cerut marţi lui Mark Zuckerberg, să compară în faţa sa, apreciind că explicaţiile oficiale de până acum ale acestuia 'au subestimat constant riscul' ca datele personale ale utilizatorilor să fie achiziţionate fără consimţământul lor, şi că s-au dovedit 'înşelătoare'.
Parlamentarii britanici aşteaptă un răspuns din partea lui Zuckerberg până luni.
Luni seară, Cambridge Analytica a 'negat cu fermitate' că a cules datele a 50 de milioane de utilizatori ai Facebook fără consimţământ lor, spre a fi utilizate în campania lui Donald Trump.
Responsabili ai CA mai sunt acuzaţi că au vrut să atragă în cursă oameni politici, încercând să-i corupă cu bani sau cu ajutorul unor prostituate.
Postul TV Channel 4 News a difuzat luni seară o anchetă în care directorul general al CA, Alexander Nix, apărea filmat cu camera ascunsă. Întrebat de un reporter care s-a dat drept intermediarul unui cetățean sri-lankez bogat, Alexander Nix sugerează tehnici de a pune în dificultate un rival politic.
Chestionat ulterior de cotidianul The Times, Alexander Nix a dezminţit că a încercat să atragă în cursă oameni politici.
El a apărat moralitatea firmei sale: 'Noi lucrăm doar pentru partidele politice tradiţionale în alegeri libere şi corecte, în democraţii libere şi echitabile şi suntem mândri de munca pe care o facem', a afirmat el.
Pe de altă parte, CA a afirmat, într-un comunicat, că reportajul a fost 'editat' pentru a 'deforma grosolan natura conversaţiilor şi modul în care compania îşi conduce afacerile'.
Luni, Downing Street a considerat ca 'foarte preocupante' primele acuzaţii la adresa Cambridge Analytica dezvăluite de publicaţiile New York Times şi The Observer.
Sursa: Agerpres
Etichete: facebook, scandal, Mark Zuckerberg, cambridge analytica,
Dată publicare:
20-03-2018 17:56