UE cere clarificări de la Facebook după scandalul Cambridge Analytica
Comisia Europeană cere ”clarificări” de la Facebook după dezvăluiri cu privire la exploatarea unor date personale aparținând unor milioane de utilizatori ai rețelei de socializare de către compania Cambridge Analytica.
Scandalul Cambridge Analytica. Facebook a pierdut 25 de miliarde de dolari la bursă
”Îngrozitor, dacă se va confirma. Datele personale a 50 de milioane de utilizatori de Facebook ar putea să fie atât de facil gestionate și utilizate în scopuri politice”, reacționa duminică seara Vera Jourova, comisarul european însărcinat cu protecția datelor personale pe Twitter, relatează News.ro, citând AFP.
”Voi cere clarificări Facebook pentru a înțelege mai bine această problemă”, a adăugat Jourova, în vizită în Statele Unite de luni, anunțând că nu vrea ”așa ceva în Europa” și cerând ca ”întreprinderile să-și asume o mai mare responsabilitate în tratarea datelor noastre personale”. Facebook a anunțat recent că a ”suspendat” Cambridge Analytica, o companie de analiză de date care a lucrat pentru campania prezidențială a lui Donald Trump în 2016 și care este acuzată că a cules - fără acordul acestora - informațiile personale a milioane de utilizatori ai rețelei de socializare.
Potrivit unor anchete ale The New York Times și The Observer, ediția de duminica a cotidianului britanic The Guardian, Cambridge Analytica a cules date de la câteva zeci de milioane de utilizatori și le-a folosit cu scopul de a elabora un program informatic care permite să se prezică și să se influențeze votul alegătorilor. NYT scrie că există în continuare copii ale datelor obținute de Cambridge Analytica.
Filiala americană a societății britanice de marketing țintit SCL, Cambridge Analytica a lucrat pentru campania prezidențială a lui Donald Trump în 2016 și este cunoscută că a furnizat, în timpul campaniei grupului pro-Brexit Leave.EU, soluții de colecatre de date și de țintire a audienței. Compania a fost finanțată cu 15 milioane de dolari de către Robert Mercer, un om de afaceri american care a făcut avere în hedge funds și care este unul dintre principalii donatori ai Partidului Republican. Potrivit The Observer, compania a fost condusă de Steve Bannon, unul dintre consilierii apropiați ai lui Donald Trump înainte să fie dat afară de la Casa Albă în vara lui 2017.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!